Έτσι προέκυψαν τα τέσσερα κανάλια
Με την έρευνα του Florence School of Regulation ανά χείρας προχωράει η κυβέρνηση στο σχέδιο χορήγησης τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου, αναθέτοντας την αρμοδιότητα αυτή στη Γενική Γραμματεία μετά το «μπλόκο» της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του «Ποταμιού» στη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Το Florence School of Regulation (European University Institute) στη μελέτη του έλαβε μέριμνα ώστε να υπάρχει συντονισμός σε διεθνές επίπεδο, να γίνονται σεβαστές οι διεθνείς συμφωνίες, για να αποφεύγονται οι παρεμβολές, και τα πορίσματά της να είναι διαχρονικά εφαρμόσιμα. Η αρχή της είναι ότι κάθε πολυπλέκτης μπορεί να χωρέσει δύο ψηφιακούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, συνεπώς το συμπέρασμα που βγάζει η κυβέρνηση είναι πως με δύο διαθέσιμους πολυπλέκτες στην Ελλάδα «χωράνε» έως τέσσερα κανάλια HD. Η Digea σήμερα διαθέτει τέσσερις πολυπλέκτες (ψηφιακές συχνότητες) και η ΕΡΤ δύο.
Με την επερχόμενη διανομή επιπλέον ψηφιακού φάσματος, θα δοθούν δύο ψηφιακές συχνότητες για την κινητή τηλεφωνία. Η μελέτη αναφέρεται μόνο σε HD κανάλια, καθώς θεωρεί ότι το Standard Definition (SD) θα εκλείψει τα επόμενα χρόνια, ενώ οι άδειες είναι 10ετείς. Οι καθηγητές του European University Institute επισημαίνουν ακόμη την πτώση των διαφημιστικών εσόδων, καθώς τα κανάλια που εκπέμπουν έως σήμερα έχουν συσσωρεύσει μεγάλα δάνεια. Ο περιορισμός του συνολικού αριθμού τους θα συμβάλει στη μεγαλύτερη βιωσιμότητα των σχημάτων που θα λειτουργούν. Φυσικά, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών καναλιών εξακολουθούν να διατυπώνουν τις ακριβώς αντίθετες απόψεις, αμφισβητώντας ξεκάθαρα την παραπάνω έρευνα. Ενδεικτικό είναι το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ του Νίκου Παππά και της διοίκησης της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.
Στις συνομιλίες έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ, Πάνος Κυριακόπουλος (Star), ο αντιπρόεδρος, Νικόλαος Πεφάνης (Mega), ο γενικός γραμματέας, Στρατής Λιαρέλλης (ANT1), ο ταμίας Κώστας Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΪ), η έφορος Αννα Σούρπη (Alpha), το μέλος Δ.Σ. Γιώργος Ζώης (Μακεδονία TV), ο γενικός διευθυντής Μανώλης Δραϊνάκης και ο νομικός σύμβουλος Κωστής Φιλιππόπουλος. «Πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη της λογικής “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”», σχολίασε η ΕΙΤΗΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, κατηγορώντας τον υπουργό Επικρατείας πως «αναδεικνύεται σε... υπέρτατο θεσμό λειτουργίας».
Από την πλευρά του, ο τελευταίος στην άτυπη ενημέρωση στην οποία προχώρησε για το νομοσχέδιο έκανε λόγο για τρία κανάλια που θα έπρεπε ήδη να έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Η αναφορά αυτή δεν ήταν τυχαία, καθώς, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ετοιμάζονται για έφοδο στα κανάλια αυτά, προκειμένου να ελέγξουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί εμφανίζουν σήμερα αρνητικά ίδια κεφάλαια και, όπως είπε ο κ. Παππάς, αν λειτουργούσαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, θα έπρεπε να έχουν ήδη κλείσει.