Αδιέξοδο στον ΣΥΡΙΖΑ για τα κομματικά ΜΜΕ
<p>Αναβρασμός στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου</p>
Η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής ατζέντας, τουλάχιστον στο προσκήνιο, όμως στο παρασκήνιο τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου κορυφώνεται η ένταση για τα κομματικά μέσα ενημέρωσης, που πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Η «Αυγή», παρά τις προσπάθειες που γίνονται να εμπλουτισθεί με επιπλέον σελίδες, παρά τα αρκετά αποκλειστικά θέματα που έχει τη δυνατότητα να βγάζει, παρά την πλουσιοπάροχη ενίσχυση από το κόμμα, αλλά και από κρατική διαφήμιση, μετά βίας φτάνει καθημερινά τα 1.200-1.300 φύλλα πανελλαδικά, όταν η «Ελεύθερη ώρα» πλησιάζει και ξεπερνά μερικές φορές τα 3.500. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο οποίος διατηρεί ένα πανάκριβο δίκτυο αναμετάδοσης και συνεργατών σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, ενώ το πρόγραμμά του έχει μεγάλο αριθμό παραγωγών, η ακροαματικότητά του δεν ξεπερνά το 2%, παρά το ότι είναι αυθεντικός εκφραστής της κυβερνητικής γραμμής ενός κόμματος που πήρε στις πρόσφατες εκλογές 36%.
Οπως έλεγε στο «Secret» δημοσιογράφος από τα υψηλά κομματικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν έχουμε αναγνώστες και ακροατήριο, παρά το γεγονός ότι και στα δύο Μέσα πέφτει ένας σκασμός χρήματα. Το κόστος και των δύο είναι περίπου τρία εκατομμύρια τον χρόνο. Ενα σημαντικό μέρος της κρατικής επιχορήγησης του κόμματος πηγαίνει απευθείας εκεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κι άλλες ανάγκες, ειδικά αυτή την περίοδο».
Μάλιστα, πέραν της επιχορήγησης αυτής, το κόμμα χρειάζεται να ενισχύει και από άλλους, δικούς του πόρους τα δύο Μέσα, ενώ η εντολή που έχει δοθεί σε κάθε λογής κρατικές ή ημικρατικές υπηρεσίες, οργανισμούς κ.λπ. είναι να εξαντλούν κάθε δυνατότητα παροχής διαφήμισης, χωρίς πάντως να γίνονται ακρότητες, που μπορούν να εκθέσουν την κυβέρνηση. Το χειρότερο για την Κουμουνδούρου είναι πως, παρά τις απανωτές συσκέψεις των τελευταίων μηνών, δεν φαίνεται ανάκαμψη, ενώ το πρόσωπο στο οποίο στράφηκαν για να κάνει μια προσπάθεια ανασυγκρότησης τόσο της «Αυγής» όσο και του «Κόκκινου», ο Θανάσης Καρτερός, δεν δέχθηκε να αναλάβει αυτό το βάρος. Ο γνωστός, καταξιωμένος δημοσιογράφος, που χαίρει γενικότερης εκτίμησης στον χώρο του Τύπου, έχει καυστική πένα, αλλά και διοικητικές ικανότητες, δεν θέλει να αναλάβει διοικητικά καθήκοντα και το έχει ήδη διαμηνύσει αρμοδίως.
Ετσι, αυτή τη στιγμή τα δύο ΜΜΕ είναι σε πλήρες αδιέξοδο, ενώ ταυτόχρονα φοβούνται ότι, ακόμα και αν στο τηλεοπτικό τοπίο υπάρξουν αλλαγές, δεν είναι βέβαιο πως τα κανάλια που θα αδειοδοτηθούν, ή τουλάχιστον κάποια από αυτά, δεν θα συνεχίσουν την ίδια αντιπολιτευτική τακτική με τα σημερινά.