ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ!

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, μη χάσετε τον τρίτο τόμο!

Για εσάς που χάσατε τον πρώτο σκληρόδετο τόμο της εκπληκτικής αυτής έκδοσης θα έχετε την ευκαιρία να τον προμηθευτείτε στα περίπτερα όλης της χώρας την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου

Το Ιστορικό Λεξικό Ελληνικών Επωνύμων και Τοπωνυμίων είναι ένας θησαυρός με χιλιάδες ονόματα-λήμματα που αναλύονται ως προς την προέλευσή τους και συνοδεύονται από πλήθος συναφών ιστορικών και λεξικογραφικών πληροφοριών! 

Μια προσφορά υψηλής επιστημονικής και εκπαιδευτικής αξίας, αλλά και κιβωτός εθνικής αυτογνωσίας, καθώς στην ιστορία των ονομάτων του αποτυπώνεται και η ιστορία του ελληνικού έθνους! 

Για πρώτη φορά στην ελληνική εκδοτική ιστορία παρουσιάζεται συγκροτημένα και με τέτοια πληρότητα, πέρα από μεμονωμένα δημοσιεύματα και μικρές συλλογές, ο θησαυρός των ελληνικών ονομάτων και τοπωνυμίων, καρπός της εργασίας δεκαετιών ενός από τους κορυφαίους Έλληνες γλωσσολόγους και φιλολόγους του 20ού αιώνα.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Δικαίος Β. Βαγιακάκος (1917-2016) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες γλωσσολόγους της Ελλάδας, με πλούσιο ερευνητικό, συγγραφικό και κοινωνικό έργο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1937. Το 1944 εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: «Συνίζησις και επένθεσις εν τω γλωσσικώ ιδιώματι της Μέσα Μάνης».  Τη διετία 1951-53 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, στη Σορβόνη και το 1955 έγινε διευθύνων του Ιστορικού Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσης της Ακαδημίας Αθηνών, στο οποίο εργαζόταν ήδη από το 1945 ως συντάκτης. Από το 1967 ως το 1980 που συνταξιοδοτήθηκε υπηρέτησε ως Διευθυντής του Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών, οργάνωσε πλείστες αποστολές σε περιοχές του ελληνικού χώρου που υπήρχαν ελλειπή στοιχεία και κυρίως συνέταξε πλήρες ερωτηματολόγιο συλλογής γλωσσικού υλικού, το οποίο να καλύπτει όλες τις εκδηλώσεις του βίου και αποτελεί ως σήμερα υποδειγματικό οδηγό για τους συλλογείς. 
Ο Δικαίος Βαγιακάκος αρθρογραφούσε στο περιοδικό Ιστορία Εικονογραφημένη του Εκδοτικού Οργανισμού Πάπυρος επί μία τεσσαρακονταετία ανελλιπώς, από την πρώτη έκδοση του περιοδικού τον Ιούλιο του 1968 ώς το 2008. Κάθε μήνα διατηρούσε τη στήλη «Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμίων», και στα πεντακόσια περίπου δημοσιεύματά του έχει αναλύσει την ετυμολογία και την ιστορία χιλιάδων ελληνικών επωνύμων και τοπωνυμίων. Ο Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος, θέλοντας να συγκεντρώσει και να προβάλει αυτόν τον πολύτιμο γλωσσικό θησαυρό, ο οποίος συνάμα θα μπορούσε να θεωρηθεί μια κιβωτός εθνικής αυτογνωσίας, πληκτρολόγησε και ψηφιοποίησε το σύνολο των δημοσιευμάτων (σε πολυτονικό σύστημα), ταξινόμησε το υλικό και ετοίμασε ένα μνημειώδες Ιστορικό Λεξικό Ελληνικών Επωνύμων και Τοπωνυμίων, σε 6 τόμους (Τόμοι 1- 4: Επώνυμα. Τόμοι
 5-6: Τοπωνύμια).