Το θέµα της εγκατάλειψης της άλλοτε κραταιάς εκτυπωτικής βιοµηχανίας «Ιρις», των Φώτη Μπόµπολα και Σταύρου Ψυχάρη, σε συνδυασµό µε την εν γένει µεταχείριση της «Πήγασος Εκδοτική» της µεγάλης κατασκευαστικής οικογένειας έφερε στη Βουλή µέσω επίκαιρης ερώτησης ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. 

«Η εταιρεία “Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ” εµφάνιζε βραχυπρόθεσµες υποχρεώσεις ύψους 89.071.290,83 ευρώ και οι µακροπρόθεσµες υποχρεώσεις ήταν στα 6.359.851,35 ευρώ. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 42 εκατ. ευρώ το 2016», σηµειώνει ο κ. Νικολόπουλος, µεταξύ άλλων, και προσθέτει: «Οµως το 2017 η εταιρεία εγκαταλείφθηκε στην τύχη της.

Η διοίκηση της “Πήγασος Εκδοτική” την ίδια στιγµή… φρόντιζε τα δικά της επιχειρηµατικά συµφέροντα, έχοντας πάντα ανοικτή επικοινωνία µε το τραπεζικό σύστηµα, το οποίο, παρότι η χώρα είχε βρεθεί στη δίνη της κρίσης, ανανέωσε τα δάνεια της εταιρείας τον Μάρτιο του 2014, καθώς υπογράφτηκε έκδοση κοινού ενυπόθηκου οµολογιακού δανείου ύψους 80 εκατ. ευρώ για την “Πήγασος Εκδοτική”.

Ωστόσο, η διοίκηση Μπόµπολα είχε λυµένα τα χέρια της, καθώς βρήκε την ευκαιρία να πουλήσει το ακίνητο στο Χαλάνδρι όπου στεγάζονταν οι εγκαταστάσεις της εφηµερίδας “Εθνος” τον ∆εκέµβριο του 2016, προχωρώντας σε συµβολαιογραφικές πράξεις µε αριθµό 9259 και 9260.

Το τίµηµα που εισπράχθηκε ανήλθε στα 19.800.000 ευρώ. Την ίδια στιγµή η Moore Stephens, ως ορκωτής λογιστής για τις ετήσιες οικονοµικές καταστάσεις της εταιρείας, διαπίστωνε ότι υπήρχε ανεπάρκεια κεφαλαίου κίνησης.

Η ελεγκτική εταιρεία σηµείωνε µε έµφαση ότι υπάρχουν ενδείξεις αβεβαιότητας για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας. Ετσι οι διαπιστώσεις των ορκωτών λογιστών έρχονται ως τετελεσµένο γεγονός, το οποίο δεν µπορεί να ανατραπεί. Ετσι οι διοικήσεις των εταιρειών ρίχνουν “κανόνι”, έχοντας όµως προστατευθεί οι ίδιοι οι επιχειρηµατίες». Ως εκ τούτου, ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό ∆ικαιοσύνης, Στ. Κοντονή:

«1ον. Μετά από τα ανωτέρω έχετε την πολιτική να προχωρήσετε σε νοµοθετικές ρυθµίσεις έναντι των ορκωτών λογιστών, οι οποίοι στο τέλος βάζουν µία υπογραφή στη ληξιαρχική πράξη… θανάτου της εταιρείας;

2ον.  Εχετε τη βούληση να ζητήσετε από τη ∆ικαιοσύνη και την ΤτΕ να ελέγξουν τις Τράπεζες και φυσικά τα µέλη του ∆.Σ. αυτών, που, παρότι η χώρα είχε βρεθεί στη δίνη της κρίσης, ανανέωσαν τα δάνεια της εταιρείας τον Μάρτιο του 2014, καθώς υπογράφτηκε έκδοση κοινού ενυπόθηκου οµολογιακού δανείου ύψους 80 εκατ. ευρώ για την “ Π ή γ α σ ο ς Εκδοτική”;».  

Πηγή Secret