Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση της τρόικα με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στα κεντρικά του Υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα, ενώ αργότερα (7 μμ) θα συναντηθούν με τον Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως είναι λογικό, στο τραπέζι βρίσκεται το πρωτογενές πλεόνασμα, αφού θα εξεταστεί πόσο θα είναι τελικά το ύψος του, αλλά και αν τελικά αυτό θα διανεμηθεί στους πολίτες. Στην κυβέρνηση υπάρχει επιφυλακτικότητα για το ποσό που θα αναγνωρίσει τελικά η τρόικα. 

Στη συνάντηση αναμένεται η τρόικα να παραδεχτεί πως έπεσε έξω στην εκτίμηση που είχε για το πρωτογενές πλεόνασμα και την κάλυψη των ελλειμμάτων το 2013, ωστόσο, θα εκφράσουν την πεποίθηση πως η επιτυχία αυτή της ελληνικής πλευράς δεν εγγυάται πως θα υπάρξει ανάλογη το 2014. Για τον λόγο αυτό, η τρόικα αναμένεται να ζητήσει να κρατηθεί ένα μέρος του πλεονάσματος του 2013 σαν "μαξιλαράκι" για την περίπτωση που το 2014 το ποσό είναι μικρότερο του αναμενόμενου.

Υπενθυμίζεται πως το ποσό του πλεονάσματος που θα εγκρίνει η τρόικα θα πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς πλησιάζει το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, στο οποίο αναμένεται να εγκριθεί η νέα δόση 8,3 δισ. ευρώ από την ΕΕ (2,6 δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο 2013 και 5,7 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο 2014) αλλά και άλλων 3,6 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ για το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο 2013) που εκκρεμούν από το ΔΝΤ.

Όσον αφορά στη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, θα πέσουν στο τραπέζι τα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να λάβουν χώρα για να "ξεκλειδώσει" η δόση. Αυτές είναι κυρίως οι εξής:

  • Κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων και απολύσεις 4.000 (Στόχος μνημονίου Δεκεμβρίου που έχει λάβει παράταση με τον Μάρτιο οι απολύσεις να ανεβαίνουν στις 5.000)
  • Πρόοδος στο θέμα διαχείρισης κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μέσα από το νέο Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και άμεση διαμόρφωση του πλαισίου συνολικής διαχείρισης δανείων από το 2015 όταν θα ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος απαγόρευσης πλειστηριασμών
  • Απόφαση για την μέθοδο τιτλοποίησης εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, παρεμβάσεις επιτάχυνσης έργου ΤΑΙΠΕΔ, παρεμβάσεις ταχύτερης διαδικασίας ολοκλήρωσης αποκρατικοποιήσεων
  • Ολοκλήρωση τεστ αντoχής τραπεζών και προώθηση της πώλησης Eurobank και των υπολοίπων τραπεζικών θεμάτων.
  • Αναλυτικό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμα εφαρμογής των μέτρων τόνωσης του ανταγωνισμού μέσα από τη λίστα ΟΟΣΑ με μεταρρυθμίσεις στο 100% των κλάδων (σημ η Ελλάδα λέει για το 80% υπό την πίεση κλάδων και πολιτικών κύκλων).
  • Αλλαγή του καθεστώτος Ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Η Ελλάδα αρνείται και έχει προτείνει ενδιάμεση λύση.
  • Μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών χωρίς να υπάρξει δημοσιονομκή επίπτωση, Η κυβέρνηση εκτιμά πολύ πιο χαμηλό το κόστος των παρεμβάσεων.
  • Κατάργηση πολλών από τους φόρους υπερ τρίτων. Η ελληνική εισήγηση είναι στα χέρια της τρόικας και πληροφορίες κάνουν λόγο για ήπιο σενάριο το οποίο πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές έστω και με δέσμευση νέου «κύματος» αργότερα
  • Παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
  • Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2014-2017. Έχει κατατεθεί σχέδιο στην τρόικα αλλά δεν υπάρχει ακόμη αποδοχή σύμφωνα με πληροφορίες των στόχων ειδικά από το 2015 και μετά, που βασίζονται στην ελληνική εκτίμηση για πολύ υψηλό πλεόνασμα.
  • Συγκεκριμένοι στόχοι φορολογικών ελέγχων και παρεμβάσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
  • Οργανικός νόμος με 3ετή δεσμευτικά όρια δαπανών και άλλες διατάξεις. Έχει σταλεί το σχέδιο στην ΕΕ και τελεί υπό έγκριση.

Νωρίτερα, κατά την άφιξη της τρόικας στο ΥΠΟΙΚ, το κλιμάκιο αποδοκιμάστηκε από καθαρτίστριες που έχουν απολυθεί. Περισσότερα εδώ.

Ακόμη, το ΥΠΟΙΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει πως το πρωτογενές πλεόνασμα για τον Ιανουάριο αγγίζει τα 835 εκατ. ευρώ. Περισσότερα εδώ.