Στην Αθήνα καταφθάνει ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Πίτερ Ντόλμαν καθώς θα βρεθεί στο Λαγονήσι προκειμένου να μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη συγκεκριμένη στιγμή θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, με το ταμείο να τηρεί στάση αναμονής. Περιμένει να ακούσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεδιπλώνει από το βήμα της Βουλής το πλάνο της πολιτικής του.

Η επίσημη κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα σε επίπεδο επικεφαλής με στόχο τη διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα, τον προϋπολογισμό του 2020 και την τέταρτη αξιολόγηση έχει οριστεί για το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, μία «πρόγευση» θα δοθεί την άλλη εβδομάδα.

Έτσι, ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί με τους θεσμούς στο συνέδριο και θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα μας, Πίτερ Ντόλμαν και ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο.

Και όπως συνηθίζουν να κάνουν θα αξιοποιήσουν το βήμα του συνεδρίου για να στείλουν τα μηνύματα που θέλουν στη νέα κυβέρνηση, καθορίζοντας από νωρίς την ατζέντα των διαπραγματεύσεων του φθινοπώρου.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει στρέψει το βλέμμα του στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ οριστικοποιούνται και οι Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις αρχές Αυγούστου, περιλαμβάνει μέτρα που θα στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 10 του επόμενου μήνα, ενσωματώνει διατάξεις άμεσης εφαρμογής και φοροελαφρύνσεις οι οποίες θα ξεκλειδώνουν σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

ΠΗΓΗ:in.gr