Στην Ελλάδα και τα λάθη που θεωρεί πως έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, αποκαλύπτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τα υψηλά πλεονάσματα και όχι τις μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο η απεγνωσμένη προσπάθεια του Ευκλείδη Τσακαλώτου να δώσει απάντηση εξέθεσε περισσότερο την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που "διαπραγματεύονταν" με τους δανειστές. Στην ουσία ο κ. Τσακαλώτος με την απάντησή του επιβεβαίωσε την "πολιτική" της υποταγής στους δανειστές που τελικά ακολούθησε η κυβέρνησή του. 

Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, τόνισε ότι το ΔΝΤ ζητούσε από το 2012 χαμηλά πλεονάσματα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμιζόταν με τους Ευρωπαίους υπέρ υψηλότερων στόχων για να τους εντυπωσιάσει με την αποφασιστικότητά της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε λιτότητα αντί μεταρρυθμίσεων.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του κατηγόρησε για «απώλεια μνήμης» τον Πολ Τόμσεν, σχολιάζοντας την ομιλία του στο London School of Economics. Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική που εφάρμοσε το ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση Τσίπρα να απεμπολήσει τις προεκλογικές της «αυταπάτες» και να υποταχθεί στις επιταγές των «κακών» δανειστών.

Μάλιστα ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «δεν «συμφωνήσαμε» υψηλά πλεονάσματα οικειοθελώς, αλλά κάτω από την πίεση των πιστωτών», παραδεχόμενος ότι η προηγούμενη κυβέρνηση λειτούργησε ως ένας καλός «υπηρέτης» των δανειστών.