Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου του περασμένου Μαρτίου, με την τελική απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,5%, που αποτελεί και ιστορικά χαμηλά επίπεδα για το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.

Η αρχική απόδοση είχε τοποθετηθεί στο 1,55%, ενώ μέσα στις δύο πρώτες ώρες, οι προσφορές από τους επενδυτές είχαν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ.

Στο κλείσιμο, οι προφορές διαμορφώθηκαν πάνω από τα 5,4 δισ. ευρώ. Η πρώτη ημερομηνία πληρωμής τόκου ορίζεται η 12η Μαρτίου 2020 και για τα επόμενα έτη η ίδια ημερομηνία μέχρι την λήξη των ομολόγων, σε ετήσια βάση.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan, που είχαν αναλάβει την έκδοση του Μαρτίου. Το 10ετές ομόλογο είχε εκδοθεί στις 5 Μαρτίου με απόδοση 3,9% και κουπόνι 3,875% και από αυτό ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ. Οι προσφορές είχαν υπερβεί τα 11,8 δισ. ευρώ και περισσότεροι από 380 επενδυτές είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για την έκδοση.

Το ενδεικτικό επιτόκιο (αρχικό guidance) ορίστηκε στο 1,55%, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το δανειακό πρόγραμμα για φέτος.

Όπως σημείωσε, «το ζητούμενο είναι να είσαι σε επαφή με τις αγορές, να εκμεταλλεύεσαι τις σωστές συνθήκες και να αξιοποιείς κατάλληλα τους πόρους, που αντλούνται».

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να εκμεταλλευθεί το άκρως ευνοϊκό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, για το κρατικό χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκδοση του Μαρτίου το αρχικό guidance για το επιτόκιο ήταν 4,125%, αλλά χάρη στην ισχυρή ζήτηση το επιτόκιο «κλείδωσε» τελικά στο 3,9%.

Αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με τις προσφορές των επενδυτών να αγγίζουν τα 11,8 δισ. ευρώ.

Έκτοτε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έχει αποκλιμακωθεί αισθητά, χάρη όχι μόνο στις διεθνείς συνθήκες, αλλά και στις προσδοκίες για ένα πιο φιλικό στις επενδύσεις και την ανάπτυξη μείγμα πολιτικής.

Πριν από λίγο καιρό η απόδοση είχε υποχωρήσει έως και το 1,3%, ενώ σήμερα κινείται κοντά στο 1,43%.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή επισημαίνεται ότι η δανειακή στρατηγική θα στοχεύσει φέτος στη διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, στην παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων, στην περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού καθώς και στην περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ελληνικού Δημοσίου, ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης.