Στη Βουλή σε πρώτη φάση και στην πραγματική οικονομία σε δεύτερη, πρόκειται να κριθούν οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ που θα ενσωματωθούν στην εθνική νομοθεσία μέσα στο επόμενο διάστημα.

Όπως, σύμφωνα με το euro2day.gr, έλεγε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του πακέτου μέτρων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται αλλαγές σε σειρά κλάδων και προϊόντων όπως το γάλα, τα φαρμακεία και τα βιβλία και κατόπιν να πάει προς ψήφιση από τη Βουλή.

H ίδια πηγή σε μια προσπάθεια, όπως τονίζει η ιστοσελίδα, να προλάβει νέες ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις (σ.σ. η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προβάλλει τις μεγαλύτερες) μέχρι να γίνει η κατάθεση του νομοσχεδίου, έσπευσε να αναφέρει "όπου υπήρξαν διιστάμενες απόψεις ελήφθησαν αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο. Φτάσαμε εδώ με ενημέρωση και συμμετοχή των ενδιαφερομένων".

"Είναι ένας συμβιβασμός που δεν είναι κανείς 100% ικανοποιημένος. Λογικό είναι στα 329 θέματα να υπάρχουν κι άλλες απόψεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι μετά από μια μακρά διαπραγμάτευση με την τρόικα, έγιναν δεκτές οι προτάσεις του ΟΟΣΑ σε ποσοστό 75%, (σ.σ. η τρόικα απαιτούσε το 100% και το υπουργείο Ανάπτυξης έβλεπε εφικτό το 80%), το υπόλοιπο 15% είναι ρυθμίσεις που βασίζονται σε προτάσεις ΟΟΣΑ αλλά προσαρμοσμένες στις Ελληνικές θέσεις.

Κάποια θέματα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ μένουν σε εκκρεμότητα για ρύθμιση σε μεταγενέστερο χρόνο, όπως οι εισφορές υπέρ τρίτων θέμα με το οποίο ασχολείται το υπουργείο Οικονομικών.

Ακόμη όμως και αν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση στα έδρανα της Βουλής από την πλευρά των βουλευτών της συγκυβέρνησης, βέβαιη ή σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η αντίδραση από βουλευτές της αντιπολίτευσης και από παράγοντες της αγοράς.

Το γάλα 

Ήδη κτηνοτρόφοι, εκδότες, μερίδα των γαλακτοβιομηχάνων και φαρμακοποιοί, έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους τόσο στις προτάσεις του ΟΟΣΑ όσο και στην "ελληνοποίηση" κάποιων εξ αυτών, όπως στο γάλα και στα ΜΗΣΥΦΑ, που έγιναν δεκτές από την τρόικα.

Συγκεκριμένα και με βάση πηγές του υπουργείο Ανάπτυξης στο γάλα, δημιουργείται μια νέα κατηγορία, το «γάλα ημέρας».

Το χαμηλής παστερίωσης, γνωστό και ως "φρέσκο" του οποίου σήμερα η διάρκεια ζωής βάσει της νομοθεσίας ορίζεται στις 5 ημέρες θα μπορεί να είναι στα ράφια όσες ημέρες μπορεί και επιθυμεί η βιομηχανία.

Συγκεκριμένα, η διάρκεια ζωής του θα καθορίζεται με βάση τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει η κάθε βιομηχανία (δηλαδή 5, 6, 7, 11 ημέρες). 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με τις αλλαγές αυτές η εγχώρια αγορά εναρμονίζεται με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα ενώ με το Γάλα Ημέρας στηρίζεται η αγελαδοτροφία και η τοπική βιομηχανία.

Οι αντιδράσεις

Αντίθετη είναι η άποψη των κτηνοτρόφων και μερίδας γαλακτοβιομηχανιών. Οι μεν πρώτοι υποστηρίζουν ότι η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος θα δώσει τη χαριστική βολή στην ελληνική αγελαδοτροφία ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και για το γάλα ημέρας. 

Από την άλλη πλευρά η γαλακτοβιομηχανία εμφανίζεται χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα. Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα π.χ. στις 10 ημέρες, θα ανοίξει τον δρόμο σε αθρόες εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες όπου η πρώτη ύλη είναι πολύ φθηνή.

Όσοι τάσσονται υπέρ του μέτρου υποστηρίζουν ότι έτσι θα μειωθούν τα κόστη από τις επιστροφές και θα υπάρξει καλύτερη κάλυψη του Ελλαδικού χώρου (τροφοδοσία νησιών όπου σήμερα καταναλώνεται κυρίως γάλα υψηλής παστερίωσης και εβαπορέ).

Τα φάρμακα

Σχετικά με τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος από το υπουργείο Ανάπτυξης, θα διατίθενται στα φαρμακεία με κατάργηση του προσδιορισμού συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους για τους φαρμακοποιούς (σήμερα είναι 33%) ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από το κράτος.

Ουσιαστικά πρόκειται για προσωρινή ρύθμιση η οποία θα επανεκτιμηθεί, μετά την παρέλευση τριμήνου, σε περίπτωση που δεν επέλθει μείωση τιμών. 

Σε ό,τι αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων παραμένει σε γενικές γραμμές το ίδιο (θα συνεχίσει να μην επιτρέπεται η ίδρυση φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς), ωστόσο θα υπάρξουν αλλαγές σε ότι αφορά στη ρύθμιση για τα συστεγαζόμενα φαρμακεία.

Αν και ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι πτυχές των αλλαγών που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο υιοθέτησης των προτάσεων του ΟΟΣΑ για τους φαρμακοποιούς και τα φαρμακεία, η ρύθμιση για τα ΜΗΣΥΦΑ χαρακτηρίζεται από παράγοντες του κλάδου ως πρώτη νίκη.

Ωστόσο δεν λείπουν και αυτοί οι οποίοι αναμένουν να δουν το πλήρες κείμενο και να ενημερωθούν αρμοδίως.

Τα βιβλία

Στην περίπτωση των βιβλίων η ρύθμιση που προωθείται σύμφωνα πάντα με αξιωματούχο του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι ο διαχωρισμός μεταξύ λογοτεχνικών και μη. 

Δηλαδή δεν θα ισχύει ενιαία τιμή στα μη λογοτεχνικά βιβλία ενώ στα λογοτεχνικά θα ισχύει αλλά μόνο για την πρώτη έκδοση. Ρύθμιση στην οποία αντιδρούν συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλες αλλά και πολιτικοί όπως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νικήτας Κακλαμάνης.