Τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν είναι μόνο σημαντικά λιγότερο κερδοφόρα σε σχέση με τα αμερικανικά, αλλά και σε σχέση με εκείνα της Ευρωζώνης.

 Τα κέρδη των γερμανικών τραπεζών το τρίτο τρίμηνο του 2019 ήταν μόλις κατά δώδεκα εκατομμύρια ευρώ υψηλότερα από εκείνα των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Supervisory Banking Statistics).

 Πιο συγκεκριμένα, οι γερμανικές τράπεζες είχαν μόλις κέρδος 668,32 εκατομμυρίων ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2019.

 To στοιχείο αυτό τις τοποθετεί στο επίπεδο των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες κατά την ίδια περίοδο κατέγραψαν κέρδη 656,37 εκατ. ευρώ.

  Το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία κινείται σε θετική πορεία, «υπεραποδίδει σε σχέση με την πλειοψηφία των κρατών της ευρωζώνης» και θα μπορέσει να επωφεληθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μόλις η χώρα μας, «αργά ή γρήγορα», επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα έστειλε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

 Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με το τι χρειάζεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να επιτύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, έθεσε ως προτεραιότητες την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

 «Όταν τα ελληνικά ομόλογα υπαχθούν στην επενδυτική βαθμίδα, που ελπίζω ότι θα έρθει αργά ή γρήγορα, ασφαλώς το ελληνικό ομόλογο θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», ανέφερε ο κ. ντε Γκίντος. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι μια ανταγωνιστική οικονομία και η δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ό, τι ήταν πριν από 2-3 χρόνια».