Σε λειτουργία είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους, η οποία βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε αυτήν την πλατφόρμα, πρέπει να συμπληρωθούν τα έντυπα από τους εργαζόμενους που δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, αλλά και τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της πρώτης κατοικίας τους, που αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής.

Να σημειωθεί ότι από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης έχουν υποβληθεί περισσότερες από 37.000 αιτήσεις. Λίγες ώρες νωρίτερα οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι οι αιτήσεις ανερχόντουσαν στις 10.000, ωστόσο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο αριθμός αυτός ανέβηκε κατακόρυφα.

Πότε θα πληρωθεί το επίδομα στους εργαζομένους

Τα πρώτα επιδόματα των 800 ευρώ στους εργαζόμενους, θα δοθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, διευκρίνισε την Τρίτη ο Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο MEGA έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα των πληρωμών του επιδόματος προς τους εργαζόμενους, που δεν εργάζονται μετά την αναστολή λειτουργίας χιλιάδων εταιριών λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Όπως επισήμανε ο υπουργός, μέχρι τις 10 Απριλίου θα πάρουν τα χρήματα οι εργαζόμενοι και για όσες επιχειρήσεις μπήκαν σε αναστολή με κρατική εντολή», ενώ οι υπόλοιποι που θα αρχίσουν να εγγράφονται από 1 Απριλίου, θα πάρουν τα χρήματα « σταδιακά και έως 30 Απριλίου». Ο κ. Βρούτσης επεσήμανε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία που θα παραλάβουν τα χρήματα.

Δώρο Πάσχα 2020: Πότε και πώς θα πληρωθεί

Το πως και πότε θα δοθεί το δώρο Πάσχα για το 2020 κάτω από τις ειδικές συνθήκες που έχει φέρει στα εργασιακά ο κορονοϊός ορίζει Πράξη Νομοθετικού
Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση ως συνέχεια των ανακοινώσεων από το Οικονομικό Επιτελείο.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, σύμφωνα με την από 20.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 68) και τις κατ' εξουσιοδότηση αυτής κανονιστικές πράξεις, δύνανται να καταβάλουν το επίδομα εορτών Πάσχα σε χρόνο μεταγενέστερο από τον οριζόμενο στην υπ' αρ. 19040/7.12.1981 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β' 742) και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραντης 30ής Ιουνίου 2020.

2. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έως την αναστολή της, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Πάσχα καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή αυτής.

3. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες τίθεται σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης, καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται η υπ' αρ. 19040/7.12.1981 Κοινή Υπουργική Απόφαση.

4. Στις περιπτώσεις των παρ. 2 και 3, το επίδομα εορτών Πάσχα υπολογίζεται, βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγουμένη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης.

5. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δύναται να καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής του επιδόματος εορτών Πάσχα, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

H πλήρης λίστα με τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Τη νέα λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητος ανακοίνωσε, την Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών, περιγράφοντας και τι θα ισχύει για την κάθε κατηγορία δικαιούχων τον Απρίλιο, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει και επικαιροποιεί ό,τι ισχύει ήδη για τους δικαιούχους των μέτρων του Μαρτίου.

Δείτε όλους τους ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης

Ενοίκια : Τι πρέπει να κάνετε για τα γλιτώσετε το 40%

Το «ψαλίδι» στο ενοίκιο κατά 40% αφορά τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.

Η μείωση αφορά μόνο στα ενοίκια των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020.

Επιπλέον, το δικαίωμα πληρωμής ενοικίων πρώτης κατοικίας μειωμένων κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο το έχουν μόνο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, κατά τους αντίστοιχους μήνες.

Επίσης, σε διευκρινίσεις για τα έκτακτα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας που λήφθηκαν λόγω της κρίσης του κοροναϊού προχώρησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας χθες στο MEGA.

Ο κ. Βρούτσης απαντώντας στην ερώτηση αν οι ιδιοκτήτες μπορούν να αρνηθούν μία μείωση 40% στο ενοίκιο ξεκαθάρισε ότι η ΠΝΠ είναι δεσμευτική για όλους. «Δεν υπάρχει “δεν το κάνω”, υπάρχει ο νόμος. Στη βάση αυτή λοιπόν αυτά τα οποία υποβάλλονται ως έντυπα στην Εργάνη και για επιχειρήσεις και για εργαζόμενους είναι δεσμευτικό και υποχρεωτικό για όλους», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.



Παράταση έκπτωσης 25% για εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων

Τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τους φόρους και τις δόσεις ρυθμίσεων προς την εφορία μέχρι τις 10 Απριλίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και εργαζομένους που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης προκειμένου να κερδίσουν την έκπτωση 25%.

Η προθεσμία πληρωμής των φόρων έληξε χθες, αλλά το υπουργείο εξαιτίας της καθυστέρησης έκδοσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου δίνει 10ήμερη παράταση για να διευκολύνει τους φορολογουμένους που επιθυμούν να πληρώσουν για να έχουν έκπτωση 25% στους φόρους (πλην ΦΠΑ) και στις δόσεις ρυθμίσεων. Η κίνηση αυτή γίνεται με στόχο να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία τα οποία μέχρι και τις 29-3-2020 παρουσίαζαν μείωση κατά 40% περίπου. Ωστόσο, όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημαντική ημερομηνία ήταν η χθεσινή, καθώς όλοι πληρώνουν στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή.

Πλέον, όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει και τα στοιχεία του πρώτου 10ημέρου του Απριλίου όπου αρκετές πληρωμές θα καταβληθούν το διάστημα αυτό.

Για όσους είτε πλήρωσαν μέχρι χθες ολόκληρο το ποσό της οφειλής ή τη δόση της ρύθμισης που εξυπηρετούν, είτε υπολόγισαν μόνοι τους τη σχετική έκπτωση καταβάλλοντας το υπόλοιπο του χρέους, θα υπάρξει ειδική μέριμνα από τις φορολογικές αρχές. Οπως προκύπτει από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρέχεται έκπτωση 25% στις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στην περίμετρο των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, εφόσον αυτές εξοφληθούν εμπρόθεσμα. Σημειώνεται ότι η έκπτωση αφορά δόσεις βεβαιωμένων οφειλών με ημερομηνία καταβολής από 30 Μαρτίου έως 30 Απριλίου με εξαίρεση οφειλές ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων εφόσον δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση. Σχετικά με την έκπτωση 25% το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι:

• Οι οφειλές ΦΠΑ και οι οφειλές από παρακρατούμενους φόρους που έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση και είναι καταβλητέες από 30/3/2020 έως και 30/4/2020, οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, δεν θα υπόκεινται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.

• Η εξόφληση του ΦΠΑ που είναι καταβλητέος από 30/3/2020 έως 30/4/2020, σε δύο δόσεις με ενεργοποίηση της σχετικής επιλογής στην υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ (κωδικός 523) και δεν έχει υπαχθεί σε οποιοδήποτε καθεστώς ρύθμισης/ διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, δεν υπόκειται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.

• Θα εκδοθεί απόφαση παράτασης της εμπρόθεσμης καταβολής μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020.

• Θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογουμένους που κατέβαλαν ολόκληρο το ποσό των οφειλών στις 30-3-2020 και 31-3-2020 και δικαιούνται την έκπτωση του 25% σύμφωνα με τη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Χατζηδάκης: Δεν θα κοπεί το ρεύμα στους οικονομικά αδύναμους

Στην διαβεβαίωση ότι οι οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας θα έχουν απρόσκοπτα πρόσβαση στο ρεύμα προχώρησε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag», o υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ξεκαθάρισε ότι η παροχή ρεύματος στους οικονομικά αδύναμους πολίτες δεν θα διακοπεί.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν θα ισχύσει το ίδιο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.