Η Κριστίν Λακγάρντ ψηφίζει Ελλάδα! Από την Κίνα με αγάπη
’ρθρο του Μανώλη Μαυρομμάτη Δημοσιογράφου πρ. Ευρωβουλευτή ΝΔ
΄΄Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ στην Ελλάδα, για τους προσεχείς 18 μήνες, δηλαδή μέχρι το 2015 θα περάσει από το 1,1 % του 2014, στο 2,9% το 2015 υποσκελίζοντας πολλές από τις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ, πρωτίστως της Ιταλίας, παρά την ισχυρή βιομηχανία!.
ΤΙΣ πιο πάνω προβλέψεις κάνει σε έγγραφο του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρει το world economic outlook στην έκθεση που θα γνωστοποιηθεί μέσα στην ’νοιξη και της οποίας ένα μεγάλο τμήμα του κειμένου, προαναγγέλθηκε στο Πεκίνο, όπου πραγματοποιείται το China Development Forum.
ΣΕ ΜΙΑ περίοδο που ορισμένοι στην Ελλάδα ευτυχώς στην μειοψηφία, αμφισβητούν τον δρόμο της ανάκαμψης που έχει πάρει η χώρα και την ανάπτυξη που προσδοκά η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έρχονται μηνύματα αισιοδοξίας από το μακρινό Πεκίνο.
Η ΚΡΙΣΤΙΝ Λαγκάρντ Πρόεδρος του ΔΝΤ και οι αναλυτές του ψηφίζουν Ελλάδα(!) χωρίς ωστόσο να παραλείψουν να τονίσουν ότι ΄΄μπορεί συνολικά η οικονομία στα κράτη μέλη της ΕΕ να ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό την ύφεση, αλλά οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμονεύουν. Και για αυτό χρειάζεται προσοχή και σωφροσύνη΄΄ καταλήγει η γενική αναφορά του FMI καθώς εντοπίζει την ανάπτυξη στην συμπεριφορά των τραπεζών και των δανείων στις επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ τις πληροφορίες μας στο ίδιο θέμα, γίνεται αναφορά στην ένωση των τραπεζών, που ο Διεθνής Οργανισμός, χαρακτηρίζει σημαντικό βήμα προόδου του πιστωτικού συστήματος, αν και χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία η Ισπανία και η Ιρλανδία διατρέχουν κίνδυνο, που μόνο με την ολοκλήρωση της συμφωνίας στην ΕΕ θα εξομαλυνθεί συνολικά η κατάσταση.
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ, λοιπόν την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στην Αθήνα, υπενθυμίζουμε ότι ένα από τα βασικά θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα, είναι η έγκριση της έκθεσης της Τρόϊκα για την δόση του δανείου στην Ελλάδα αλλά και οι εκτιμήσεις τόσο των ελλειμμάτων στις χώρες της ευρωζώνης όσο και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την πορεία του τελικού κειμένου για τις τράπεζες. Ένα θέμα που πρωταγωνιστεί αυτή την εποχή στις αγορές και πρόκειται να αναπτυχθεί διεξοδικά στις συναντήσεις που θα έχει στο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γενς Ντάϊσεμπλουμ και τον υπουργό οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.
ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΣ σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με τον πρώην ευρωβουλευτή και σημερινό υπουργό οικονομικών της Γαλλίας, ασφαλώς θα επιτρέψουν στις δύο πλευρές να οικοδομήσουν ένα πολυδιάστατο διάλογο και πέραν της τυπικής παρουσίας του Μοσκοβισί στο Eurogroup. H Γαλλία και ο Φρανσουά Ολλάντ βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Φροντίζει όμως μέσα από το διεθνείς επαφές και τις σχέσεις πέραν της Ευρώπης, να ξαναφέρει την Γαλλία στην ανάπτυξη και την απομάκρυνση της κρίσης, που είναι πλέον ορατή.
ΕΤΣΙ μετά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, δέχθηκε στο Παρίσι, τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping που πραγματοποιούσε το πρώτο του ευρωπαϊκό ταξίδι, με καθαρά διπλωματικούς και κυρίως εμπορικούς σκοπούς. Στην πρώτη περίπτωση, το θέμα της κρίσης στην Ουκρανία ΄΄πέρασε΄΄ διακριτικά. Στο δεύτερο σκέλος, η Γαλλία αναδείχθηκε η μεγάλη κερδισμένη, όπως άλλωστε συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις με την Γερμανία και τις βαριές τους βιομηχανίες.
Το θετικό κλίμα και οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Παρίσι, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Οι Κινεζικές επενδύσεις στη Γαλλία, αλλά και οι παραγγελίες της Κίνας στην Γαλλική αγορά ιδιαίτερα σε αμυντικά συστήματα, πολιτική αεροπορία έως τους οίκους μόδας και τα αγροτικά προϊόντα σήμανε συναγερμό στα αντίστοιχα υπουργεία και τις επιχειρήσεις.
ΕΙΝΑΙ, λοιπόν, ευκαιρία να τονιστεί το ενδιαφέρον που επέδειξε η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Κίνα, τόσο με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, όσο και στην πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών ΖΤΕ και COSCO για την έναρξη λειτουργίας ως ευρωπαϊκού διαμετακομιστικού κέντρου στο λιμάνι του Πειραιά.
Πιστεύουμε ότι, ο Πειραιάς και η Μασσαλία, θεωρούνται από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού της μεγέθους!
Στο πλαίσιο αυτό και μετά τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, θα ήταν εφικτή η συνεργασία στο συγκεκριμένο ΄΄Τρίγωνο΄΄ το οποίο μακροπρόθεσμα θα συμβάλει στην περαιτέρω εξέλιξη του Πειραιά και την ανάδειξη του ως τεράστιου κομβικού σημείου και το πλέον σημαντικό λιμάνι της Ευρώπης!
Σε παρόμοιες συμμαχίες προσβλέπει από την θέση του Προέδρου της κυβέρνησης ο Αντώνης Σαμαράς, με την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να αναδεικνύεται ουσιαστικός παράγοντας και σε διακρατικές σχέσεις προς όφελος της χώρας.
Το μήνυμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ο προάγγελος της εξόδου στις αγορές και οι θυσίες του ελληνικού λαού να πιάνουν τόπο μέρα με την ημέρα.
Με αισιοδοξία και ελπίδα.