Τα μέτρα που πριν από λίγο εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του για τον Τουρισμό, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους εξειδικεύουν αυτή τη στιγμή τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης.

Πρώτος τον λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος, αφού μίλησε για τις προβλέψεις της Κομισιόν, αναφέρθηκε στις 4 φάσεις των οικονομικών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση στη μάχη της με τον κοροναϊό.

Σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν, έκανε λόγο για εξαιρετικά θετική έκθεση. Στόχος του προγράμματος είναι η ταχύτερη και πιο ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το σχέδιο 4 φάσεων της κυβέρνησης:
Μάρτιο και Απρίλιο: Είχαμε περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.
Σταδιακή επαναλειτουργία επιχειρήσεων.
Ιούνιος μέχρι τον Οκτώβριος: Ανάκαμψη της οικονομίας.
Το φθινόπωρο θα έχουμε καλύτερη πορεία της οικονομίας.
Ακόμα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ενίσχυσε τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας κατά 275 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη φάση:
Από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο, έχουμε 4 πυλώνες:
Η συνέχιση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης.
Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων
Πρόσθετα στοχευμένα φορολογικά μέτρα
Αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.


«Πρόσφατα η Κομισιόν στις προβλέψεις της επεσήμανε την ταχεία επέμβαση της κυβέρνησης στην οικονομία. Εξαιρετικά θετική η έκτη έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση και την αντιμετωπίζει με επιτυχία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στόχος του προγράμματος είναι η ταχύτερη και πιο ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το σχέδιο για την επόμενη ημέρα, περιέχει τέσσερις πυλώνες στήριξης που εδράζονται στη συνέχιση/διεύρυνση στήριξης απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας, φορολογικές  ελαφρύνσεις και ρύθμιση ιδιωτικού χρέους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, επεκτείνεται το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας, καθώς και η αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Παράλληλα, προβλέπεται η αναστολή πληρωμής φορολογικών οφειλών για όσες επιχειρήσεις μείνουν κλειστές και τον μήνα Ιούνιο.

15 μέτρα ύψους 24 δις
  • 1ον. Επεκτείνεται, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών τους. Συνεχίζεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας, σε ποσοστό μάλιστα έως 100%, των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
  • Δημιουργείται νέος μηχανισμός στήριξης απασχόλησης.
  • Παρέχεται επίδομα ανεργίας σε εποχικά εργαζόμενους που δεν θα εργαστούν φέτος.
  • Δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων βεβαιωμένων οφειλών σε κλειστές επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή έχουν το δικαίωμα αναστολής δόσεων.
  • Επεκτείνεται η μείωση ενοικίου σε επιχειρήσεις που πλήττονται και για τον μήνα Ιούνιο.
  • Για ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστέλλεται η καταβολή οφειλών.
  • Χορηγείται δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή με βάση την απώλεια τζίρου από Μάρτιο έως Μάιο. Το αδιάθετο ποσό περνά στη δεύτερη φάση.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση του τζίρου κατά ένα ποσοστό. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο με βάση τα στοιχεία τζίρου.
  • Μειώνεται το ΦΠΑ στις μεταφορές στο 13%.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έως 31 Οκτωβρίου.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ στα σινεμά από 24% σε 13% έως 31 Οκτωβρίου.
  • Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα έξοδα των επιχειρήσεων.
  • Δημιουργείται εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων.
  • Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί όσους πλήττονται και έχουν δάνεια. Καλύπτονται όλα τα κόκκινα δάνεια για τους πολίτες που επλήγησαν από την πανδημία. Ενισχύονται οι συνεπείς δανειολήπτες και υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν και έχουν κόκκινο δάνειο.

Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων, όπως είπε, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 24 δισ. ευρώ.