Πλήρη συναίσθηση ότι αυτή είναι πραγματικά η τελευταία ευκαιρία επιδεικνύουν χιλιάδες νοικοκυριά, που βαρύνονται με κάποιο ή κάποια δάνεια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την πρώτη τους κατοικία.

Από την Πρωτοχρονιά, όπως διαβάζουμε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, τίθεται σε εφαρμογή ο νέος Πτωχευτικός, με ειδικές διαδικασίες προστασίας μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, δηλαδή για πολύ χαμηλά εισοδήματα, ενώ η λήξη του moratorium με τις τράπεζες για τους πλειστηριασμούς θα κάνει να ηχήσουν κατά χιλιάδες τα ηλεκτρονικά «σφυριά».

Σημειωτέον ότι έως το τέλος του έτους έχουν ήδη προγραμματιστεί 6.731 πλειστηριασμοί σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα-«γέφυρα», δηλαδή το σχήμα επιδότησης δανείων α’ κατοικίας που λειτουργεί ως μεταβατικό στάδιο μεταξύ των προηγούμενων πλαισίων και του Πτωχευτικού, ξεκίνησε εντυπωσιακά και όλα δείχνουν ότι αυτήν τη φορά η γραφειοκρατία των προηγούμενων ρυθμίσεων δεν θα «ξαναχτυπήσει».

Μέσα στις πρώτες ώρες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είχαν υποβληθεί πάνω από 3.000 αιτήσεις, ενώ με τη συμπλήρωση ενός 24ώρου το σύστημα είχε υποδεχθεί περίπου 8.000 αιτήσεις, με την τάση να είναι αυξητική ώρα με την ώρα. Αυτό που προκάλεσε αίσθηση στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ο καταιγισμός ηλεκτρονικών μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων στο help desk, που έχει στηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με ερωτήματα και παρατηρήσεις στον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας, δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα, δε, με αρμόδιες πηγές, το μοναδικό πρόβλημα που εντοπίστηκε σε μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων ήταν ότι το απαντητικό email από την πλατφόρμα πήγαινε στα spam των αποδεκτών, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται αμέσως.

Με τα έως τώρα δεδομένα, εκτιμάται ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν ανταποκριθεί οι περίπου 330 χιλιάδες κορονοϊόπληκτοι ενήμεροι και «κόκκινοι» δανειολήπτες, που υπολογίζεται ότι είναι οι δικαιούχοι του σχήματος επιδότησης.

Αυτό που τονίζουν, πάντως, οι ίδιες πηγές είναι ότι όσοι έχουν κατά νου να μπουν στο σχήμα για να... κρυφτούν θα πρέπει να το ξεχάσουν, καθώς θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι πλήρωσης των κριτηρίων, όπως επίσης της εκπλήρωσης της βασικής υποχρέωσης των δανειοληπτών, δηλαδή της εμπρόθεσμης καταβολής της δικής τους συμμετοχής στις δόσεις των δανείων.

Ειδικά, δε, για τους «κόκκινους» δανειολήπτες προβλέπεται 18μηνη παρακολούθηση και μετά το πέρας της 9μηνης συνεισφοράς του Δημοσίου και, στην περίπτωση που «χάσουν» τη ρύθμιση, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει αναδρομικά το σύνολο της κρατικής συμμετοχής.