Μέσα στις 63 πιο οικονομικά αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ, βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με την νέα έκθεση της Strategic Global Capital Management για τον Σεπτέμβριο του 2020.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έκθεση η θέση μας στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών αυξήθηκε κατά 9 θέσεις από την 58η θέση στην 49η παρά την πανδημία του κοροναϊού.

Ειδικότερα στην κυβερνητική αποδοτικότητα η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση, στην επιχειρηματική αποδοτικότητα στην 7η και στον τομέα της οικονομικής δραστηριότητας ανέβηκε στην 5η θέση.

Αντλώντας παγκόσμια, ευρωπαϊκά και ενημερωμένα οικονομικά δεδομένα και γεωπολιτικές εξελίξεις ανά χώρα, η Strategic Global Capital Management προτρέπει τις άλλες χώρες να συνεχίζουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τα πραγματικά αποτελέσματα των πρώτων έξι μηνών στην Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ, που δείχνουν οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια για επενδύσεις αλλά και περαιτέρω και από τη σχετική επιτυχία στο χειρισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας και πιο πρόσφατα των περιφερειακών γεωπολιτικών εντάσεων.

Την ίδια στιγμή διατυπώνεται η εκτίμηση ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι οποίο μειώθηκαν για τη φετινή χρονιά, θα παραμείνουν μειωμένοι και για το 2011, καθώς η πανδημία επιβραδύνει συνολική την οικονομική επάνοδο.

Όσο αφορά τον τουρισμό, αναμένεται ισχυρό ‘’rebound’’ το οποίο πιθανώς θα αγγίξει αριθμούς ρεκόρ, καθώς ο διεθνής Τουρισμός θα έχει επανέλθει στην κανονικότητα.

Ειδικότερα για το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα το έκανε πολύ προσεκτικά, με δοκιμές σε αεροδρόμια και σε χερσαίες εισόδους. Την ίδια στιγμή αναφέρεται ότι αν και οι περιπτώσεις κρουσμάτων έχουν αυξηθεί, η Ελλάδα έχει αποφύγει γενικά μεγάλες αιχμές που βλέπουμε στις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι το κορυφαίο 3% για τη διαχείριση της πανδημίας, από τις 218 χώρες και περιοχές που παρακολουθούνται για κοροναϊό», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση