«Ο βαθμός εμβολιασμού θα παίξει ρόλο. Θα είναι η πιο σημαντική οικονομική παράμετρος των επόμενων μηνών», δηλώνει κυβερνητική πηγή, περιγράφοντας με αυτές τις λίγες λέξεις τον βαθμό προβληματισμού του οικονομικού επιτελείου για την επόμενη μέρα.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, απολύτως στοχευμένες και με ορίζοντα 12μήνου, έκαναν ξεκάθαρο ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να στήσει μια «γέφυρα» μεταξύ της σημερινής κατάστασης, που σκιάζεται από τις πρωτοφανείς επιπτώσεις της πανδημίας, και της αποκαλούμενης «επόμενης μέρας», όταν η οικονομία θα έχει πάρει μπροστά και θα πατάει γκάζι καλώς εχόντων των πραγμάτων με τη βοήθεια των πρώτων χρηματοδοτικών ενέσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που ίσως φτάσουν στα 3,5 δισ. ευρώ.

Με αυτό το σκεπτικό, το Σχέδιο Ανάκαμψης, που πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες 15 μέρες, δεν θα κρίνει μόνο την πορεία της οικονομίας, αλλά και όσους έχουν αναλάβει να τρέξουν το project. Αναμφίβολα, η επιστροφή του κορονοϊού, μάλλον πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι υπολόγιζαν και ήλπιζαν στην κυβέρνηση, αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας.

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει γύρω στο 7,5%
Τα καλά νέα, όπως φτάνουν στην Αθήνα, είναι ότι τουλάχιστον πριν μπούμε σε αυτήν τη φάση έξαρσης της πανδημίας, με ανοικτό το ενδεχόμενο αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, οι Ευρωπαίοι ή, τουλάχιστον, κάποιοι Ευρωπαίοι θα αναθεωρούσαν προς το καλύτερο τις προβλέψεις τους για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ, που κατέβασε τον πήχη της ύφεσης στο 8% από 8,7% για την ευρωζώνη, μετρά την ύφεση της ελληνικής οικονομίας γύρω στο 7,5%, συμπλέοντας ουσιαστικά με τις εκτιμήσεις της Ελλάδας, ενώ για το 2021 προβλέπει δυναμική ανάκαμψη, με ρυθμούς 5%.

Στα κακά νέα είναι ότι άπαντες, ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι, παραδέχονται ότι αυτήν τη στιγμή οι κίνδυνοι είναι πιο έντονοι σε σχέση με τα θετικά σημάδια, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπά με βιαιότητα τη μία μετά την άλλη τις χώ ρες της Ευρώπης ειδικά του Νότου χωρίς να έχουμε ακόμα στα χέρια μας εμβόλια ή, έστω, κάποια ισχυρά φάρμακα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Το ότι οι αγορές όχι απλώς αβαντάρουν την Ελλάδα, αλλά δεν ενοχλήθηκαν καθόλου τουναντίον από τα επεκτατικά μέτρα της Θεσσαλονίκης, δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη. Αυτό που τονίζουν διεθνείς αναλυτές, όπως ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, manager director της Bank Of America, είναι ότι η Ελλάδα κρατά στα χέρια της μια μοναδική ευκαιρία, παρότι το σοκ της πανδημίας έριξε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα επίπεδα του 1997 και εκτίναξε το χρέος στο 200% του ΑΕΠ!

Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακίδη, μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος, που έβαλε σε πλεονεκτική θέση από υγειονομική άποψη τη χώρα, παρά τα λάθη μάλλον αναπόφευκτα σε τέτοια κρίση, η Ελλάδα έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις, με φόντο τα στοχευμένα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν έως τώρα, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο QE και τα κονδύλια που εγκρίθηκαν για τη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Οι αγορές θα αναμένουν πρόοδο σε τρία βασικά πεδία, για να αξιολογήσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τα χρόνια που έρχονται» τονίζει και τα περιγράφει ως εξής:

1. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Πράγματι, οι μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έγιναν θετικά αποδεκτές και απέδειξαν την προσήλωση στην ανάπτυξη, παρά την απρόβλεπτη υγειονομική κρίση. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί τέτοιες μεταρρυθμίσεις παίρνουν χρόνο για να δώσουν αποτελέσματα.
2. Το καλύτερο αποτέλεσμα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ταμείο αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να σώσει τομείς ή εταιρείες- ζόμπι, αλλά για να υποστηρίξει μέρη της οικονομίας που θα γίνουν οι «μηχανές» μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Η διαφάνεια θα είναι σημαντική, για να αποφευχθούν η διαφθορά και η σπατάλη.
3. Ενα πλαίσιο από την ευρωζώνη για την αντιμετώπιση του ογκώδους χρέους που οι χώρες της περιφέρειας συσσώρευσαν στην πανδημία, ξεκινώντας από ήδη υψηλά επίπεδα. Δεν υπάρχει περίπτωση η περιφέρεια (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) να μειώσει αυτό το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, εφαρμόζοντας μέτρα λιτότητας. Είναι πολιτικά αδύνατο και θα έβλαπτε την ανάκαμψη, καθιστώντας εντέλει αδύνατη τη μείωση του χρέους.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου