ΕΛΣΤΑΤ: Χάθηκε ο μισός τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας το 2020
5182382
Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Χάθηκε ο μισός τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας το 2020

Εσοδα άνω των 6 δισ. ευρώ απώλεσαν το 2020 οι επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας (παροχής καταλυμάτων). Η απώλεια αυτή αντιστοιχεί σε ποσοστιαία υποχώρηση 53%, δηλαδή χάθηκε περισσότερο από ένα στα δύο ευρώ είσπραξεων που είχαν γίνει το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τη μεγαλύτερη κάμψη παρουσίασαν οι επιχειρήσεις παροχής καταλύματος (ξενοδοχεία, ενοικιάσεις δωματίων κ.λπ.) τα έσοδα των οποίων υποχώρησαν κατά 67%. Από περίπου 7 δις. ευρώ που ήταν το 2019, πέρυσι ανήλθαν σε 2,3 ευρώ πέρυσι, δηλαδή περίπου στο 1/3 των εσόδων του 2019.

Η υποχώρηση φυσικά δεν ήταν ίδια παντού. Οι νησιωτικές επιχειρήσεις επλήγησαν περισσότερο. Η Κάρπαθος ήταν η περιοχή της χώρας με την μεγαλύτερη μείωση εσόδων στις υπηρεσίες φιλοξενίας (-83,5%) και ακολούθησαν η Μυκονος (-81,1%), η Σάμος (-77,6%) κ.ά. Από την άλλη πλευρά η Φλώρινα σημείωσε τη μικρότερη μείωση εσόδων κατά 14,3% και ακολούθησε η Πέλλα με υποχώρηση εσόδων κατά 21,2%.

Στον τομέα της εστίασης η κάμψη εσοδων ήταν λιγότερο ανρητική και διαμορφώθηκε στο σύνολο της χώρας στο 37,7%. Οι επιχειρήσεις εστίασης στα νησιά ήταν εκείνες που επλήγησαν περισσότερο αφού στη Μύκονο παρατηρήθηκε κάμψη εσόδων 73,3%, ακολούθησε η Σαντορίνη με υποχώρηση 71% κ.ά. Η χαμηλότερη υποχώρηση εσόδων σημειώθηκε στην περιφέρεια Κορίνθου (-17,3%) και στην Τζιά-Κύθνος (-17,8%).

Αντίστοιχα με ετήσια μεγέθη ήταν η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας στο δ’ τρίμηνο του 2020. Τα έσοδα στην φιλοξενία υποχώρησαν κατά 50,8% και ανήλθαν σε 409 εκατ. ευρώ και στην εστίαση υποχώρησαν κατά 46% και ανήλθαν σε 716 εκατ. ευρώ.

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα