Με ένα επενδυτικό «κενό» 100 δισ. ευρώ -κληρονοµιά της µνηµονιακής περιόδου-, ένα ιδιωτικό χρέος που αγγίζει τα 240 δισ. ευρώ, ένα δηµόσιο χρέος που ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ, µια απώλεια εθνικού προϊόντος άνω του 25% και µια «κατρακύλα» του κατά κεφαλήν εισοδήµατος στην τρίτη κατηγορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Σχέδιο Ανάκαµψης δεν καλείται απλώς να επουλώσει αυτές τις «πληγές», αλλά να πάρει από το χέρι την Ελλάδα και να την οδηγήσει ή, µάλλον, να την εκτινάξει σε µια νέα εποχή. Η πρόκληση και οι ευθύνες για όσους έχουν αναλάβει το µεγαλύτερο µεταπολεµικό χρηµατοδοτικό πρόγραµµα -µεγαλύτερο κι από το Σχέδιο Μάρσαλ- είναι προφανείς. Οι αριθµοί προκαλούν ίλιγγο. Πέρα από τα 57,5 δισ. ευρώ των πόρων από το Ταµείο Ανάκαµψης και τα ιδιωτικά κεφάλαια που µπορεί να µοχλεύσει, η Ελλάδα περιµένει άλλα 27 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και περίπου 10 δισ. ευρώ από το Αγροτικό Ταµείο. Μιλάµε, δηλαδή, για έναν όγκο σχεδόν 95 δισ. ευρώ, που θα «περάσουν» από τη χώρα µέσα στα επόµενα 6-7 χρόνια.

CRASH TEST

Το εγχείρηµα είναι απαιτητικό, καθώς θα δοκιµαστούν οι αντοχές και τα αντανακλαστικά όλων των εµπλεκοµένων, από τις υπηρεσίες που θα «τρέξουν» τις τεχνικές και νοµικές διαδικασίες για την ενεργοποίηση των έργων και µεταρρυθµίσεων έως τις τράπεζες που αναλαµβάνουν να διοχετεύσουν τα 12,7 δισ. των δανείων και να τα µοχλεύσουν στα 32 δισ. ευρώ. Αν και µόνο η αναφορά του όρου «ορόσηµα» προκαλεί... αλλεργία σε όσους έχουν την πικρή εµπειρία των ανάλογων διαδικασιών των Μνηµονίων, η αλήθεια είναι ότι κάθε εξάµηνο όλος ο µηχανισµός θα περνάει από τη βάσανο των κοινοτικών Αρχών, προκειµένου να αποδεσµεύονται επιδοτήσεις και δάνεια, µε ρυθµό περίπου 3 δισ. ευρώ τη φορά.
Αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως για ό,τι θα χαρακτηρίζεται ημιτελές ή ελλιπές τα αντίστοιχα κονδύλια θα χάνονται
 Αν και θα υπάρχει µια σχετική «ελαστικότητα» ως προς την εκπλήρωση των προϋποθέσεων, αρµόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως για ό,τι θα χαρακτηρίζεται ηµιτελές ή ελλιπές τα αντίστοιχα κονδύλια θα χάνονται και ∆ΕΝ θα µεταφέρονται στην επόµενη αξιολόγηση.

Ακόµα και η «ψυχρή» τεχνοκρατική προσέγγιση αποδεικνύει ότι η Ελλάδα µπορεί να αφήσει πίσω της όλες τις κακοδαιµονίες, τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του όχι και τόσο µακρινού παρελθόντος. Αν όλα πάνε καλά, µόνο από τους πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης το ΑΕΠ θα «αυγατίσει» κατά τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ έως το 2026, µε τους ρυθµούς απασχόλησης να γεφυρώνουν το χάσµα µε την Ευρώπη, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι θα «χτιστούν» 180-200 χιλιάδες θέσεις εργασίας, και µάλιστα µε µισθούς πάνω από τον µέσο όρο, καθώς η υλοποίηση του project στοχεύει στη «Νέα Οικονοµία». Πέρα, όµως, από τη γενική θεώρηση του Σχεδίου, είναι ίσως η πρώτη φορά που οι πολίτες µπορούν να «διαβάσουν» τις σηµαντικότερες αλλαγές στην καθηµερινότητά τους, από τις σχέσεις τους µε τις δηµόσιες υπηρεσίες έως το επιχειρείν και το επίπεδο ζωής τους. Αν όλα πάνε καλά, στις αρχές Αυγούστου η Αθήνα περιµένει τις πρώτες εισροές από την Ευρώπη, ύψους 4 δισ. ευρώ. Επειδή, όµως, οι καθυστερήσεις δεν είναι κάτι ασύνηθες για τους Ευρωπαίους, από σήµερα κιόλας ξεκινούν ώριµα projects µε χρηµατοδότηση από εθνικούς πόρους, για τα οποία έχει ανάψει «πράσινο φως» στις τεχνικές συζητήσεις που έχουν προηγηθεί. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται το νέο «Εξοικονοµώ».


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 03 Απριλίου