Δυναμικά στο προσκήνιο έρχεται πλέον το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, μετά από μια εξαετία βαθιάς ύφεσης που εξανέμισε το 25% του ελληνικού ΑΕΠ και εκτίναξε σε πρωτόγνωρα επίπεδα την ανεργία.

Χθες, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), χαρακτηρίζοντας το 2014 έτος μετάβασης από τη μακροχρόνια ύφεση, εκτίμησε πως η οικονομία μεταβαίνει σε τροχιά ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2014, με οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% για πρώτη φορά μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2008. Αναμένει ανάπτυξη 0,5% στο σύνολο του έτους, ενώ θεωρεί πως η ύφεση επιβραδύνθηκε στο 0,7% στο φετινό πρώτο τρίμηνο.

Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή η ύφεση επιβραδύνθηκε στο 1,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Η νέα πρόβλεψη του ΚΕΠΕ, για επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, ευθυγραμμίζεται με τις άτυπες εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Όπως αναμένουν, το ΑΕΠ θα γυρίσει σε θετικό έδαφος στο δεύτερο τρίμηνο, χωρίς να αποκλείουν τελικά σε μέσα επίπεδα φέτος η ανάπυξη να αποδειχθεί υψηλότερη του στόχου για 0,6% που υιοθετούν επισήμως, κυβέρνηση και τρόικα. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ:

1. Η ανοδική πορεία του ΑΕΠ εντός του 2014 μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω από την ανάκαμψη των επενδύσεων, μέσω της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και της αποκατάστασης των συνθηκών ρευστότητας και χρηματοδότησης, την αύξηση των εξαγωγών μέσω της ενδυνάμωσης της εξωστρέφειας και της εκτιμώμενης μεγαλύτερης συμβολής των εξαγωγών υπηρεσιών κυρίως μέσω του τουρισμού, την ανάσχεση της ιδιαίτερα αρνητικής δυναμικής στην αγορά εργασίας και την ανοδική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη.

2. Στον αντίποδα, προς την αντίθετη κατεύθυνση μπορεί να λειτουργήσουν παράγοντες όπως η κρίση στην Ουκρανία και τυχόν εγχώριες εξελίξεις που θα σηματοδοτήσουν καθυστερήσεις και αγκυλώσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

3. Η εκτιμώμενη έναρξη περιόδου ανάπτυξης φέτος συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την εξισορρόπηση βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, την εξομάλυνση των συνθηκών στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, την προώθηση καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Παράγοντες που συνέβαλαν σημαντικά στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την ενδυνάμωση της αξιοπιστίας της χώρας.

Πηγή: Ημερησία