Στη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο να βρει εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο, λόγω των φόβων για νέα lockdown, αναφέρεται δημοσίευμα των «Financial Times», προειδοποιώντας πως θα μπορούσε να απειληθεί η οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μετά από μια δεκαετία που εργάστηκε στο εξωτερικό, ο σεφ Νικόλαος Τσιμιδάκης επέστρεψε πέρυσι στην Ελλάδα από το Ντουμπάι, ελπίζοντας ότι η τελική ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία και η άνοδος του μεσογειακού τουρισμού θα του εξασφάλιζαν μια καλή δουλειά. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι «FT», όπως και πολλοί άλλοι, και αυτός απογοητεύτηκε.

Καθώς τα lockdown καθυστέρησαν το άνοιγμα της Ελλάδας και την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ο κ. Τσιμιδάκης δυσκολεύτηκε να βρει δουλειά που να του προσφέρει ασφάλεια και αξιοπρεπή μισθό. Με απροθυμία, αποφάσισε να επιστρέψει στον Κόλπο, αφού βρήκε μια καλά αμειβόμενη εργασία στο Αμπού Ντάμπι.
«Είχα δύο προσφορές (για δουλειά) [στην Ελλάδα]… Αλλά κανείς δεν μπορούσε να μου πει πότε θα ανοίξει το ξενοδοχείο ή για πόσο καιρό », είπε ο κ. Τσιμιδάκης.

Αποφάσεις όπως του κ. Τσιμιδάκη εξηγούν –αναφέρει το δημοσίευμα- γιατί η Ελλάδα υφίσταται τώρα έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τουρισμό.

Κίνδυνος επιβράδυνσης της ανάκαμψης

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει συνήθως το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της Ελλάδας, αλλά αυτή την εποχή η χώρα δυσκολεύεται να προετοιμαστεί για τις απαιτήσεις της θερινής περιόδου, καθώς οι πιθανοί υποψήφιοι για θέσεις εργασίας στον χώρο της εστίασης αποθαρρύνονται να εργαστούν στον κλάδο υπό τον κίνδυνο νέων περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό, τα οποία και οδηγούν σε παύση της δραστηριότητας των εν λόγω επιχειρήσεων.

Το πρόβλημα απειλεί να επιβραδύνει σοβαρά στην ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία, δεδομένης της κεντρικής σημασίας του τουρισμού για την οικονομία.

«Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια έλλειψη στον κλάδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.

Η διαφορά από τις άλλες χώρες

Οι «FT» σημειώνουν πως πολλές ακόμη χώρες, όπως η Γερμανία, αντιμετώπισαν προβλήματα με τη στελέχωση του κλάδου της εστίασης όταν χαλάρωσαν οι περιορισμοί. Η διαφορά, ωστόσο, με την Ελλάδα είναι το μέγεθος και το οικονομικό του βάρος του κλάδου.

Ο τουρισμός απασχολεί συνήθως περισσότερα από 432.000 άτομα, ή το 10% του εθνικού εργατικού δυναμικού, ποσοστά που είναι αναλογικά σχεδόν διπλάσιο από την Ισπανία. Άρα τυχόν προβλήματα μπορεί να έχουν μακροοικονομικές επιπτώσεις, τονίζουν οι «FT».

Η HSBC έχει προβλέψει σε ανάλυσή της ότι η ανάκαμψη του τουρισμού στο σύνολό της θα ενίσχυε την ελληνική ανάπτυξη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος. Στον κλάδο, άλλωστε, αντιστοιχούσαν τα δύο τρίτα της περσινής πτώσης άνω του 8% στο ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει προβλέψει, εν τω μεταξύ, ότι οι εισπράξεις από τον τουρισμό θα φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ το 2021 - λιγότερα από τα μισά των 18 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί το 2019, αλλά διπλασιασμένα σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, όταν τα έσοδα της βιομηχανίας κατέρρευσαν στα 4 δισ. ευρώ. Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, προειδοποιούν ότι η έλλειψη εργαζομένων, παρά το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας στο 16,5%, θα μπορούσε να συγκρατήσει την οικονομική ανάπτυξη και να επιβαρύνει τα έσοδα από τον τουρισμό.

«Αγκάθι» ο επαναλαμβανόμενος κύκλος lockdown

«Οι κύριοι τομείς δημιουργίας θέσεων εργασίας… όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο και η ψυχαγωγία πλήττονται από αβεβαιότητα», δήλωσε ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του IOBE. «Δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα επιστρέψουν στα προ-Covid επίπεδα», πρόσθεσε.

Ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, ιδιοκτήτης μπαρ, ξενοδοχείου και εστιατορίου, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής ενός τοπικού συνδέσμου της Μυκόνου για την τουριστική βιομηχανία, κατηγόρησε τον επαναλαμβανόμενο κύκλο lockdowns και χαλάρωσης των περιορισμών για την αποθάρρυνση των εργαζομένων.

«Το συνεχές άνοιγε-κλείσε των εστιατορίων και των μπαρ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα και οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι ενδέχεται να αναγκαστούμε να κλείσουμε ξανά», είπε. «Γι 'αυτό αναζητούν άλλους τύπους θέσεων εργασίας», όπως ντελίβερι, πρόσθεσε.

Η επίλυση του προβλήματος είναι η υπερπροσφορά μετρίας ποιότητας καφέ, μπαρ και εστιατορίων που δεν προσφέρουν ελκυστικές προοπτικές απασχόλησης. Μετά την οικονομική κρίση, ο τομέας της φιλοξενίας χρησίμευσε ως «μαξιλάρι» για πολλούς που δεν είχαν δουλειά ή είχαν χαμηλή ειδίκευση.

Επιπλέον, οι επιδοτήσεις που καταβάλλονται ακόμα σε υπαλλήλους εστιατορίων και μπαρ που είναι κλειστά, καθώς δεν έχει επιτραπεί η λειτουργία της εστίασης στους εσωτερικούς χώρους, είναι ένας παράγοντας που «σπρώχνει» ορισμένους εργαζόμενους να προτιμούν να λαμβάνουν την κρατική αποζημίωση των 534 ευρώ το μήνα, αντί να εργάζονται σε ένα εστιατόριο όπου οι μισθοί ξεκινούν από περίπου 850 ευρώ.