Με στόχο την αναζωογόνηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση και το Υπερταμείο προχώρησαν στην αλλαγή διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ. Η αλλαγή έγινε καθώς τα έσοδα είχαν καθηλωθεί, κυρίως λόγω της πανδημικής κρίσης, ενώ επιπλέον το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έπρεπε να αναδιοργανωθεί, καθώς προστέθηκε η νέα μονάδα προετοιμασίας/ ωρίμανσης έργων τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του νέου ΕΣΠΑ.

Αναφορικά με τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων πέρυσι, χτύπησαν «ιστορικό χαμηλό». Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΜΠΔΣ) 2022-2025, μόλις που ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για τα έσοδα που εισέπραξε το ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση της μαρίνας Αλίμου, για την οποία καταβλήθηκε εφάπαξ τίμημα (προκαταβολή) ύψους 27,3 εκατ. ευρώ. Τα άλλα έσοδα προέρχονται από άλλους διαγωνισμούς, που είχαν κλείσει σε προηγούμενα έτη ή και μέσα στο 2020. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι ετήσιες δόσεις του τιμήματος, π.χ. ΟΠΑΠ (3,0 εκατ. ευρώ), Κασσιόπη (2,0 εκατ.), πώληση μικρών ακινήτων (5,5 εκατ.), η μαρίνα Χίου (0,6 εκατ. ευρώ), Castello Bibelli (1,6 εκατ. ευρώ) κ.ά.

Για εφέτος τα έσοδα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων εκτιμώνται σε 541,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ ήδη έχουν εισπραχθεί για το Ελληνικό. Τα υπόλοιπα έσοδα του 2021, όπως αναφέρει το ΜΠΔΣ 2022-2025, θα προέλθουν από τους διαγωνισμούς που έχουν κλείσει σε προηγούμενα έτη και λαμβάνονται οι επόμενες δόσεις, π.χ. ΟΠΑΠ, δικαιώματα κινητής τηλεφωνίας, ψηφιακό μέρισμα, ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων, πώληση λοιπών ακινήτων (Βόρειο Αφάντου) κ.ά.

Ο στόχος των εσόδων για φέτος είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι ήταν στο τέλος του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, στο ΜΠΔΣ 2022-2025, που παρουσιάστηκε επισήμως πριν από λίγες ημέρες, ο στόχος εσόδων είναι υποτριπλάσιος του στόχου του προϋπολογισμού. Ο τελευταίος, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, είχε έναν φιλόδοξο στόχο εσόδων από αποκρατικοποιήσεις ύψους 1,79 δισ. ευρώ. Τώρα το ποσό αυτό περιορίστηκε σημαντικά και κατανέμεται σε δύο έτη, εκ των οποίων τα 541,5 εκατ. ευρώ εφέτος και τα 1.232,4 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος. Ολες δηλαδή οι «μεγάλες» αποκρατικοποιήσεις οδηγούνται σε ολοκλήρωση μέσα στο 2022.

Ως τέτοιες νοούνται εκείνες του προγράμματος αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, όπως είναι η Εγνατία Οδός, η παραχώρηση της Αττικής Οδού, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ΔΕΠΑ Υποδομών, η Υπόγεια Αποθήκη Νότιας Καβάλας κ.ά., οι οποίες τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης, πιο μελλοντικές θεωρούνται οι αποκρατικοποιήσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, των ΕΛ.ΠΕ. και οι ρευστοποιήσεις συμμετοχών σε ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ κ.ά. Το ΜΠΔΣ δεν κάνει αναφορά για έσοδα από λιμάνια, καθώς είναι αβέβαιος ο χρόνος ολοκλήρωσης. Θα ήταν ευχής έργον βεβαίως για ορισμένα από αυτά (π.χ. Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα) να υπάρχουν οι προτιμητέοι επενδυτές μέχρι το τέλος του έτους, δεδομένου ότι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών ορίστηκε για τον ερχόμενο Οκτώβριο.