Τρόφιμα: Αυξημένες 34% οι διεθνείς τιμές σε σχέση με πέρυσι
Ακριβότερα κατά 33,9% ήταν τα τρόφιμα σε παγκόσμιο επίπεδο τον Ιούνιο του 2021 συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών τροφίμων του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίµων των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων σταμάτησαν το θετικό σερί των 12 τελευταίων μηνών υποχωρώντας κατά 2,5%, συγκριτικά με τον Μάιο του 2021, λόγω κυρίως της μείωσης των τιμών σε φυτικά έλαια και λιγότερο σε δημητριακά και γαλακτοκομικά, ενώ, αντίθετα, στο κρέας και την ζάχαρη οι τιμές αυξήθηκαν.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών δημητριακών ήταν μειωμένος κατά 2,6% τον Ιούνιο συγκριτικά με τον Μάιο, όταν και βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2013, αλλά, πάντως, αυξημένος κατά 33,8% συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2020. Η μείωση οφείλεται στην πτώση κατά 5% της διεθνούς τιμής καλαμποκιού λόγω κυρίως της αυξημένης παραγωγής στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, παρά τις ζημιές από την ξηρασία. Οι διεθνείς τιμές στο κριθάρι και το σόργο ήταν μειωμένες κατά 2,2% και 4,9% αντίστοιχα, ενώ στο σιτάρι ελαφρά μειωμένες κατά 0,8%. Αντίθετα, η τιμή του ρυζιού βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών καθώς το υψηλό μεταφορικό κόστος και η έλλειψη κοντέινερ συμπιέζουν τις εξαγωγές. Σε γενικές γραμμές, οι προοπτικές για την παραγωγή δημητριακών φέτος είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, παρά τις ξηρασίες στην Αμερική.
Από την πλευρά του, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων γνώρισε πολύ μεγάλη πτώση κατά 17,2% τον Ιούνιο συγκριτικά με τον Μάιο και βρέθηκε στα χαμηλά τεσσάρων μηνών. Η πτώση οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών του φοινικέλαιου, του ηλιέλαιου και του σογιέλαιου. Αντίθετα, αυξήθηκε η ζήτηση για κραμβέλαιο κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς αίρονται τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Μειωμένος κατά 1,2% ήταν και δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων μετά από 12 μήνες σε διαρκή ανοδική τροχιά. Ωστόσο, συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2020 ο δείκτης ήταν αυξημένος κατά 22%. Η μεγαλύτερη μείωση προήλθε από την τιμή του βουτύρου λόγω ταχείας μείωσης στη ζήτηση για εισαγωγές σε συνδυασμό με ελαφρά αύξηση των αποθεμάτων, ειδικά στην Ευρώπη. Μειώθηκαν επίσης οι τιμές του γάλακτος σε σκόνη και των τυριών.
Αντίθετα, ο δείκτης τιμών κρέατος αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 2,1% συγκριτικά με τον Μάιο και διατηρήθηκε έτσι σε ανοδική τροχιά για 9 συνεχόμενους μήνες. Συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2020 ο δείκτης είναι αυξημένος κατά 15,6% απέχοντας, πάντως, 8% από τα ιστορικά υψηλά του Αυγούστου 2014. Η αύξηση των τιμών προήλθε από όλα τα είδη κρέατος λόγω κυρίως της αύξησης των εισαγωγών χοίρειου κρέατος από την Κίνα αλλά και της αυξημένης ζήτησης στις βασικές εξαγωγικές χώρες αφού επαναλειτούργησε η εστίαση.
Ελαφρά αυξημένος κατά 0,9% ήταν και ο δείκτης τιμών ζάχαρης φθάνοντας σε υψηλά έτους μετά τη συνεχή άνοδο τους τελευταίους τρεις μήνες. Στην αύξηση συνέβαλαν η εκτιμώμενη αρνητική επίπτωση στην παραγωγή της Βραζιλίας, της μεγαλύτερης εξαγωγικής χώρας στον κόσμο, των αντίξοων καιρικών φαινομένων, η ανατίμηση του νομίσματός της (real) έναντι του δολαρίου και οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου που ώθησαν πολλούς παραγωγούς στη χώρα της σάμπας να κατευθύνουν αυξημένες ποσότητες ζαχαροκάλαμου στην παραγωγή αιθανόλης. Αντίθετα, η καλή παραγωγή και οι ευοίωνες εξαγωγικές προοπτικές για την Ινδία απέτρεψαν μεγαλύτερη άνοδο στη διεθνή τιμή.
Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων σταμάτησαν το θετικό σερί των 12 τελευταίων μηνών υποχωρώντας κατά 2,5%, συγκριτικά με τον Μάιο του 2021, λόγω κυρίως της μείωσης των τιμών σε φυτικά έλαια και λιγότερο σε δημητριακά και γαλακτοκομικά, ενώ, αντίθετα, στο κρέας και την ζάχαρη οι τιμές αυξήθηκαν.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών δημητριακών ήταν μειωμένος κατά 2,6% τον Ιούνιο συγκριτικά με τον Μάιο, όταν και βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2013, αλλά, πάντως, αυξημένος κατά 33,8% συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2020. Η μείωση οφείλεται στην πτώση κατά 5% της διεθνούς τιμής καλαμποκιού λόγω κυρίως της αυξημένης παραγωγής στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, παρά τις ζημιές από την ξηρασία. Οι διεθνείς τιμές στο κριθάρι και το σόργο ήταν μειωμένες κατά 2,2% και 4,9% αντίστοιχα, ενώ στο σιτάρι ελαφρά μειωμένες κατά 0,8%. Αντίθετα, η τιμή του ρυζιού βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών καθώς το υψηλό μεταφορικό κόστος και η έλλειψη κοντέινερ συμπιέζουν τις εξαγωγές. Σε γενικές γραμμές, οι προοπτικές για την παραγωγή δημητριακών φέτος είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, παρά τις ξηρασίες στην Αμερική.
Από την πλευρά του, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων γνώρισε πολύ μεγάλη πτώση κατά 17,2% τον Ιούνιο συγκριτικά με τον Μάιο και βρέθηκε στα χαμηλά τεσσάρων μηνών. Η πτώση οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών του φοινικέλαιου, του ηλιέλαιου και του σογιέλαιου. Αντίθετα, αυξήθηκε η ζήτηση για κραμβέλαιο κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς αίρονται τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Μειωμένος κατά 1,2% ήταν και δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων μετά από 12 μήνες σε διαρκή ανοδική τροχιά. Ωστόσο, συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2020 ο δείκτης ήταν αυξημένος κατά 22%. Η μεγαλύτερη μείωση προήλθε από την τιμή του βουτύρου λόγω ταχείας μείωσης στη ζήτηση για εισαγωγές σε συνδυασμό με ελαφρά αύξηση των αποθεμάτων, ειδικά στην Ευρώπη. Μειώθηκαν επίσης οι τιμές του γάλακτος σε σκόνη και των τυριών.
Αντίθετα, ο δείκτης τιμών κρέατος αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 2,1% συγκριτικά με τον Μάιο και διατηρήθηκε έτσι σε ανοδική τροχιά για 9 συνεχόμενους μήνες. Συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2020 ο δείκτης είναι αυξημένος κατά 15,6% απέχοντας, πάντως, 8% από τα ιστορικά υψηλά του Αυγούστου 2014. Η αύξηση των τιμών προήλθε από όλα τα είδη κρέατος λόγω κυρίως της αύξησης των εισαγωγών χοίρειου κρέατος από την Κίνα αλλά και της αυξημένης ζήτησης στις βασικές εξαγωγικές χώρες αφού επαναλειτούργησε η εστίαση.
Ελαφρά αυξημένος κατά 0,9% ήταν και ο δείκτης τιμών ζάχαρης φθάνοντας σε υψηλά έτους μετά τη συνεχή άνοδο τους τελευταίους τρεις μήνες. Στην αύξηση συνέβαλαν η εκτιμώμενη αρνητική επίπτωση στην παραγωγή της Βραζιλίας, της μεγαλύτερης εξαγωγικής χώρας στον κόσμο, των αντίξοων καιρικών φαινομένων, η ανατίμηση του νομίσματός της (real) έναντι του δολαρίου και οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου που ώθησαν πολλούς παραγωγούς στη χώρα της σάμπας να κατευθύνουν αυξημένες ποσότητες ζαχαροκάλαμου στην παραγωγή αιθανόλης. Αντίθετα, η καλή παραγωγή και οι ευοίωνες εξαγωγικές προοπτικές για την Ινδία απέτρεψαν μεγαλύτερη άνοδο στη διεθνή τιμή.