Η αντίστροφη μέτρηση για την οριστική αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος που ακούει στο όνομα «εκκρεμείς συντάξεις» έχει ξεκινήσει και οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ καλούνται μέσα στους επόμενους μήνες να εκκαθαρίσουν 130.000 συνταξιοδοτικούς φακέλους, πολλοί από τους οποίους μένουν κλεισμένοι σε κούτες και αποθήκες για χρόνια.

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, έχει ξεκαθαρίσει τόσο δημόσια όσο και εσωτερικά στον ΕΦΚΑ πως το πρόβλημα θα πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί οριστικά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Ήδη παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση των εκκρεμοτήτων τόσο στο σύνολο (μείωση κατά 50.000 των εκκρεμών συντάξεων σε σχέση με πέρυσι) όσο και σε επιμέρους Ταμεία (εκκαθάριση κατά 80% των εκκρεμοτήτων για τα έτη 2016-2020 σε ΤΣΑΥ, ΤΑΝ, ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ.), το πρόβλημα ωστόσο δεν έχει λυθεί. Ο υπουργός έχει επίσης δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί, αν χρειαστεί, με εκείνους που επιμένουν σε άσκοπες καθυστερήσεις, που ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Το τελευταίο περιστατικό ήταν αυτό με τις 444 συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ και την απαίτηση των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ να περιμένουν την εγκύκλιο για να εφαρμόσουν τον νόμο που οι ίδιοι είχαν ετοιμάσει και εισηγηθεί προς το υπουργείο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει δώσει τελεσίγραφο 60 ημερών στους επικεφαλής των Διευθύνσεων Απονομών και στους υπαλλήλους (εισηγητές) που εργάζονται αποκλειστικά στην έκδοση των συντάξεων να επιταχύνουν σημαντικά τους ρυθμούς απονομής, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Και αυτό γιατί πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκαν εισηγητές πολλαπλών ταχυτήτων. Υπάλληλοι, δηλαδή, του ΕΦΚΑ που έβγαζαν μόλις δύο συντάξεις τον μήνα, ενώ την ίδια στιγμή το 25% των υπαλλήλων με τις καλύτερες επιδόσεις έβγαζαν 45 αποφάσεις ο καθένας τους τον μήνα.

suntakseis

Ο ΕΦΚΑ απέκτησε ένα σύγχρονο εργαλείο management

Οι τεράστιες αυτές αποκλίσεις στις επιδόσεις δεν ήταν ξεκάθαρες μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όταν τέθηκε σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της πορείας των συντάξεων. Πρόκειται για τον «πύργο ελέγχου» του ΕΦΚΑ, ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησε ο Κωστής Χατζηδάκης με το που πήγε στο υπουργείο Εργασίας και που παρέχει πλέον τη δυνατότητα στον διοικητή του ΕΦΚΑ αλλά και στους διευθυντές να ελέγχουν καθημερινά πόσες συντάξεις εκδίδονται και από ποιον. Για πρώτη φορά από τη σύστασή του ο ΕΦΚΑ απέκτησε ένα σύγχρονο εργαλείο management, που είναι πλέον στη διάθεση των διευθυντών να το αξιοποιήσουν, για να ελέγξουν και στη συνέχεια να αυξήσουν τις επιδόσεις των υπαλλήλων τους.

«Πλέον, κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το γενικό πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Οι καθυστερήσεις έχουν ονοματεπώνυμο και ελέγχονται καθημερινά από όλους τους εμπλεκομένους», δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμό στέλεχος εντός του ΕΦΚΑ. Η διοίκηση προσανατολίζεται στην άμεση αντικατάσταση των υπαλλήλων που παίρνουν κάτω από τη βάση με το πέρας της διορίας των 60 ημερών και στη μετακίνησή τους σε άλλες υπηρεσίες, όπου ενδεχομένως να είναι πιο αποδοτικοί. Ωστόσο, η αυστηρότητα της διοίκησης δεν θα περιοριστεί στους υπαλλήλους, αλλά θα επεκταθεί και στους διευθυντές, καθώς αυτοί είναι και οι πλέον αρμόδιοι να ελέγχουν την αποδοτικότητα των κλιμακίων τους και να προχωρούν σε διορθωτικές κινήσεις εγκαίρως και όπου υπάρχει πρόβλημα. Το σενάριο των μαζικών πειθαρχικών ελέγχων, που θα αφορούν υπαλλήλους με εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις, δεν έχει αποκλειστεί. Αποτελεί, ωστόσο, το ύστατο μέσο για να... συνετιστούν όσοι υπάλληλοι επιμένουν σε τόσο χαμηλά ποσοστά αποδοτικότητας.

Τακτική «μαστίγιου και καρότου»

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ θα ακολουθήσει μια τακτική «μαστίγιου και καρότου» μετακινώντας, από τη μια, τους μη αποδοτικούς υπαλλήλους σε άλλες υπηρεσίες και κινητροδοτώντας, από την άλλη, εκείνους που πετυχαίνουν τους στόχους.

Ένα από τα κίνητρα για βελτίωση της απόδοσης των υπαλλήλων ήταν και η θεσμοθέτηση bonus σε περίπτωση επίτευξης συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων. Ωστόσο, εδώ και ενάμιση χρόνο η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες διοικητικές διαδικασίες, προκειμένου να πληρωθούν τα bonus στους εισηγητές της. Σύμφωνα με την ίδια πηγή εντός του ΕΦΚΑ, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των συντάξεων ανά εισηγητή και θα έχει πληρωθεί το σύνολο των bonus που αναλογεί σε όσους έπιασαν τους στόχους. Σκέψεις υπάρχουν ακόμα και για αύξηση του bonus ανά συνταξιοδοτικό φάκελο αυξημένης δυσκολίας στο μέλλον.