Η σκόπιμη δημιουργία ενός φόβου
Τι σημαίνει η υπενθύμιση από την ΤτΕ μιας ιστορίας με μεταφορές ευρώ
του Νίκου Σίμου
Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το βιβλίο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και ο χρόνος που δόθηκε στη δημιοσιότητα, στο οποίο περιγράφεται η μεταφορά από την ΕΕ με C-130 πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για στήριξη της ρευστότητας των Τραπεζών επειδή, υπό το κράτος πανικού για τυχόν έξοδο της χώρας από το ευρώ, έσπευδαν οι καταθέτες να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους!
Η χρονική στιγμή της δημοσιοποίησης μίας υπόθεσης που μπορεί να μοιάζει και με κινηματογραφική ταινία είναι πονηρή. Διότι θέλοντας να θυμίσει τόν κίνδυνο που πέρασε η χώρα, συγχρόνως καλλιεργεί ένα κλίμα τρομοκρατικό γαι το τι μπορεί, ενδεχομένως να επαναληφθεί, αν δεν συνεχίσουμε την ίδια πορεία. Κοινώς την πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας με ό, τι συνεπάγονται για την κοινωνία τα μέτρα λιτότητας που η πολιτική αυτή εμπεριέχει.
Γιατί γίνεται αυτό; Μπορεί να εκτιμηθούν δύο εκδοχές, για την «ψυχολογική αυτή προετοιμασία» της κοινής γνώμης:
Η πρώτη εκδοχή είναι ότι, μετά την Έκθεση του ΔΝΤ και των επισημάνσεων για τα δημοσιονομικά κενά που το Ταμείο εντοπίζει μέχρι το 2016, θα χρειαστεί νέο πακέτο από την τρόϊκα, γεγονός βεβαίως που συνοδεύεται πάντοτε και από νέα μέτρα. Επειδή τα μέτρα θα συζητηθούν μέσα στο καλοκαίρι και θα πρέπει να υλοποιούνται από το φθινόπωρο, με αποκορύφωμα τον προϋπολογισμό, προετοιμάζεται η κοινή γνώμη να τα δεχθεί. Δηλαδή να μην αντιδράσει. Διαφορετικά θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε στην κατάσταση της διετίας 2010-2012 που περιγράφει το βιβλίο της Τραπέζης της Ελλάδος, δηλαδή να βγούμε από την ευρωζώνη και να επιστρέψουμε στο εθνικό νόμισμα. Όντως ευφυές το επικονωνιακό τέχνασμα.
Η δέυτερη εκδοχή συναρτάται προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με κάθε αιτία. Είτε επειδή δεν θα ανθέξει η κυβέρνηση είτε επειδή δεν θα μπορέσει η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε αυτήν την περίπτωση και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να είναι ο νικητής των εκλογών, προετοιμάζεται η κοινή γνώμη για το τι μπορεί να της συμβεί με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Υπενθυμίζουμε ότι αυτό το δίλημμα ήταν που χάρισε τον Ιούνιο του 2012 την πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία, με τη συγκεκριμένη διαφορά που πέτυχε.
Αυτοί είναι οι δύο στόχοι που επιδιώκει να επιτύχει η υπενθύμιση ενός κινδύνου του παρελθόντος, ο οποίος αν ισχύει σήμερα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη σχεδόν την Ευρώπη, της οποίας την ενότητα η γερμανική πολιτική, ξηλώνει σιγά σιγά σαν πολόβερ...