"Ένεση" έως 21 δισ. στις ελληνικές τράπεζες!
Ανάσα από την ασφυξία που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν ν αντλήσουν, θεωρητικά, μέχρι και 21 δισ. ευρώ από το νέο εργαλείο των μακροπρόθεσμων στοχευμένων δανείων (TLTRO) που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs.
Τα νέα κεφάλαια, ύψους άνω των 600 δισ. ευρώ, που θ αρχίσει να διαθέτει η ΕΚΤ από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να διατεθούν αποκλειστικά για τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και το πρόγραμμα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να χαλαρώσει, τουλάχιστον, την πιστωτική ασφυξία που βιώνουν ιδίως οι επιχειρήσεις στον Νότο της Ευρωζώνης.
Τα νέα στοχευμένα δάνεια (TLTRO) θα έχουν τετραετή διάρκεια, σταθερό επιτόκιο, γεγονός πολύ σημαντικό δεδομένου ότι σήμερα τα επιτόκια δανεισμού της ΕΚΤ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, και η ΕΚΤ θα τα δίνει υπό όρους (ποινή στο επιτόκιο) προκειμένου να διασφαλίσει ότι πράγματι θα καταλήξουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι σε κρατικά ομόλογα.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά δύο κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ, ώστε να προσδιορίσει το ποσό που τελικά θα διαθέσει.
Το πρώτο κριτήριο είναι ο όγκος υπαρχόντων δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων.
Η ΕΚΤ θα δανείσει μέχρι το 7% των συνολικών δανείων που έχουν διαθέσει οι τράπεζες κάθε χώρας. Δεύτερο κριτήριο είναι ο καθαρός δανεισμός των τραπεζών (εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων) τους τελευταίους 12 μήνες.
Τα νέα μακροπρόθεσμα δάνεια θα διατεθούν σε δύο φάσεις, η πρώτη τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 και η δεύτερη από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2016.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν, θεωρητικά, μέχρι και 21 δισ. ευρώ συνολικά, τα οποία θα πρέπει να διοχετεύσουν στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στόχο την ενίσχυση της ανάκαμψης.
Βεβαίως, πολύ μεγαλύτερη είναι η ενίσχυση που θα μπορούσαν να λάβουν οι επιχειρήσεις Ιταλίας και Ισπανίας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό θα ανταποκριθούν οι εγχώριες τράπεζες. Πηγές από ελληνικές τράπεζες δηλώνουν στην «Κ» ότι το ποσό των 21 δισ. προκύπτει από ένα αρκετά αισιόδοξο σενάριο και ότι στην πράξη τα χρήματα που θα καταφέρουν ν αντλήσουν συνολικά οι ελληνικές τράπεζες θα είναι λιγότερα.
Χωρίς στήριξη από τον ELA
Εκτός ELA, δηλαδή του μηχανισμού παροχής ρευστότητας για έκτακτες καταστάσεις, βρίσκονται από τον περασμένο Μάιο οι εγχώριες τράπεζες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τον προηγούμενο μήνα μηδενίστηκε η χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA.
Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τις τράπεζες, που αποτυπώνει τη σταθερή βελτίωση των συνθηκών για το τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα για την οικονομία. Πλέον ο ELA είναι μηδέν, ενώ η συνολική χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα περιορίστηκε τον περασμένο Μάιο στα 50,66 δισ. ευρώ από 58,84 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2012 υπό την πίεση της ανησυχίας για το εκλογικό αποτέλεσμα και του φόβου ενός ατυχήματος οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει περισσότερα από 135 δισ. ευρώ από το ευρωσύστημα (κυρίως μέσω ELA) για την ανάσχεση των μαζικών εκροών.
Η δραστική μείωση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ επιτεύχθηκε χάρις στη σταθεροποίηση των καταθέσεων, την αύξηση κεφαλαίων των τραπεζών, καθώς και τη σταδιακή επιστροφή τους στη διατραπεζική αγορά.
Πηγή: Καθημερινή