Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Σωτήρης Ξενάκης Βασίλης Σκουρής
fisikoAerio2
Οικονομία

Ενεργειακή κρίση: Αύξηση 8% στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφερε η μείωση εξαγωγών στον αγωγό Γιαμάλ

Η ρωσική Gazprom άρχισε να γεμίζει τη δεύτερη γραμμή του αγωγού Nord Stream 2 με αέριο

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατέγραψαν άλμα άνω του 8% σήμερα, πλησιάζοντας σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ, με τις ρωσικές παραδόσεις στη Γερμανία μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη να διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

 Η γρήγορη αύξηση στις τιμές αερίου στην Ευρώπη το 2021 οδήγησε σε αύξηση τις τιμές ενέργειας, τροφοδότησε ανησυχίες για τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό και προκάλεσε την κατάρρευση παρόχων στη Βρετανία.

  Το ολλανδικό συμβόλαιο αερίου βρισκόταν στα 146,00 ευρώ/MWh, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στα 146,73 ευρώ, κοντά στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 155 ευρώ που κατέγραψε τον Οκτώβριο.

 Οι ροές έχουν μειωθεί, σύμφωνα με στοιχεία από τη γερμανική εταιρία διαχείρισης δικτύου Gascade, ενώ η ρωσική Gazprom άρχισε να γεμίζει τη δεύτερη γραμμή του αγωγού Nord Stream 2 με αέριο την Παρασκευή, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για την παροχή ενέργειας στην Ευρώπη.

 Οι ροές στο σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανοπολωνικά σύνορα είχαν μειωθεί σε ωριαίο όγκο μόλις περίπου 370.000 kWh/h συγκριτικά με πάνω από 1.200.000 κιλοβατώρες (kWh/h) το Σάββατο και πάνω από 10.000.000 kWh/h την Παρασκευή.

 Οι ροές στον αγωγό, σημαντική δίοδο για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω Λευκορωσίας, κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στις 9.000.000 με 12.000.000 kWh/h αυτό τον μήνα.