Αν κάποιος ξένος παρακολουθούσε τον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, μάλλον δεν θα πίστευε στα αυτιά του για τα... τέρατα που ακούγονται, ακόμα και από χείλη που, υποτίθεται, μπορούν να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από την επιστημονική φαντασία. Ως πέτρα του σκανδάλου χαρακτηρίζεται, για παράδειγμα, το ότι το νέο Ταμείο, αντί να «παρκάρει» τις εισφορές στο Κοινό Κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος, με επιτόκιο γύρω στο 1,5%, θα τις επενδύει σε κρατικά ομόλογα, μετοχές και αμοιβαία, μοχλεύοντας κεφάλαια προς όφελος και της ελληνικής οικονομίας.

Ασφαλώς οι συνταξιούχοι του Καναδά θα γελούσαν με την καρδιά τους, αν μάθαιναν ότι κάποιοι στην Ελλάδα μιλάνε για... τζόγο, την ώρα που εκείνοι βάζουν κάθε χρόνο στην τσέπη τα μερίσματα από τη συμμετοχή του Ταμείου τους στο μετοχικό κεφάλαιο του «Ελ. Βενιζέλος».

Από την άλλη, οι Έλληνες συνταξιούχοι μάλλον θα εξοργίζονταν με τις εμμονές κάποιων να καταγγέλλουν «θεούς και δαίμονες», καθώς, την ώρα που οι Καναδοί «συνάδελφοί» τους μετρούσαν κέρδη και υψηλές αποδόσεις, οι ίδιοι «έτρωγαν» τη μια περικοπή μετά την άλλη λόγω Μνημονίων. Αφήνοντας στην άκρη την ανυπόστατη μομφή περί «ιδιωτικής ασφάλισης», καθώς ο νέος φορέας επικουρικής ασφάλισης είναι δημόσιος, με κρατική εγγύηση για τις εισφορές των ασφαλισμένων συν τον πληθωρισμό, έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πώς θα «ωριμάσει» το νέο Ταμείο.

Κατά την πρώτη, μεταβατική περίοδο, οι επενδύσεις των εισφορών των ασφαλισμένων θα επενδυθούν σε χρηματοοικονομικά προϊόντα πολύ χαμηλού κινδύνου (υψηλότοκες καταθέσεις του Κοινού Κεφαλαίου των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και ασφαλιστικών φορέων που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος). Η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει έως και ένα εξάμηνο μετά την εκλογή του διοικητικού συμβουλίου, ώστε αυτό να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να διαμορφώσει και να παραμετροποιήσει την επενδυτική στρατηγική του Ταμείου.

Κατά τη δεύτερη περίοδο θα προσφέρεται στους ασφαλισμένους μόνο το «default χαρτοφυλάκιο» με επενδύσεις σε ένα διευρυμένο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αξιογράφων, το οποίο θα έχει δομή κύκλου ζωής.