Την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας εφιστά το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή κάνοντας λόγο για ανάγκη  αυτοσυγκράτησης και πολιτικής συναίνεσης μπροστά στις τεράστιες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα.

Η επιστημονική ομάδα του Γραφείου Προϋπολογισμού προβλέπει ανάπτυξη 2,75% για φέτος (το ήπιο σενάριο) ή και μόλις 2,21% (το δυσμενές), ενώ για τον εναρμονισμένο τιμάριθμο προβλέπει 7,43% (το βασικό σενάριο) ή και 11,01% ( το «κακό» σενάριο). Για τα επιτόκια δανεισμού προβλέπει αύξηση 1% ή 2% αντίστοιχα.

Η έκθεση αναφέρει επί λέξει, μεταξύ άλλων τα εξής:

· η επαναφορά της δημοσιονομικής ισορροπίας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα.
· οι όποιες επεκτατικές παρεμβάσεις πρέπει να είναι προσωρινές και να περιοριστούν αποκλειστικά στην απορρόφηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες
· αντίθετα πρέπει να αποφευχθούν οριζόντιες παρεμβάσεις καθώς και μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης που δεν σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος.

Η έκθεση απευθύνεται πρωτίστως προς τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά, κατ’επέκταση, προς ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο αναφέρει:

· Κατανοούμε ότι η έντονη πολιτική πόλωση που επικρατεί δεν ενθαρρύνει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα. Όμως η παράδοση της δημοσιονομικής πλειοδοσίας δεν καθιστά λιγότερο επιτακτική την ανάγκη προετοιμασίας απέναντι σε προκλήσεις με άγνωστη διάρκεια και έκβαση.
· Η δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας απαιτεί μια ελάχιστη πολιτική συναίνεση πάνω στους κύριους άξονες στρατηγικής που θα ενισχύσει το κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης, θα βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, και κατ’ επέκταση θα καταστήσει περισσότερο διαχειρίσιμες τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
· Διαφορετικά, αν η χώρα μας οδηγηθεί σε νέα αύξηση του δημόσιου χρέους, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει δυσάρεστες δημοσιονομικές καταστάσεις.

Για το 2022 η έκθεση προβλέπει ρυθμό μεγέθυνσης μεταξύ 2,21% (δυσμενές σενάριο) και 2,75% (ήπιο σενάριο). Οι προβλέψεις έχουν παραχθεί με τη χρήση του οικονομετρικού υποδείγματος NIGEM.