Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων, καθώς εντός του καλοκαιριού αναμένεται η έκδοση και των τελευταίων συντάξεων που εκκρεμούν και αφορούν κυρίως τα έτη 2020 και 2021.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ τους τελευταίους μήνες έχουν υπερδιπλασιάσει τους ρυθμούς έκδοσης σε σχέση με το παρελθόν. Στη ραγδαία βελτίωση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ συνετέλεσε και η αναβάθμιση του υλικοτεχνικού τους εξοπλισμού, η εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων management, καθώς και ο Πύργος Ελέγχου για την ψηφιακή παρακολούθηση των συντάξεων, που εγκαινίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, πριν από λίγους μήνες.

225.000 νέες συντάξεις μέσα στο 2021 - Ρεκόρ τον Μάιο

Είναι ενδεικτικό πως μέσα στο 2021 εκδόθηκαν 225.000 νέες συντάξεις, 83% περισσότερες σε σχέση με το 2019, ενώ τον Μάιο ο ΕΦΚΑ κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 30.000 απονομές. Και όλα αυτά με 900 λιγότερους υπαλλήλους σε σχέση με δύο χρόνια πριν, κάτι που υποδηλώνει πως το πρόβλημα με τον ΕΦΚΑ δεν ήταν η έλλειψη προσωπικού, αλλά η σωστή και οργανωμένη αξιοποίησή του. Οι ρυθμοί αυτοί αναμένεται να συνεχιστούν και τους τρεις κρίσιμους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, όταν πρόκειται να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή και τα νέα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός.

Πρόκειται για τις «συντάξεις εμπιστοσύνης» και τις «συντάξεις «fast track», δύο νέες διαδικασίες που επιτρέπουν την άμεση (εντός 4 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης) έκδοση και απονομή της σύνταξης, χωρίς ταλαιπωρία για τον ασφαλισμένο. Ενδεικτικό της προόδου που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες είναι το γεγονός ότι έχουν μηδενιστεί οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις για τα έτη 2016, 2017 και 2018. Κάτι που δεν ήταν εφικτό 12 μήνες πριν, όταν οι εκκρεμότητες για εκείνα τα έτη ξεπερνούσαν τις 60.000. Παράλληλα, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις του 2019 ανέρχονται σήμερα σε λιγότερες από 1.600 και αναμένεται να εκκαθαριστούν και αυτές μέσα στις επόμενες ημέρες. Το βάρος των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ πέφτει πλέον στις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις των ετών 2020 και 2021.

30.000 απονομές νέων συντάξεων κατέγραψε ο ΕΦΚΑ τον Μάιο, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ
Για το 2020 εκκρεμεί περίπου το 9% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν εκείνη τη χρονιά, ενώ για το 2021 εκκρεμεί λιγότερο από το 25%. Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις ανέρχονται σε περίπου 70.000 και αναμένεται να εκκαθαριστούν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μαζί με τον μηδενισμό του αριθμού των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων έρχεται και ο μηδενισμός των αντίστοιχων οφειλών του ΕΦΚΑ προς τους εν αναμονή συνταξιούχους. Και εδώ η πρόοδος είναι εντυπωσιακή. Στις αρχές του 2021 ο ΕΦΚΑ όφειλε για συντάξεις και τα αναλογούντα αναδρομικά στους εν αναμονή συνταξιούχους ποσά που ξεπερνούσαν τα 600 εκατ. ευρώ. Σήμερα το ποσό αυτό έχει περιοριστεί κάτω από 170 εκατ. ευρώ και αναμένεται να μηδενιστεί και αυτό εντός του καλοκαιριού.

Τον Σεπτέμβριο πρόκειται να ενταθούν οι ρυθμοί εκκαθάρισης και των επικουρικών συντάξεων. Σήμερα οι ληξιπρόθεσμες υπολογίζονται σε περίπου 90.000, σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν.

Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση και των επικουρικών

Αγκάθι στην αποκλιμάκωσή τους ήταν ότι έπρεπε προηγουμένως να εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Με την οριστική εκκαθάριση των κύριων συντάξεων εντός του καλοκαιριού, ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση και των επικουρικών.

Κομβικός ο ρόλος της αναβάθμισης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, της εισαγωγής σύγχρονων μεθόδων management, καθώς και ο Πύργος Ελέγχου για την ψηφιακή παρακολούθηση
Η Διοίκηση του Φορέα αναμένει μια αποκλιμάκωση της τάξεως του 30%-40% μέχρι το τέλος του έτους, καθώς θα ενεργοποιηθεί και στη περίπτωση των επικουρικών η διαδικασία «fast track» έκδοσης και παράλληλα θα μετακινηθεί προσωπικό στις μονάδες επικουρικής ασφάλισης. Για τη σημαντική αυτή πρόοδο στην έκδοση των συντάξεων βραβεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα 25 από τους καλύτερους εισηγητές, ομάδες και διευθύνσεις του ΕΦΚΑ από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη. Πρόκειται για την πρώτη βράβευση υπαλλήλων στα χρονικά των ασφαλιστικών ταμείων. Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ στην αρχή αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό τη σχετική πρωτοβουλία.

Αν κρίνει κανείς, ωστόσο, με βάση το τι γράφεται στις ομάδες των υπαλλήλων στα κοινωνικά δίκτυα τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως πλέον όχι μόνο επικροτούν την εν λόγω πρωτοβουλία, αλλά ζητούν να βραβευθούν και οι ίδιοι...

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 18/6