Σε χαμηλό 20 ετών υποχώρησε  το ευρώ και άγγιξε την ισοτιμία έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, λόγω ανησυχιών πως η ενεργειακή κρίση θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση.

Την ίδια στιγμή, το δολάριο των ΗΠΑ ενισχύθηκε από τις προσδοκίες, ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα και θα αντέξει στις πιέσεις.

Ο μεγαλύτερος ενιαίος αγωγός που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία, ο αγωγός Nord Stream 1, ξεκίνησε την ετήσια συντήρηση τη Δευτέρα, με τις ροές να αναμένεται να σταματήσουν για 10 ημέρες. Κυβερνήσεις, αγορές και εταιρείες ανησυχούν ότι το κλείσιμο μπορεί να παραταθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία για τις αγορές είναι εάν το Nord Stream 1 πρόκειται να επιστρέψει στο Διαδίκτυο ή όχι», δήλωσε ο Bipan Rai, επικεφαλής στρατηγικής FX στη Βόρεια Αμερική στην CIBC Capital Markets στο Τορόντο, προσθέτοντας ότι «οι αγορές πιθανότατα θα τιμολογηθούν σε μια ύφεση. Για την περιοχή αν δεν το κάνει.

Το ευρώ υποχώρησε έως και 1,0051 δολάρια έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, το πιο αδύναμο από τον Δεκέμβριο του 2002. Ο δείκτης του δολαρίου έφτασε στο 108,19, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2002.

«Η Fed πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια πιο επιθετικά από τις περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες της αναπτυγμένης αγοράς και δεν πιστεύουμε ότι άλλες κεντρικές τράπεζες της αναπτυγμένης αγοράς έχουν πραγματικά το εύρος ζώνης για να συμβαδίσουν», είπε ο Rai.

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 26-27 Ιουλίου.