Το πρώτο εξάµηνο του 2022 θα µείνει ανεξίτηλα χαραγµένο στη µνήµη των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσµο, αφού ήρθαν αντιµέτωποι µε µια άνευ προηγουµένου συρρίκνωση της περιουσίας τους.

Πρόκειται για τη µεγαλύτερη εξαµηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ για την ελίτ των ελίτ. Η περιουσία του Ελον Μασκ διολίσθησε σχεδόν κατά 62 δισ. δολάρια. Ο πλούτος του Τζεφ Μπέζος έχει περιοριστεί κατά 63 δισ. δολάρια, ενώ ο Μαρκ Ζούκερµπεργκ απώλεσε περισσότερο από το µισό της περιουσίας του, σύµφωνα µε το πρακτορείο Bloomberg. Συνολικά, οι 500 πλουσιότεροι του πλανήτη έχουν χάσει 1,4 τρισ. δολάρια στο πρώτο εξάµηνο του 2020, εξωφρενική πτώση, που σηµατοδοτεί τη µεγαλύτερη σε διάρκεια εξαµήνου που έχει σηµειωθεί έως σήµερα στον κόσµο των δισεκατοµµυριούχων.

Αυτή η απότοµη αλλαγή πλεύσης έρχεται σε αντίθεση µε τα δύο προηγούµενα έτη, όταν οι περιουσίες των υπερ-πλουσίων αυξήθηκαν, καθώς κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε πρωτοφανή µέτρα τόνωσης των οικονοµιών, στον απόηχο της πανδηµίας του κοροναϊού, απογειώνοντας την αξία των πάντων, από τις τεχνολογικές εταιρείες µέχρι τα κρυπτονοµίσµατα. Με µια µικρή αναδροµή βλέπει κανείς πως η ζυγαριά έγειρε φέτος... από την άλλη. Η απόφαση της Fed για τα επιτόκια ήρθε στο τέλος µιας ασυνήθιστης σειράς ηµερών στις χρηµατοπιστωτικές αγορές, κατά τις οποίες οι αποδόσεις των οµολόγων εκτοξεύτηκαν, οι τιµές των µετοχών έπεσαν και τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως το bitcoin και τα ιταλικά κρατικά οµόλογα, δέχτηκαν µεγάλες πιέσεις.

Σύµφωνα µε τον «Economist», στις 7 Ιουνίου η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) αυξάνει το βασικό της επιτόκιο κατά 50 µονάδες βάσης, επικαλούµενη τις αυξανόµενες ανησυχίες για τον πληθωρισµό. Τη σκυτάλη παίρνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), µε την επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, να επιβεβαιώνει ότι θα γίνει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 µονάδες βάσης τον Ιούλιο. Μάλιστα, η ίδια προχώρησε πολύ πιο πέρα, σηµειώνοντας πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 µονάδες βάσης τον Σεπτέµβριο, ενώ έπειτα αναµένει «παρατεταµένες» αυξήσεις.

Με τις κεντρικές τράπεζες, λοιπόν, να αυξάνουν τώρα τα επιτόκια για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισµό, ορισµένες από τις µετοχές µε τις υψηλότερες αποδόσεις -και συνεπώς και οι δισεκατοµµυριούχοι που τις κατέχουν- δέχθηκαν πλήγµατα. Ενδεικτικά, η Tesla σηµείωσε το χειρότερο τρίµηνο στην ιστορία της στο διάστηµα Απριλίου Iουνίου, ενώ η Amazon γνώρισε τις µεγαλύτερες απώλειες από την περίοδο της έκρηξης της φούσκας του dot-com.

H ψαλίδα δεν κλείνει

Μολονότι οι απώλειες συσσωρεύονται για τους δισεκατοµµυριούχους, αυτό δεν έχει σπουδαίο αντίκτυπο στη µείωση της ανισότητας του πλούτου. Ο Μασκ εξακολουθεί να διαθέτει τη µεγαλύτερη περιουσία παγκοσµίως, ύψους 208,5 δισ. δολαρίων, ενώ ο Μπέζος ακολουθεί µε περιουσία στα 129,6 δισ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Μπερνάρ Αρνό, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας, µε περιουσία 128,7 δισ., και ακολουθεί ο Μπιλ Γκέιτς µε 114,8 δισ. δολάρια.

Σύµφωνα µε τον δείκτη του Bloomberg, είναι οι µόνοι η περιουσία των οποίων ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια. Στις αρχές του έτους, 10 άνθρωποι παγκοσµίως ξεπερνούσαν αυτό το όριο, συµπεριλαµβανοµένου του Ζούκερµπεργκ ο οποίος βρίσκεται στη 17η θέση της λίστας µε περιουσία ύψους 60 δισ. δολαρίων. Ο Τσανγκπένγκ Τσάο, που είχε επενδύσει τα µέγιστα στην αγορά κρυπτονοµισµάτων, έκανε το ντεµπούτο του στον δείκτη του Bloomberg τον Ιανουάριο, µε περιουσία ύψους 96 δισ. δολαρίων, αλλά την είδε να υποχωρεί στα 80 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, οι δισεκατοµµυριούχοι έχουν συγκεντρώσει τόσο µεγάλο πλούτο τα τελευταία χρόνια, που οι περισσότεροι από αυτούς µπορούν να αντέξουν το χειρότερο α'
εξάµηνο από το 1970 για τον δείκτη S&P 500, αλλά ενδεχοµένως µπορούν να βρουν και ευκαιρίες, τόνισε ο Θορν Πέρκιν, πρόεδρος της Papamarkou Wellner Asset Management. Πάντως, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam είχε προειδοποιήσει πως η υπερβολική συγκέντρωση οικονοµικών πόρων στα χέρια λίγων ανθρώπων αποτελεί σηµαντική απειλή για τα πολιτικά και οικονοµικά συστήµατα.

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο moneypro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 9/7