Κίνηση ουσίας ή εντυπώσεων; Και το ένα και το άλλο, είναι η απάντηση στο ερώτημα που αφορά τη νέα έκδοση ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%, καθώς πίσω από τις αναλύσεις των τεχνοκρατών του ΟΔΔΗΧ περί «βελτίωσης της καμπύλης των αποδόσεων» και πέρα από το προφανές, την εξασφάλιση «ζεστού» χρήματος από τις αγορές, βρίσκεται η πρόθεση της κυβέρνησης να πείσει ότι δεν χρειάζεται άλλο δάνειο, ήτοι άλλο πρόγραμμα, για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες.


Αποδέκτης του μηνύματος που επιχειρεί να εκπέμψει η Αθήνα είναι το Βερολίνο, το οποίο συστηματικά και «φιλικά» επαναφέρει στο τραπέζι την πρόθεση παροχής νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, «εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο». Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι την ίδια ημέρα που το ελληνικό Δημόσιο άνοιγε το βιβλίο προσφορών, ο επικεφαλής του EFSF μιλούσε επί ελληνικού εδάφους για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας.
Αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα που έχει μπροστά της η ελληνική πλευρά είναι τα εξής: α) Το ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχει χρηματοδοτικό «κενό» περίπου 12,6 δισ. ευρώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και μετά, β) Το βασικό «εργαλείο» για την κάλυψη αυτού του «κενού», ήτοι τα περίπου 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί εάν όλοι οι δανειστές δεν πειστούν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται άλλο κρατικό χρήμα για να ανακεφαλαιοποιηθούν. Εξ ου και η μεγάλη σπουδή του ΔΝΤ για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία θεωρούνται «ωρολογιακή βόμβα» για πολλούς και διάφορους λόγους.

Διαβάστε περισσότερα στο moneypro.gr