Capital Economics: Το φυσικό αέριο οδηγεί σε ύφεση την Ευρωζώνη
Η είδηση ότι η Gazprom μείωσε περαιτέρω την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνει την πιθανότητα ύφεσης στην ευρωζώνη, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες, σημειώνει η Capital Economics, προσθέτοντάς πως ως συνέπεια, οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι σχετικά επίμονες στην Ευρώπη, επομένως η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές.
Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η Capital Economics αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου (TTF) μετά και το νέο ράλι, για να αντικατοπτρίσει το γεγονός ότι η Ρωσία πλέον σαφώς παρακρατεί φυσικό αέριο από την ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό έχει τη δυνατότητα να εκτροχιάσει τις προσπάθειες της Ευρώπης να γεμίσει την αποθήκευσή της στο 80% της χωρητικότητας έως τον Νοέμβριο. Δεδομένων των περιορισμών στην εξασφάλιση φυσικού αερίου από εναλλακτικούς προμηθευτές (LNG), η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο, γεγονός που θα διατηρήσει την τιμή του TTF υψηλή για αρκετό καιρό ακόμη. Έτσι προβλέπει ότι θα κινηθεί περίπου στα 150 ευρώ ανά MWh στο τέλος του 2022, πριν υποχωρήσει στα 100 ευρώ στο τέλος του 2023.
Επιπλέον, καθώς η Ευρώπη θα ανταγωνίζεται την Ασία για περιορισμένες μόνο ποσότητες LNG, η Capital Economics αναμένει επίσης ότι οι τιμές του LNG θα παραμείνουν επίσης υψηλές. Υπάρχει περιθώριο για κάποια στροφή στον άνθρακα βραχυπρόθεσμα, αλλά ο άνθρακας δεν είναι μια ιδιαίτερα φθηνή επιλογή, καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές έχουν τριπλασιαστεί από τα τέλη του 2021. Επιπλέον, η ανάπτυξη πρόσθετης δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πάρει χρόνο.
Οι επιπτώσεις των παραπάνω θα συνεχίσουν να είναι πιο έντονες στην ευρωζώνη και στην υπόλοιπη Αναδυόμενη Ευρώπη, δεδομένης της εξάρτησής τους από τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου και του ότι οι τιμές είναι (και θα παραμείνουν) υψηλότερες. Τα αποτελέσματα βάσης θα πρέπει να μειώσουν τον ενεργειακό πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη τους επόμενους μήνες, αλλά η συμβολή της ενέργειας στον ονομαστικό πληθωρισμό θα παραμείνει πολύ υψηλή. Επιπλέον, οι πιέσεις στις τιμές από την ενέργεια θα είναι ισχυρότερες και πιο επίμονες από ό,τι στις ΗΠΑ όπου οι τιμές του φυσικού αερίου δεν έχουν αυξηθεί τόσο πολύ και το φυσικό αέριο έχει χαμηλότερο βάρος στο καλάθι του πληθωρισμού.
Με αυτά τα δεδομένα, η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια με τελικό στόχος το 2% από 0% σήμερα, κατά την Capital Economics. Και ενώ η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια βραχυπρόθεσμα, η χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές θα της επιτρέψει να αντιστρέψει την πορεία και να μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος – νωρίτερα από την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την Capital Economics, ο κίνδυνος να διακόψει η Ρωσία εντελώς τον εφοδιασμό της στην ΕΕ παραμένει. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον καιρό (που καθορίζει τις απαιτήσεις φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά ιδιαίτερα) και τον βαθμό στον οποίο μπορεί να διαφοροποιηθεί η προσφορά. Αλλά η Γερμανία θα πληγεί περισσότερο μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 2% έως 3%. Η ΕΕ έχει συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για τον περιορισμό της ζήτησης φυσικού ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις μιας πιθανής ξαφνικής διακοπής των ροών ενέργειας, ωστόσο, όπως τονίζει η Capital Economics, ενώ αυτό θα μειώσει τους κινδύνους μεσοπρόθεσμα, η εφαρμογή δελτίου ενέργειας μπορεί να επιδεινώσει το πλήγμα στη βιομηχανία τους επόμενους μήνες. Και καθώς διάφορα κράτη έχουν διαπραγματευτεί εξαιρέσεις, εξακολουθεί να φαίνεται πιθανό ότι το βάρος θα πέσει σχετικά μεγάλο σε εκείνα που είναι πιο εκτεθειμένα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.