Νέο σενάριο εξετάζει η κυβέρνηση σχετικά με τις αποζημιώσεις των ενστόλων προκειμένου να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις αλλά και να μην εκτροχιαστεί η δημοσιονομική πολιτική.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή η κυβέρνηση συζητά να υπάρξει κούρεμα τόσο των αναδρομικών που περιμένουν οι ένστολοι όσο και των αποδοχών που βάσει των δικαστικών αποφάσεων θα έπρεπε να επιστρέψουν στα επίπεδα του Ιουλίου 2012.

Μάλιστα στη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού οικονομικών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τούς ενημέρωσε για τις λύσεις που υπάρχουν ενώ στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την απόφασή της να αποκαταστήσει εν μέρει τις αποδοχές των ένστολων, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό.

Οι λεπτομέρειες για τα ποσά και τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών θα αποφασιστούν τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, από τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ προκύπτει η δυνατότητα οι αμοιβές των ενστόλων να μην επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν τον Ιούλιο του 2012. Αυτό σημαίνει ότι θα υποστούν μειώσεις οι ένστολοι σε σχέση με το τι λάμβαναν τον Ιούλιο του 2012, αλλά μικρότερης κλίμακας από αυτές που επιβλήθηκαν τότε. Δηλαδή, θα υποστούν ένα «κούρεμα» σε σύγκριση με το τι περιμένουν να λάβουν τώρα.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των αναδρομικών ποσών που περικόπηκαν, και αυτά θα είναι «κουρεμένα» έναντι των προσδοκώμενων από τους ενστόλους ποσών, δεδομένου ότι θα υπολογιστούν με βάση τον νέο μισθό τους, όπως αυτός θα διαμορφωθεί από εδώ και στο εξής. Μάλιστα, τα αναδρομικά αναμένεται να καταβληθούν σε δόσεις με τα σενάρια να προβλέπουν την πλήρη εξόφλησή τους ακόμα και σε βάθος πενταετίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαστικές αποφάσεις προβλέπουν την αποζημίωση των ενστόλων για τις απώλειες που είχαν από τον Αύγουστο του 2012 έως σήμερα λόγω των περικοπών που υπέστησαν και παράλληλα αναφέρουν ότι οι αμοιβές μειώθηκαν περισσότερο από το αποδεκτό. Στο πλαίσιο αυτό, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι ανοικτές σε ερμηνείες και για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε αμέσως τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ).