Χωρίς επαρκείς ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή της ναυαρχίδας των ελληνικών τυριών, της φέτας, κινδυνεύει να μείνει φέτος η Ελλάδα, καθώς το ράλι στις τιμές των ζωοτροφών οδηγεί σε μείωση της παραγωγής, η οποία εκτιμάται στο 17%, ενώ αντίστοιχη (στο 16-17%) είναι και η μείωση του ζωικού κεφαλαίου, όπως δηλώνει στο powergame.gr ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, κ. Δημήτρης Μόσχος επικαλούμενος τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Με τη νέα σεζόν στο αιγοπρόβειο γάλα να έχει ξεκινήσει, η βιομηχανία, ανακοίνωσε τιμές – αργότερα από ποτέ άλλοτε και όχι στο σύνολό της ακόμη- με αύξηση κατά μέσο όρο 9-10 λεπτών το κιλό και την ανώτατη τιμή στο 1,4 ευρώ το κιλό για τους κτηνοτρόφους που παραδίδουν πάνω από 100 τόνους. Εξαίρεση η συμφωνία της βιομηχανίας γάλακτος ΟΜΗΡΟΣ με τον γαλακτοπαραγωγικό συνεταιρισμό Λιβαδίου Ολύμπου για 4.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος στο 1,6 ευρώ για το πρόβειο και τα 95 λεπτά για το γίδινο (παραδοσιακά η τιμή στο γίδινο διαμορφώνεται στα 2/3 της τιμής του πρόβειου). Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την διοίκηση του συνεταιρισμού, η ΟΜΗΡΟΣ δεσμεύεται να δώσει πριμ (επιπλέον) 5 λεπτών στα μέλη του με την τιμή για τους συγκεκριμένους παραγωγούς να διαμορφώνεται στο 1,65 ευρώ το κιλό.


Την ίδια ώρα η ΔΩΔΩΝΗ ενημέρωσε ότι οι νέες τιμές της είναι:

1,40 το κιλό για τους παραγωγούς που παραδίδουν άνω των 100 τόνων ετησίως,
1,37 ευρώ το κιλό για τους παραγωγούς με 60-100 τον.
και 1,35 ευρώ για τους παραγωγούς με 30-60 τόνους.
Σε ανάλογα επίπεδα εκτιμάται ότι θα κινηθούν και οι υπόλοιπες βιομηχανίες, οι οποίες έως το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα έχουν «ανοίξει τα χαρτιά τους» αφουγκραζόμενες και την τάσεις όσον αφορά στη ζήτηση για φέτα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά.


«Η κατανάλωση της φέτας κάθε μήνα είναι χαμηλότερη με αποτέλεσμα η ζήτηση για γάλα να μειώνεται. Δικαιολογημένα απαιτείται αύξηση της τιμής του γάλακτος, σε τιμή που θα καθορίσει η αγορά με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, κ. Γιάννης Βιτάλης.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται τώρα εάν και κατά πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι τιμές παραγωγού καθώς ατύπως αναφέρεται ότι ισχύουν μόνο για τον Οκτώβριο και ότι από το Νοέμβριο οι βιομηχανίες ή έστω κάποιες απ’ αυτές θα επανεξετάσουν την θέση τους με βάση τα νέα δεδομένα τόσο στη ζήτηση για φέτα όσο και στην παραγωγή γάλακτος.


Στο 1,64 ευρώ το κόστος παραγωγής, εκτιμούν οι κτηνοτρόφοι
Αυτό τουλάχιστον αναμένουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι ούτε οι νέες αυξημένες τιμές δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. «Το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται στο 1,64 ευρώ το κιλό. Με τις ανώτατες τιμές στο γάλα στο 1,4 ευρώ μόνο για τις ποσότητες άνω των 100 τόνων και τη μέση τιμή πρόβειου γάλακτος στο 1,32 ευρώ, η επιχείρηση του κτηνοτρόφου «μπαίνει μέσα» για να το πούμε με οικονομικούς όρους», επισημαίνει ο κ. Δ. Μόσχος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι

«Μόνο το 15% των κτηνοτρόφων έχουν μονάδες παραγωγικής δυναμικότητας άνω των 100 τόνων.
Η τιμή γάλακτος για τις μικρές μονάδες, με παραγωγή έως 5 τόνους ετησίως, δεν υπερβαίνει τα 75-80 λεπτά.
Τυροκόμοι, εκμεταλλευόμενοι την δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται πολλοί κτηνοτρόφοι, προμηθεύονται γάλα με ανοιχτή τιμή με δέλεαρ την προκαταβολή».
Το όφελος από τη μείωση του ΦΠΑ στην τιμή λιανικής και το κόστος παραγωγής
Σ’ αυτό το περιβάλλον, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων απ’ όλη τη χώρα συναντήθηκαν χθες στη Λάρισα και διαμόρφωσαν το εξής πλαίσιο αιτημάτων προς την κυβέρνηση:

Διπλασιασμός της επιδότησης για ζωοτροφές στα 180 εκατ. ευρώ (89 εκατ. έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση).
Μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13% τόσο στην τιμή παραγωγού όσο και στη λιανική τιμή των γαλακτοκομικών. Ο κ. Δημ. Μόσχος υπολογίζει το όφελος από τη μείωση του ΦΠΑ «στα 60-70 λεπτά για τον καταναλωτή και τα 15 λεπτά το κιλό στο κόστος παραγωγής».
Αφορολόγητο πετρέλαιο και επιδότηση του αυξημένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας ώστε τα τιμολόγια να επανέλθουν στα προ της κρίσης επίπεδα.
Οι κτηνοτρόφοι, κατά τον κ. Δ. Μόσχο, θα επιδιώξουν το συντομότερο ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά κι αν, όπως σημειώνει, «δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, το περιεχόμενο και ο χρόνος των οποίων θα καθοριστεί σε νέα σύσκεψη».

«Ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι. Τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης. Μαθηματικά οδηγούμαστε στο κλείσιμο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κι ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι θα σημαίνει για την ελληνική οικονομία», τονίζει ο κ. Δημ. Μόσχος.