Λαγκάρντ: "Οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το ελληνικό χρέος"
Σταδιακή η μείωση της παρουσίας της ομάδας Τόμσεν στην Ελλάδα
Η... μέση οδός, που πάντως θα μειώσει στο ελάχιστο την παρουσία της τρόικας στη χώρα, φαίνεται ότι βρέθηκε, αφού η επόμενη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών θα γίνει στο Παρίσι στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά θα ακολουθήσει και επίσκεψη στην Αθήνα για τη σύνταξη της τελικής έκθεσης αξιολόγησης.
Η σύγχυση που προκάλεσαν οι αρχικές δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί, ο οποίος το πρωί της Τρίτης δήλωνε άγνοια για τη συνάντηση του Παρισιού, διαλύθηκε με νεώτερη διευκρινιστική δήλωση του ίδιου, που χαρακτήρισε «προπαρασκευαστικό» το ραντεβού στα γραφεία του ΔΝΤ στη γαλλική πρωτεύουσα, όπως, άλλωστε, είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.
Η συνάντηση του κ. Γκίκα Χαρδούβελη και των άλλων μελών που θα απαρτίζουν την ελληνική αντιπροσωπεία με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι θα έχει, όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, προπαρασκευαστικό χαρακτήρα και δεν θα υποκαταστήσει την επίσκεψη των ελεγκτών στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συντάξουν την έκθεση προόδου για το ελληνικό πρόγραμμα.
«Η αξιολόγηση εκτός συνόρων είναι απόδειξη της σχέσης εμπιστοσύνης που έχουμε αποκτήσει με τους θεσμικούς μας εταίρους» είχε δηλώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, που απέδωσε την εξέλιξη αυτή στο σχεδιασμό του πρωθυπουργού για έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση και σε συμφωνία που προϋπήρξε με τους θεσμικούς εταίρους της Ελλάδας.
«Με δεδομένο ότι έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, δεν θα πρόκειται για έλεγχο, αλλά για αξιολόγηση του προγράμματος και κατά συνέπεια κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία» ανέφερε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Βεβαίως, τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να βρίσκονται εδώ και να προσφέρουν βοήθεια» συμπλήρωσε.
Σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο γραφείο της, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε την Τρίτη στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οπως ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ, το πρώτο θέμα είναι η ανάλυση της βιωσιμότητας, με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει ταυτοποιηθεί, ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Ακόμη, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι αναμένει τους Ευρωπαίους να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που είχαν δώσει το φθινόπωρο του 2012 για την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας. Τέλος, ανέφερε ότι από δημοσιονομικής πολιτικής βλέπει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα του ελληνικού προγράμματος.