Με δικαστικό... bypass φαίνεται ότι θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός των αποφάσεων Εφετείων αλλά και τμήματος του Αρείου Πάγου για το αν μπορούν ή όχι οι servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει «κόκκινα» δάνεια. Το θέμα αναδεικνύει και η έκθεση της Κομισιόν, με την επισήμανση ότι το «μπλόκο» αυτό ενδεχομένως να διαβρώσει την κουλτούρα πληρωμών και να θέσει σε κίνδυνο τον σχεδιασμό του «Ηρακλή», ζητώντας από τις ελληνικές Αρχές να αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών επιμένει και δεν πρόκειται να φέρει σχετική τροπολογία, όπως πίεζαν κάποιοι servicers. Πώς θα λυθεί το πρόβλημα; Αν και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στην επίμαχη απόφαση, που μπλοκάρει τους πλειστηριασμούς από servicers, οι οποίοι κινήθηκαν με τον νόμο του 2003 περί τιτλοποιήσεων και όχι με τον νόμο του 2015 για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, υπάρχουν άλλες 12 που κινούνται στην αντίθετη γραμμή.

Η εκτίμηση από έμπειρους νομικούς είναι ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εντός των επόμενων δύο μηνών θα αποφανθεί στην ίδια γραμμή -δηλαδή υπέρ των servicers- και το σύστημα θα ξεμπλοκάρει. Αυτό που μπορεί να διακρίνει κανείς διά γυμνού οφθαλμού είναι ότι οι καλόπιστοι δανειολήπτες που βρέθηκαν σε αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών τους πληρώνουν ακριβά τους λίγους στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά και τις απίστευτες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Πάνω σε αυτά τα δύο δεδομένα «πάτησαν» οι θεσμοί και επέβαλαν την κατάργηση των ειδικών προστατευτικών διαδικασιών ενώπιον των δικαστηρίων.

Έτσι, όλες οι πλατφόρμες π.χ. του Εξωδικαστικού, λειτουργούν πλέον με αλγόριθμους και αυτοματοποιημένες προτάσεις, οι οποίες συν τοις άλλοις δεν δεσμεύουν τους πιστωτές. Ειδικά όσον αφορά στον Εξωδικαστικό, μπορεί να ακούγεται θελκτική η δυνατότητα ρύθμισης σε 240 δόσεις ή το «κούρεμα» των χρεών, αλλά υπάρχει ένα «μικρό» μυστικό: Επί της ουσίας δεν ενεργοποιείται εάν ο κύριος όγκος της οφειλής είναι συγκεντρωμένος σε έναν πιστωτή, π.χ. τράπεζα, και οι υπόλοιποι πιστωτές «μοιράζονται» μικροποσά. Οι «ουρές» του Νόμου Κατσέλη αφορούν σε περίπου 37.000 υποθέσεις, οι οποίες ξαναπήραν δικάσιμο έως το 2023, επανυποβάλλοντας δικαιολογητικά.

Το γεγονός ότι από τις έως τώρα εκδικάσεις απορρίπτονται περίπου οι μισές αιτήσεις συνεπάγεται ότι λίαν συντόμως χιλιάδες δανειολήπτες θα κληθούν να ρυθμίσουν ή να βρεθούν αντιμέτωποι με το «σφυρί». Οι συνεπείς Μείζον χαρακτηρίζεται το πρόβλημα με τα «πράσινα» δάνεια, που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν» λόγω αύξησης επιτοκίων.

Η ανησυχία δεν είναι εγχώρια, αλλά σκιάζει όλη την Ευρώπη και αφορά σε όλα τα σχετικά νέα δάνεια, τα οποία ακόμα επιβαρύνονται με τόκους. Για παράδειγμα, σε 20ετές δάνειο 120.000 ευρώ η μηνιαία δόση με επιτόκιο 2,15% διαμορφώνεται στα 616 ευρώ. Με επιτόκιο 3,75%, η δόση εκτινάσσεται στα 711 ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν και υπάρχουν πιέσεις από τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών δεν εξετάζει κάτι αντίστοιχο της «Γέφυρας», δηλαδή επιδοτήσεις δανείων, αφού πέρα από τις αντιδράσεις εκ... Φρανκφούρτης, το κόστος θα ξεπερνούσε τα 500 εκατ. ευρώ και θα άνοιγε - δικαίως- το «παράθυρο» για ανάλογα αιτήματα από χιλιάδες νοικοκυριά με δάνειο σε ελβετικό φράγκο.

Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι και αφορούν στους συνεπείς δανειολήπτες είναι η μεταφορά του ισπανικού μοντέλου στα καθ’ ημάς, εφόσον δεν υπάρχουν ενστάσεις από τον SSM. Το μοντέλο αυτό προβλέπει «πάγωμα» των επιτοκίων στα επίπεδα του περασμένου Ιουνίου -δηλαδή πριν ξεκινήσει η ΕΚΤ να ανεβάζει τον πήχη- και μεταφορά της διαφοράς επιτοκίου -όπως αυτά «τρέχουν» με τις αποφάσεις της ΕΚΤστο μέλλον.

Όπως τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» FM «αξιολογούμε όλες τις δυνητικές παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε λαμβάνοντας υπόψη και τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο, γιατί δεν υπάρχει η δημοσιονομική ευελιξία του παρελθόντος», σημειώνοντας πως η πρώτη εικόνα από το μοντέλο της Ισπανίας «είναι ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά ουσιαστικά μια μετακύλιση του κόστους των πολιτών στο μέλλον».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 26/11/2022