Σοβαρά εµπόδια στην επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει τα business plans των εταιρειών διαχείρισης, για τις ανακτήσεις οφειλών από τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», θέτουν αρρυθµίες στην αναγκαστική εκτέλεση, απειλώντας τις εγγυήσεις του προγράµµατος.


Οι σοβαρές παρενέργειες στους στόχους που έχουν επιβληθεί στους servicers για τις ανακτήσεις του «Ηρακλή»

Με τον «Ηρακλή ΙΙΙ» να εκκινεί την εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων και από τις µικρότερες τράπεζες µέσα στη διάρκεια του 2024, τα εµπόδια στο σκέλος των ανακτήσεων που προέρχονται από πλειστηριασµούς επείγει να αρθούν, καθώς διακυβεύονται χρήµατα των Ελλήνων φορολογουµένων εάν καταπέσουν κρατικές εγγυήσεις που συνολικά ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ (18,7 δισ. οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί σε «Ηρακλή Ι» και «Ηρακλή ΙΙ» και 2 δισ. οι εγγυήσεις του «Ηρακλή ΙΙΙ»).

Μέχρι στιγµής, οι ανακτήσεις από πλειστηριασµούς έχουν συµβάλει κατά 20% στους στόχους των business plans, µε τις εταιρείες διαχείρισης να κρατούν το ποσοστό χαµηλά, διότι οι ίδιες δεν επιδιώκουν πλειστηριασµούς -που άλλωστε κοστίζουν και σε χρήµα και σε φήµη για τις ίδιες-, αλλά ρυθµίσεις και φιλικούς διακανονισµούς.

Ωστόσο, τα συνεχή «παγώµατα» πλειστηριασµών, τόσο µε αποφάσεις της κυβέρνησης για λόγους πανδηµίας, φυσικών καταστροφών (που ορθώς αποφασίστηκαν και είναι απολύτως σεβαστά από τις εταιρείες διαχείρισης) ή εκλογών, καθώς και εξαιτίας παρατεταµένων αποχών συµβολαιογράφων και δικηγόρων από τα καθήκοντά τους (σηµειώνεται ότι και στην παρούσα φάση οι πρώτοι απέχουν µέχρι τις 8 Ιανουαρίου και οι δεύτεροι µέχρι τις 5, ενώ θα επανεξετάσουν τη στάση τους ακολούθως), δηµιουργούν σοβαρές παρενέργειες στους στόχους που έχουν επιβληθεί στους servicers για τις ανακτήσεις του «Ηρακλή».

Για το 2024, αναγκαστικά το ποσοστό συµβολής των πλειστηριασµών στα business plans θα ανεβεί στο 30%, ενώ υπολογίζεται ότι θα διενεργηθούν περίπου 40.000 πλειστηριασµοί, συµπεριλαµβάνοντας και όσους δεν εκτελέστηκαν λόγω των ανωτέρω συγκυριών, καθώς και τα δάνεια που δεν ρυθµίστηκαν. Επισηµαίνεται ότι πλειστηριασµοί διενεργούνται σε δάνεια που έχουν καταγγελθεί, δηλαδή είναι για πολλά χρόνια απλήρωτα, και για χρέη κάθε ύψους, εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει λάβει το πιστοποιητικό του ευάλωτου.

Διαβάστε ακόμα: Ο "Ηρακλής ΙΙΙ" καταλύτης για τον 5ο τραπεζικό πόλο - Το νέο πρόγραµµα θα οδηγήσει στη δραστική µείωση των "κόκκινων" δανείων


Επίλυση δικονοµικών ζητηµάτων

Στελέχη χρηµατοδοτικών φορέων επισηµαίνουν την απόλυτη και επείγουσα ανάγκη να ρυθµιστούν δικονοµικά θέµατα που λειτουργούν προς όφελος παρελκυστικών τακτικών από πλευράς οφειλετών και καταλήγουν να καθυστερούν για πολλά χρόνια την αναγκαστική εκτέλεση, µε κίνδυνο για τις κρατικές εγγυήσεις. Μείζον πρόβληµα είναι ο υπερβολικά µακρύς χρόνος εκδίκασης των ανακοπών κατά πλειστηριασµών που ασκούν οι οφειλέτες, για τις οποίες ανακοπές δίνονται δικάσιµες ύστερα από 4-5 χρόνια (σ.σ. τώρα υπάρχουν ηµεροµηνίες εκδίκασης από το 2028 µέχρι το 2030).

Αν ένα ακίνητο έχει αγοραστεί στον πλειστηριασµό, ο πρώην ιδιοκτήτης και οφειλέτης µπορεί να ασκήσει αναστολή και ανακοπή. Η µεν πρώτη, εν είδει ασφαλιστικών µέτρων, δικάζεται γρήγορα. Η ανακοπή, όµως, εγγράφεται στο Κτηµατολόγιο και αποτελεί νοµικό ελάττωµα του ακινήτου. Που σηµαίνει ότι το ακίνητο δεν µπορεί να µεταβιβαστεί στον αγοραστή (είτε αυτός το αγοράζει για ιδία χρήση είτε για επένδυση). Οπως είναι προφανές, η συγκεκριµένη δικονοµική αρρυθµία εµποδίζει τελικά τις ανακτήσεις οφειλών από τους servicers, καθώς κλείνει τον κύκλο των δυνητικών αγοραστών ακινήτων και την πώληση των τελευταίων.

Σηµειώνεται ότι για το 2023 είχαν προγραµµατιστεί 61.314 πλειστηριασµοί, διενεργήθηκαν 35.900 και κατακυρώθηκαν µόλις 9.078. Στην πράξη, δηλαδή, µόλις το 25% των πλειστηριασµών που έγιναν ολοκληρώθηκαν, και αυτό εν µέρει οφείλεται σε αναστολές (υπολογίζεται ότι ένα 20% των οφειλετών ασκεί ανακοπές κατά πλειστηριασµών) και εν µέρει σε ρυθµίσεις.

Διαβάστε ακόμα: Νομοσχέδιο για δάνεια: Οκτώ αλλαγές υπέρ των δανειοληπτών - Τι αλλάζει με τις νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή


Πρόβληµα στη διαχείριση ακινήτων

Η διαχείριση των ακινήτων των πλειστηριασµών παρουσιάζει περαιτέρω προβλήµατα, λόγω µεγάλων καθυστερήσεων στο Κτηµατολόγιο και στα Υποθηκοφυλακεία. Μέχρι να παρθούν τα πιστοποιητικά µεταγραφής, προκειµένου ο αγοραστής να λάβει τον τίτλο του ιδιοκτήτη µεσολαβούν πολλοί µήνες (ενδεικτικά 12-15 µήνες σε Αθήνα, Πειραιά, έως 3 χρόνια π.χ. από το Υποθηκοφυλακείο Ζωγράφου). Το πρόβληµα έγκειται στο ότι η αίτηση από πλευράς αγοραστή υποβάλλεται µεν ηλεκτρονικά, αλλά «χρεώνεται» σε υπάλληλο να την ελέγξει και να απαντήσει ηλεκτρονικά. Εποµένως, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χρειάζεται ή περισσότερο προσωπικό ή µεγαλύτερη αυτοµατοποίηση.

Το ίδιο ισχύει και µε τις µονοµερείς τροποποιήσεις σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Ενας αγοραστής/ιδιοκτήτης ακινήτου µπορεί να υποβάλει µονοµερή τροποποίηση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε περίπτωση που το ακίνητο έχει καταπατηθεί ή έχει άλλες παραβάσεις στην άδεια, έτσι ώστε να µπορέσει να πληρώσει τον φόρο του ακινήτου στην Εφορία. Και στην περίπτωση αυτή, ενώ η αίτηση κατατίθεται ηλεκτρονικά, µεσολαβεί για τον έλεγχό της υπάλληλος. Παλαιότερα, η απάντηση στο αίτηµα δινόταν σε µία εβδοµάδα, σήµερα αυτό γίνεται σε διάστηµα 3 έως 6 µηνών. Που σηµαίνει ότι εάν κάποιος θέλει να πουλήσει ένα σπίτι και έχει βρει αγοραστή (τρανταχτό παράδειγµα, οφειλέτες που θέλουν να διακανονίσουν τα χρέη τους) και πρέπει να προβεί σε µονοµερή τροποποίηση σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας για να διορθώσει ελαττώµατα του ακινήτου, να πληρωθεί η Εφορία και να γίνει η µεταβίβαση, θα πρέπει να περιµένει, ελπίζοντας ότι δεν θα χάσει εν τω µεταξύ τον αγοραστή.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής