Ούτε οι «αριστεροί του χαβιαριού» ούτε οι «σοσιαλιστές της σαμπάνιας», όπως χαρακτήρισε πρόσφατα τους πολιτικούς επικριτές του ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, είναι δυνατόν να περάσουν από τη Βαρβάκειο ή την «Αγορά του Καταναλωτή» στου Ρέντη.

Ωστόσο, φέτος τον χειμώνα ακόμα και οι πελάτες των παραδοσιακών αγορών, τα λαϊκά στρώματα, θα δυσκολευτούν να κατεβαίνουν συχνά στα κρεοπωλεία, τα οπωροπωλεία και τα άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων, καθώς οι έμποροι πιθανολογούν ότι έως τα Χριστούγεννα οι τιμές θα εκτοξευθούν κατά 20%-30% σε σχέση με πέρυσι.

Η θερμοκρασία πέφτει, το ενεργειακό κόστος ανεβαίνει, η παθογένεια της απουσίας του ελεγκτικού μηχανισμού έχει αποκτήσει χαρακτήρα διαχρονικότητας, η αισχροκέρδεια έχει λάβει σε πολλές περιπτώσεις ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ φέτος καταγράφεται εκ νέου μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, με συνέπεια να βαίνει μειούμενη η προσφορά και πολλά προϊόντα να πωλούνται «χρυσάφι».


ΚΡΕΑΤΑ

Από το επιτόπιο ρεπορτάζ των «Π» στις δύο κεντρικές αγορές του Λεκανοπεδίου προκύπτει πως η τιμή της κατεψυγμένης γαλοπούλας έχει αυξηθεί 30% σε σχέση με πέρυσι, που στοίχιζε 4,50 ευρώ, ενώ η ελληνική φρέσκια υπολογίζεται για τα Χριστούγεννα στα 10 ευρώ και παραπάνω. Το αρνί στα 10,50 ευρώ το κιλό, το κατσίκι επίσης στα 10,50 ευρώ, το μοσχάρι χωρίς κόκκαλο στα 11 ευρώ, ενώ στα σούπερ μάρκετ είναι 13,80 ευρώ, οι χοιρινές μπριζόλες κοντά στα 6 ευρώ το κιλό και η μοσχαρίσια στα 11,50-12 ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και γουρουνάκια σφάγια σε τιμή άνω των 12 ευρώ το κιλό, σε σχέση με τα 10 ευρώ πέρυσι.

«Κι ακόμη δεν έχουμε καταλήξει, ίσως να ’ναι και παραπάνω, αν τα μεταφορικά ή το ρεύμα ακριβύνουν κι άλλο», δηλώνει ο Δημήτρης Αλούπης, παλαιός έμπορος της Βαρβακείου. Συνιστά στον κόσμο να είναι πολύ προσεκτικός με τις προσφορές, καθώς διακινούνται αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα της τροφικής αλυσίδας.

«Ό,τι γίνεται καλύτερο θα το κάνουμε, μην έχετε καμιά αμφιβολία, γιατί κι εμείς πολεμάμε να επιβιώσουμε. Αλλά η ακρίβεια φέτος αποτελεί σοβαρό πρόβλημα», καταλήγει.


ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Τα «ταμπελάκια» στα μανάβικα της αγοράς παρέμεναν έως πρόσφατα στα ίδια επίπεδα, με εξαίρεση την ντομάτα, μεταξύ 1,80 έως 2 ευρώ το κιλό, και τις πατάτες, πάνω από 1 ευρώ το κιλό.

Η παρατεταμένη καλοκαιρία ενίσχυσε την παραγωγή, με συνέπεια σχεδόν το σύνολο λαχανικών, φρούτων και ζαρζαβατικών να πωλούνται εν αφθονία.

«Όταν αλλάξει ο καιρός, θα μιλάμε για ντομάτα κοντά στα 3 ευρώ», σημειώνει ο Ματθαίος Τσουπάκης, ιδιοκτήτης οπωροπωλείου στη Λαχαναγορά, τονίζοντας ότι το πρωτόγνωρο για την εποχή καιρικό φαινόμενο έχει συγκρατήσει τα ζαρζαβατικά, όπως το μπρόκολο, το μαρούλι, το λάχανο κ.λπ., που κυμαίνονται στα 0,50 με 0,70 λεπτά. Όμως, «Τα λιπάσματα από τα 10 ευρώ πέρυσι έχουν φτάσει στα 35 ευρώ, ενώ ανάλογη αύξηση έχουν και τα καύσιμα. Αυτή η ανατίμηση, άνω του 30% με 40%, θα περάσει στα προϊόντα όταν πιάσουν τα πολλά κρύα», καταλήγει.


ΨΑΡΙΑ

Πιθανόν σε αυτήν τη συγκυρία ένα εορταστικό τραπέζι με ψάρια προκρίνεται ως κατάλληλη και συμφέρουσα επιλογή. Αυτή την περίοδο υπάρχει ποικιλία αλιευμάτων σε χαμηλές τιμές. «Με 23 βαθμούς Νοέμβρη μήνα και 3-4 μποφόρ στις θάλασσες τις περισσότερες μέρες, τι περιμένετε ότι θα συνέβαινε;», αναρωτιέται ρητορικά ο αλιέας Κώστας Τσιντίλης.

Στην ψαραγορά της Αθήνας καταγράφεται αυξημένη κίνηση, σε επίπεδα σχετικώς άγνωστα για την εποχή. Η τσιπούρα τιμάται στα 6-7 ευρώ το κιλό, το λαβράκι ιχθυοτροφείου στα 8 ευρώ, ο γαύρος στα 2 ευρώ, το γαριδάκι στα 2,50 ευρώ, η γόπα στα 2,50 ευρώ, η γαρίδα στα 7 ευρώ και τα θράψαλα στα 5 ευρώ. Στην ίδια τιμή, των 15 ευρώ το κιλό, παραμένει ο μπακαλιάρος.

«Τα καύσιμα ναι μεν έχουν ακριβύνει, αλλά, αν τα καΐκια έχουν ψαριά, τότε η διαφορά δεν φτάνει στον καταναλωτή», αναφέρει ο Σπύρος Κοράκης, πρόεδρος των ιχθυοπωλών, ο οποίος ζητεί κι αυτός με τη σειρά του από τους καταναλωτές να μην παρελκύονται και να κοιτάζουν προσεκτικά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Και συμπεραίνει: «Εδώ μέσα στην ιχθυαγορά μπαίνουν πλέον 1.000 τελάρα την ημέρα. Καταλαβαίνετε ότι εκ των πραγμάτων είμαστε ανώτεροι σε ποιότητα και τιμή».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 26/11/2022