Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
oikonomou
Οικονομία

Οικονόμου για επίδομα θέρμανσης: Ξεπέρασαν τις 940.000 οι αιτήσεις

«Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησής μας ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Για δεύτερο μήνα η χώρα μας καταγράφει νέα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού », επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφέροντας τις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν υψηλότερο πληθωρισμό από τη δική μας.

«Τα στοιχεία πιστοποιούν την πανευρωπαϊκή διάσταση της ακρίβειας, εκθέτοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, αποδεικνύουν ότι τα μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας αποδίδουν», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο «καλάθι του νοικοκυριού», σημείωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποδίδει και δίνει ουσιαστική ανάσα στους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας.

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι σε ποσοστό 23,5% των προϊόντων η τιμή μειώθηκε και το συνολικό κόστος του «καλαθιού» είναι μειωμένο, ενώ είναι σημαντικό ότι ενισχύεται με νέα προϊόντα.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης και πως περισσότεροι από 940.000 συμπολίτες μας έχουν υποβάλει αίτηση.

«Καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα και οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν, θέλω να υπογραμμίσω ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησής μας ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Ήδη χορηγείται επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο στην αντλία, ενώ έχει διευρυνθεί σημαντικά η περίμετρος των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης.

Μέχρι χθες περισσότεροι από 940.000 συμπολίτες μας είχαν υποβάλει αίτηση στην ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης, με την προθεσμία υποβολής να λήγει την 9η Δεκεμβρίου. Οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση που τους αναλογεί σε 3 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Οι παλαιοί δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη περίοδο. Επιπλέον, όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιου επιδόματος θέρμανσης. Έτσι, νέοι δικαιούχοι οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και παλαιοί δικαιούχοι οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις άλλες επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση μπορούν να λάβουν επίδομα ύψους μέχρι και 1.600 ευρώ.

Η κυβέρνηση, όπως αποδεικνύει και σε αυτό το κομμάτι, φροντίζει με πρακτικά μέτρα, με λειτουργικές πολιτικές να στηρίζει την κοινωνία σε μία από τις βασικότερες ανάγκες της», υπογράμμισε.

Tα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης έχουν αυξηθεί στα 16.000 ευρώ για τους άγαμους και στα 24.000 ευρώ για τους έγγαμους, προσαυξημένα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Παράλληλα, το επίδομα έχει αυξηθεί από 300 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες, σε 350 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα λήγει στις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να εξασφαλιστεί η αναγκαία ισορροπία μεταξύ της προστασίας της ιδιωτικότητας και της εθνικής ασφαλείας. Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατάξεις και τις προβλέψεις του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, ανέφερε τις αλλαγές που ενσωματώθηκαν μετά τη δημόσια διαβούλευση. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη που παρεμβαίνει δραστικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η κυβέρνησή μας ποτέ δεν κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Με τόλμη δίνει λύσεις. Παράλληλα συνδράμουμε αποφασιστικά τη δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.