Κάποιος καλόπιστος θα πίστευε ή θα περίµενε ότι όλος αυτός ο θόρυβος και η «σκόνη» που σηκώθηκε µε τη µετωπική επίθεση της κυβέρνησης στις τράπεζες θα «έβαζαν στον πάγο» τους πλειστηριασµούς, τουλάχιστον µέχρι να βρεθεί άκρη µε τα µέτρα στήριξης των περίπου 20.000 πιο ευάλωτων και συνεπών δανειοληπτών. Οι αριθµοί είναι, όµως, αµείλικτοι.

Εως το τέλος της χρονιάς, δηλαδή µέσα στις επόµενες 20 ηµέρες, έχουν προγραµµατιστεί 3.592 πλειστηριασµοί, εκ των οποίων οι 1.417 αφορούν κατοικίες. Κι αν αναρωτιέται κανείς αν µεταξύ αυτών είναι και ακίνητα που χρησιµοποιούνται ως κύρια κατοικία, δεν έχει παρά να ανατρέξει στις ανατριχιαστικές λεπτοµέρειες των κατασχετηρίων, όπου, πέρα από τις φωτογραφίες ακόµα και µικρών και ταλαιπωρηµένων από τα χρόνια ακινήτων, βρίσκει προσωπικά δράµατα. Πρόκειται άραγε για πανάκριβα ακίνητα; Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι κατοικίες αξίας έως 100.000 ευρώ, άρα µιλάµε για «λαϊκές» και όχι πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες είτε είχαν µπει ως εγγυήσεις είτε τα δάνεια για την αγορά τους δεν αποπληρώθηκαν. Χαρακτηριστική η περίπτωση διαµερίσµατος 70 τ.µ. στο Πέραµα, που βγαίνει στο σφυρί για οφειλή 53.000 ευρώ, µε τιµή εκκίνησης 36.250 ευρώ. Οπως σηµειώνουν δικηγόροι, που έχουν «φάει µε το κουτάλι» τις αίθουσες των δικαστηρίων για τέτοιες υποθέσεις, ο κατάλογος των πλειστηριασµών -που µακραίνει εβδοµάδα µε την εβδοµάδα- ξεχειλίζει από τέτοιες περιπτώσεις.

Πέρα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται, ένα ακόµα κοινό στοιχείο επιβεβαιώνει τις σχετικές καταγγελίες των δικηγόρων και δίνει έρεισµα στη δυσφορία του οικονοµικού επιτελείου για τη χαµηλή ποιότητα των ρυθµίσεων που γίνονται σε «κόκκινα» δάνεια: Στη συντριπτική πλειονότητα των πλειστηριασµών ο επισπεύδων είναι κάποιος servicer, κάποιος διαχειριστής απαιτήσεων. «Η αλήθεια είναι κάποιοι διαχειριστές το παλεύουν, δίνοντας τη δυνατότητα ρυθµίσεων και διευκολύνσεων, ωστόσο κάποιοι άλλοι “χτυπάνε στο ψαχνό” εφαρµόζοντας άλλη στρατηγική», σηµειώνει αρµόδια πηγή, µε φόντο τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και της Ενωσης Εταιρειών ∆ιαχείρισης Απαιτήσεων.

Η συνολική αξία των ανοιγµάτων που διαχειρίζονται οι servicers για λογαριασµό funds ανέρχεται σε 67,8 δισ. ευρώ µε στοιχεία Ιουνίου 2022. Οι ρυθµίσεις που πραγµατοποιήθηκαν µέχρι το α’ εξάµηνο του 2022 αφορούν µόλις το 29,6% του συνολικού υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου, δηλαδή περίπου 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων µόνο τα µισά είναι λύσεις παράτασης διάρκειας, µερικής διαγραφής οφειλής και διαχωρισµού οφειλής.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 10/12