Το πλαίσιο προστασίας δυνητικά 30.000 ευάλωτων νοικοκυριών που ενδιαφέρονται να μπουν στο καθεστώς επιδότησης της δόσης των στεγαστικών τους δανείων (για το 50% του τμήματος της αύξησης από τον Ιούλιο και μετά), αναμένεται να δώσουν σήμερα στη δημοσιότητα οι συστημικές τράπεζες.

Μετά τη χθεσινή συμφωνία και μάλιστα χωρίς τις εντάσεις των προηγούμενων συσκέψεων αποφασίστηκε να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της πρότασης των τραπεζών και να ανακοινωθεί σε ένα ενιαίο πλαίσιο, πιθανότατα σήμερα.
Στην περίμετρο προστασίας μπαίνουν τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια ευάλωτων νοικοκυριών με μάξιμουμ εισόδημα τα 21.000 ευρώ καθώς και όσα δάνεια έχουν ρυθμισθεί και έχουν «πρασινίσει», μέσα από τη διαχείριση των servicers. Αυτό αφορά περί τα 30.000 δάνεια συνολικά με ένα κόστος που ακόμη δεν είναι σαφές, αλλά κινείται στη λογική των 15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα διάφορες πτυχές του θέματος της προστασίας, κυρίως τεχνικές, που χρήζουν όμως περαιτέρω διαπραγμάτευσης: τόσο ως προς την περίμετρο και τα τιτλοποιημένα πράσινα, όσο και ως προς το αν θα χρειασθούν επιπλέον προβλέψεις ή όχι. Αν θα μπουν όλα τα δάνεια με καθυστέρηση έως 90 ημέρες και από ποια ημερομηνία και μετά.
Βασικός άξονας παραμένει η αφετηρία της 1/7/2022 όπου ξεκίνησε η πρώτη αύξηση επιτοκίων από όπου θα αρχίσει να υπολογίζεται η διαφορά στην αύξηση της δόσης, την οποία θα επιδοτήσουν οι τράπεζες κατά το 50%, για όσους δικαιούχους υποβάλουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα. Η διάρκεια της επιδότησης θα έχει 12 μήνες (από την ημερομηνία της αίτησης και μετά) και θα αναπροσαρμόζεται σε κάθε νέα αύξηση επιτοκίων.

Ο SSM από πλευράς του φαίνεται να εγκρίνει χωρίς τυμπανοκρουσίες τη διμερή λύση της επιδότησης, καθώς μέχρι χθες δεν είχε εγείρει ενστάσεις για την πρόταση που κατέθεσαν προς έγκριση οι ελληνικές τράπεζες.

Αυτό σύμφωνα με κύκλους της αγοράς σημαίνει ότι η πρόταση που επεξεργάσθηκαν οι CEO των τραπεζών Eurobank, Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς (Φ. Καραβίας, Β. Ψάλτης, Π. Μυλωνάς και Χρ. Μεγάλου) σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος ήταν σωστά προετοιμασμένη, ώστε να γίνει αποδεκτή – μέχρι στιγμής- από τον ενιαίο Επόπτη.
Δηλαδή, να συμβάλλει στην ελάφρυνση του κόστους των νοικοκυριών χωρίς να έρχεται σε σύγκρουση ή δυσαρμονία με τους εποπτικούς κανόνες.

Προμήθειες και επιτόκια καταθέσεων

Από σήμερα και σταδιακά, η κάθε τράπεζα μεμονωμένα όπως αρμόζει στις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού, θα καθορίσει και θα δημοσιοποιήσει τη δική της τιμολογιακή πολιτική αναφορικά με τις χρεώσεις και τις προμήθειες που θα επιβάλλει στις διάφορες συναλλαγές.
Αναφορικά με τις διάφορες χρεώσεις και προμήθειες, δεν θα γίνουν ειδικές ανακοινώσεις, αλλά ο κάθε όμιλος θα ενημερώσει το τιμολόγιο υπηρεσιών του στην ιστοσελίδα του και φυσικά στο δίκτυο των καταστημάτων του. Ήδη, μία αρχή έγινε με τις δωρεάν συναλλαγές μέσω Iris Online Payments (για έως 500 ευρώ την ημέρα) όπου ήδη λειτουργεί ο ανταγωνισμός υπέρ του καταναλωτή και έπεται συνέχεια.

Η Alpha Bank όπως έγραψε χθες το powergame.gr είναι προ των πυλών της αλλαγής της τιμολόγησης στα εσωτερικά και εξωτερικά εμβάσματα (αποστολές χρημάτων εντός και εκτός Ελλάδος) ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλες τράπεζες να ακολουθήσουν. Αντίστοιχα, θα προχωρήσει άμεσα σε μείωση των χρεώσεων για πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ.
Την ίδια στιγμή εντείνεται ο ανταγωνισμός στις προθεσμιακές καταθέσεις, με τα μέσα επιτόκια να είναι στο 0,70% για περίπου ένα χρόνο. Η τάση όμως είναι για περιόδους μεγαλύτερες του έτους, οι αποδόσεις για «κλειδωμένη ρευστότητα» να φθάσουν το 1,20%.

Ανοδικές αναθεωρήσεις επιτοκίων γίνονται επίσης επιλεκτικά σε μεμονωμένα προγράμματα καταθέσεων, όπως αυτά που συνδέονται με παροχή πόντων σε προγράμματα επιβράβευσης.
Στο ταμιευτήριο παρά τις πιέσεις, δεν φαίνεται κάποια κινητικότητα προς το παρόν. Αλλά αυτά είναι εν πολλοίς επιχειρηματικές αποφάσεις.