Μόνο οι υπογραφές µένουν για να πάρει µόνιµο χαρακτήρα η ειδική διαδικασία ρύθµισης οφειλών του Νόµου 4714, µε «κουρέµατα» έως 75%, οι οποίες βρίσκονται στα φορολογικά δικαστήρια της χώρας.

Πέρα από τους περίπου 30.000 φορολογουµένους οι οποίοι ήδη αναµένουν στα ∆ιοικητικά Πρωτοδικεία ή στο ΣτΕ, η ρύθµιση αυτή αφορά άλλους 55.000, των οποίων οι προσφυγές έχουν απορριφθεί από τη ∆ιεύθυνση Επίλυσης ∆ιαφορών (∆Ε∆) και ετοιµάζονται να χτυπήσουν την πόρτα της ∆ικαιοσύνης, καθώς και τουλάχιστον 65.000 ακόµα, οι οποίοι βρίσκονται στον προθάλαµο της ∆Ε∆, αλλά στατιστικά θα απορριφθεί η αίτησή τους. ∆ηλαδή µιλάµε κατ’ αρχάς για περίπου 150.000 φορολογουµένους που έχουν τη δυνατότητα να ρυθµίσουν µε ευνοϊκούς όρους τις οφειλές τους στην Εφορία.

Με τον Νόµο 4714 του 2020 δηµιουργήθηκε µια ειδική επιτροπή εξώδικης επίλυσης διαφορών που βρίσκονται στα φορολογικά δικαστήρια, µε στόχο αφενός να διευκολυνθούν οι φορολογούµενοι, αφετέρου να βάλει γρήγορα το ∆ηµόσιο στα ταµεία του χρήµα από εκκρεµείς υποθέσεις, οι οποίες πιθανότατα θα λίµναζαν.

Για υπαγωγή

Η «ζωή» της επιτροπής τελείωνε τον περασµένο Δεκέµβριο, πήρε παράταση έως το τέλος αυτού του µήνα, αλλά, όπως όλα δείχνουν, θα λάβει µόνιµο χαρακτήρα. Τι µπορούν να επικαλεστούν οι φορολογούµενοι για να υπαχθούν;

▶ Παραγραφή του δικαιώµατος του Δηµοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιµο λόγω παρόδου του χρόνου εντός του οποίου είχε δικαίωµα προς καταλογισµό αυτών.

▶ Παραγραφή του δικαιώµατος του ∆ηµοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιµο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.

▶ Εσφαλµένο καταλογισµό του φόρου ή προστίµου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθµητικού σφάλµατος.

▶ Αναδροµική εφαρµογή της ευµενέστερης φορολογικής κύρωσης, σύµφωνα µε όσα έχουν γίνει δεκτά από τη νοµολογία του ΣτΕ. Το «κέρδος» σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι απλώς µια ρύθµιση 24 δόσεων αντί του κινδύνου να χαθεί η υπόθεση στο δικαστήριο. Το κέρδος είναι το... mega κούρεµα σε πρόσθετους φόρους, πρόστιµα, προσαυξήσεις και τόκους, που πολλές φορές προσεγγίζουν την αρχική οφειλή.



Το υπουργείο Οικονοµικών είναι σε ανοικτή γραµµή µε λογιστές και φοροτεχνικούς, προκειµένου να αφουγκραστεί την αγορά, έχοντας την πρόθεση να δροµολογήσει νέες διευκολύνσεις για επιχειρήσεις, επαγγελµατίες αλλά και µισθωτούς - συνταξιούχους. Ολα αυτά, όµως, χωρίς να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των Ευρωπαίων τεχνοκρατών, που πάντα εµφανίζουν... αλλεργικά συµπτώµατα σε ρυθµίσεις οφειλών, αλλά και χωρίς να προκαλέσει τις αγορές, που ειδικά αυτήν την περίοδο περνάνε από «κόσκινο» κάθε ενέργεια η οποία θα µπορούσε να επηρεάσει την επίτευξη πλεονάσµατος, άρα και την αναβάθµιση σε επενδυτική βαθµίδα. Η µονιµοποίηση της εξώδικης επίλυσης διαφορών συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη ευκαιρία

Στο τραπέζι βρίσκονται, όµως κι άλλες προτάσεις που µπορούν να διευκολύνουν στοχευµένα όσους φορολογουµένους βρέθηκαν σε δύσκολη στιγµή, µε αποτέλεσµα να απολέσουν τη ρύθµισή τους. ∆εν είναι µυστικό ότι ειδικά οι µικροµεσαίοι πιέζουν για µια νέα ρύθµιση 120 δόσεων, που να αφορά παλιά και νέα χρέη. Ωστόσο, µε τα έως τώρα δεδοµένα, µια τέτοια ρύθµιση οριζόντιου χαρακτήρα δεν φαίνεται δυνατή. Αντιθέτως, κερδίζει έδαφος µια αναβίωση των 120 δόσεων, έτσι ώστε να δοθεί µια δεύτερη ευκαιρία σε όσους την απώλεσαν στη δύσκολη τριετία 2020-2022.

Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ µπήκαν περίπου 616.000 φυσικά και νοµικά πρόσωπα στη ρύθµιση των 120 δόσεων, την έχουν χάσει σχεδόν οι µισοί, δηλαδή πάνω από 260.000 οφειλέτες. Αυτοί θα αποτελέσουν τη «δεξαµενή» της δεύτερης ευκαιρίας, όχι όµως µε «λευκή επιταγή», αφού, για να ξαναµπούν, θα πρέπει είτε να πληρώσουν κάποιες από τις χαµένες δόσεις είτε αυξηµένο επιτόκιο είτε και τα δύο, χωρίς όµως το πλαίσιο να γίνεται τελικά αποτρεπτικό.

Πολλά αιτήματα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονοµικών υπάρχουν και πολλά αιτήµατα για νέα περαίωση, δηλαδή το «κλείσιµο» ανέλεγκτων χρήσεων, µε την υποχρέωση καταβολής πρόσθετου φόρου, που θα προκύπτει βάσει τεκµαρτού τζίρου και κερδών, µε ειδικούς συντελεστές. Αρµόδιες πηγές σηµειώνουν ότι δεν είναι υπό συζήτηση κάτι τέτοιο. Το γιατί η αγορά πιέζει για νέες ρυθµίσεις δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση, αφού τα νούµερα τροµάζουν από µόνα τους. Τα χρέη των φορολογουµένων στην Εφορία ξεπέρασαν τα 113 δισ. ευρώ και µόνο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδηµίας και της ενεργειακής κρίσης προστέθηκαν πάνω από 18 δισ. ευρώ, παρά τα µέτρα στήριξης των 50 δισ. ευρώ. Σηµειωτέον ότι από αυτό το «βουνό» χρεών µόλις το 5% βρίσκεται σε κάποια ρύθµιση...

*Δημοσιεύτηκε στο Money Pro στις 11 Φεβρουαρίου 2023.