Μπορεί ο πληθωρισμός να πέφτει, αλλά η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει. Μία λογική εξήγηση γι' αυτό το φαινόμενο είναι ότι οι τιμές στα λεγόμενα τρόφιμα μακράς διαρκείας έρχονται με χρονοκαθυστέρηση, καθώς τιμολογούνται σε προγενέστερο χρόνο από αυτόν που ανεβαίνουν στα ράφια.

Ο λόγος, δηλαδή, για τον οποίο ο πληθωρισμός τον περασμένο Ιανουάριο περιορίστηκε στο 7%, ενώ ο δείκτης τροφίμων ανέβηκε σε επίπεδα άνω του 15% βρίσκεται στο ότι οι τιμές σε δημητριακά, γαλακτοκομικά και ειδικά στα επεξεργασμένα τρόφιμα ενσωματώνουν την αύξηση του κόστους παραγωγής με χρονική υστέρηση από δύο έως τρεις ή και τέσσερις μήνες.

Ειδικότερα τα επεξεργασμένα τρόφιμα –μακράς διάρκειας- είναι αυτά που «βομβαρδίστηκαν» από την ενεργειακή κρίση κατά τη διαδικασία παραγωγής και τώρα κινούνται προς τη λιανική αγορά με τη λήξη των αποθεμάτων της κάθε παρτίδας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χρονοκαθυστέρηση στον πληθωρισμό σε σχέση με τα ενεργειακά προϊόντα, στα οποία κάθε μεταβολή, ευνοϊκή, αρνητική, αποτυπώνεται άμεσα. Παράλληλα τα καύσιμα έχουν μεγαλύτερη «βαρύτητα» απ' ό,τι τα τρόφιμα στον προσδιορισμό του πληθωρισμού. Δηλαδή, όταν αποκλιμακώνονται οι τιμές της ενέργειας, ο γενικός δείκτης τιμών συνεχίζει να υποχωρεί ακόμα κι αν οι τιμές στα τρόφιμα κινούνται σε αντίθετη πορεία.