Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει στην επιχειρηματική κοινότητα το γεγονός ότι η Frigoglass απώλεσε το ενεργητικό της, τα περιουσιακά της στοιχεία, εν μια νυκτί, προς όφελος των funds τα οποία δεν ολοκλήρωσαν συμφωνία για παροχή έξτρα χρηματοδότησης από το ήδη υπάρχον ομολογιακό δάνειο λήξεως 2025, ύψους 260 εκατ. ευρώ.

Οι μέτοχοι μειοψηφίας με 194 εκατ. τεμάχια αξίας πια σχεδόν 14,7 εκατ. ευρώ βιώνουν μνήμες του άσχημου παρελθόντος της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, αφού πλέον η Frigoglass καθίσταται εταιρεία – όχημα, χωρίς παραγωγικό αντικείμενο και δραστηριότητα. Το σύνολο του ενεργητικού της, αλλά και των υποχρεώσεών της περνούν εξ ολοκλήρου στους ομολογιούχους σε νέα εταιρεία που θα συσταθεί στην οποία η Frigoglass θα έχει μειοψηφικό πακέτο μετοχών.


Δεν είναι όμως, η πρώτη φορά που οι ιδιώτες επενδυτές βιώνουν τέτοια απογοήτευση και ειδικά από την επιχειρηματική οικογένεια Δαυίδ που έχει λαμπρή διαδρομή στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας της χώρας.


Πριν από 16 χρόνια μέσω της Αλλατίνης και άλλων συνδεδεμένων εταιρειών με αυτή αποκτούσε τη πλειοψηφία την Κατσέλης, η οποία εντάχθηκε σε ένα εταιρικό σχήμα, τη Nutriart, με αντικείμενο τα τρόφιμα. Και η μοίρα αυτής της εταιρείας, με την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας να βρίσκεται στο ξεκίνημά της, ήταν να οδηγηθεί στο λουκέτο, οι εργαζόμενοι (περίπου 450) να χάσουν τη δουλειά τους ενώ οι μέτοχοι τα χρήματά τους.


Σχεδόν την ίδια περίοδο η οικογένεια αποκτούσε τη πλειοψηφία των μετοχών της Παπουτσάνης, η οποία, επίσης, άλλαξε επωνυμία, μετονομάστηκε σε Plias. Η έναρξη της κρίσης οδήγησε και στην περίπτωση της Παπουτσάνης σε αναθεώρηση των επενδυτικών σχεδίων του βασικού μετόχου, της οικογένειας Δαυίδ, με αποτέλεσμα την έξοδο το 2013.

Η εταιρεία θα περνούσε ιδιοκτησιακά στο δίδυμο των Γιώργου Γκάτζαρου και Μένιου Τασόπουλου για να κάνει μια νέα διαδρομή, μια καινούργια πορεία προς το μέλλον.


Πλέον η μετοχή έχει επιστρέψει στα υψηλότερα επίπεδα από το… 2008. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εδώ και επτά χρόνια βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη με αποκορύφωμα τις πωλήσεις του 2022 που ξεπέρασαν τα 70,5 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα σημαντική άνοδο στις εξαγωγές που διαμορφώθηκαν σε 46,4 εκατ. ευρώ έναντι 34,0 εκατ. ευρώ το 2021 και αντιπροσωπεύουν το 66% του συνολικού κύκλου εργασιών με ανάπτυξη κατά 36%.

Η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 16 Αυγούστου του 1972, ενώ στις αρχές του 1990 η οικογένεια Παπουτσάνη μεταβίβασε τις μετοχές στον όμιλο Δαυίδ. To 2010 ανέλαβαν το management οι κ.κ. Γκάτζαρος και Τασόπουλος. Ο μεν πρώτος ελέγχει το 24,47% και ο δεύτερος το 23,7%, ενώ η εταιρεία Truad εμφανίζεται με 21,28%.

Επιστρέφοντας στη Frigoglass, όλη η αγορά γνώριζε, με βάση πάντα τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους προχωρούν και πως επέρχεται συμφωνία. Από τις αρχές του προηγούμενου μήνα υπήρξε κινητικότητα γύρω από την εταιρεία, αφού η Frigoglass, η οποία έχει εκδώσει ομολογιακό δάνειο 260 εκατ. ευρώ, ζητούσε επιπλέον χρηματοδότηση από τους πιστωτές της λόγω της άσχημης συγκυρίας που βιώνει η εταιρεία εδώ και τρία χρόνια, κορωνοϊός, πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας και πόλεμος στην Ουκρανία. Μάλιστα, η Frigoglass ανακοίνωνε ότι έχει συμφωνήσει με τους ομολογιούχους να μην προβούν στην άσκηση οιωνδήποτε δικαιωμάτων τους έναντι του Ομίλου τα οποία θα ασκούσε σε διαφορετική περίπτωση εάν δεν είχε καταβληθεί το τοκομερίδιο που έληξε την 1η Φεβρουαρίου 2023 αναφορικά με τις Ομολογίες Λήξεως 2025.

Τι άλλαξε όμως, και οι ομολογιούχοι ενώ είχαν συμφωνήσει να μην προβούν στην άσκηση των δικαιωμάτων τους, τελικά προέβησαν;

Μόλις την 1η Μαρτίου έγινε γνωστό μέσα από μία δυσνόητη ανακοίνωση ότι η Frigoglass δεν αποπλήρωσε το κεφάλαιο και τους δεδουλευμένους τόκους των Ενδιάμεσων Ομολογιών το οποίο κατέστη ληξιπρόθεσμο και απαιτητό στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Το γεγονός αυτό αποτελεί Γεγονός Καταγγελίας (Event of Default) στο πλαίσιο της πράξης έκδοσης των Ενδιάμεσων Ομολογιών και αυτό το Γεγονός Καταγγελίας απαιτείται για την έναρξη υλοποίησης της Συναλλαγής. Δηλαδή, τι; Το σύνολο του ενεργητικού και των υποχρεώσεων της Frigoglass μεταβιβάζεται στους ομολογιούχους και συγκεκριμένα σε μία νέα εταιρεία, στην οποία τη μειοψηφία θα έχει η εισηγμένη (στην κατηγορία των εταιρειών σε επιτήρηση). Το πιστωτικό γεγονός ήταν και η βασική αιτία για την αναστολή διαπραγμάτευσης της Frigoglass η οποία μένει μία εταιρεία (προς το παρόν;) χωρίς αντικείμενο.