Έπειτα από τουλάχιστον μία δεκαετία, ήρθε η ώρα της ανταμοιβής και για τα μικρά πορτοφόλια. Για το αποταμιευτικό κοινό που δεν θέλει να πάρει μεγάλο ρίσκο, ίσως και καθόλου, αλλά που επιζητά κάτι παραπάνω για τη δέσμευση της ρευστότητάς του.

Διότι είτε μέσα σε μια προθεσμιακή είτε σε ένα άλλου τύπου προϊόν -σαν τα πολύ πρόσφατα αμοιβαία που προσφέρουν οι τράπεζες με ετήσιο μέρισμα έως και 3%- είτε ακόμα και για ένα έντοκο ομόλογο του Δημοσίου, η δέσμευση είναι δεδομένη. Κανείς δεν επιβραβεύεται, όσα χρήματα κι αν έχει ο λογαριασμός του, αν αυτά λιμνάζουν. Και ίσως πολύ σύντομα να χρεώνεται και γι’ αυτό.

Εκλαϊκευμένα προϊόντα

Όπως ήδη κάνουν σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές και όπως επίσης σύντομα θα δούμε και στην ελληνική αγορά. Στο ένα δίμηνο που μετρά ήδη το 2023, ο τραπεζικός τομέας της χώρας έσπευσε να δημιουργήσει και να λανσάρει πιο εκλαϊκευμένα επενδυτικά προϊόντα, υπό την έννοια της κατανόησής τους από το κοινό, καθώς και υπό την έννοια του βαθμού ρίσκου που αυτοί αναλαμβάνουν.

Αποτέλεσμα εν μέρει της ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων και εν μέρει της «μουρμούρας» της κυβέρνησης προς τους τραπεζίτες να «βάλουν πλάτη», βελτιώνοντας τις αποδόσεις στις καταθέσεις, σε μια συνολική προσπάθεια από όλες τις πλευρές να αντισταθμιστεί η άνοδος του κόστους στα δάνεια.

Έτσι, το σημερινό τοπίο προσφέρει ένα καλάθι αποταμιευτικών προϊόντων, με εναλλακτικές επιλογές για όσους έχουν ρευστότητα και προσβλέπουν σε μεγαλύτερες αποδόσεις. Και μάλιστα, για τα «μικρά πορτοφόλια», μια μεγάλη μερίδα του κοινού, που μπορεί να συζητάει για τοποθετήσεις της κλίμακας των 10.000, 20.000 και 30.000 ευρώ και όχι απαραίτητα για τα 150.000 ευρώ και πάνω, που συνήθως επιβραβεύονται στις καταθέσεις προθεσμίας.



Μικρότερα όρια

Επιλογές, σαφώς πιο περιορισμένες, υπάρχουν και για πολύ μικρότερα όρια, καθώς υπάρχουν προγράμματα προθεσμιακών που ξεκινούν με ελάχιστο τα 1.000 ευρώ. Ευνόητο είναι ότι όσο ανεβαίνει το μίνιμουμ ύψος κεφαλαίων, καθώς και η χρονική διάρκεια της επένδυσης, οι αποδόσεις διαφοροποιούνται και κλιμακωτά αυξάνονται. Ενδεικτικό της τάσης αυτής, που αναμένεται να συνεχιστεί με πολύ εντονότερους ρυθμούς μέσα στο έτος, είναι ότι ήδη στο τέλος Ιανουαρίου προστέθηκαν στα υπόλοιπα των καταθέσεων προθεσμίας 1,151 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, άλλο ένα δισεκατομμύριο έχει επενδυθεί στα καινούργια αμοιβαία κεφάλαια που δημιούργησαν οι τράπεζες, για συντηρητικό προφίλ επενδυτών (καθότι ομολογιακά αμοιβαία) και με δυνατότητα ετήσιου μερίσματος 3%.

Αυτή είναι μια νέα επιλογή ακόμα και για τα μικρά πορτοφόλια που αναφέρουμε, για αποταμιευτές που παίζουν στα όρια αποταμίευσης και επένδυσης, με κεφάλαια της τάξεως των 1.000 ευρώ, πολύ πιο λίγα από αυτά που συνήθως επενδύονται σε διάφορες κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων. Ενός χώρου που επίσης έχει προσελκύσει πολύ μεγάλη ρευστότητα από τις αρχές του έτους (πάνω από 400 εκατ. ευρώ μόνο τον Ιανουάριο επενδύθηκαν σε διάφορα ελληνικά αμοιβαία).

Η νέα τάση

Ως προς τα νέου τύπου ομολογιακά με ετήσιο μέρισμα που προσφέρονται φέτος, λανσάρονται για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια (ήδη της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς έληξαν) και έχουν διάρκεια που φτάνει την πενταετία. Τα προγράμματα αυτά, που ευνοούνται και από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και προβλέπουν ετήσιο μέρισμα 3% για το 2023 (που θα διαφοροποιείται ανά έτος μέσα στην πενταετία), αποτελούν μια από τις πιο ελκυστικές λύσεις στη σημερινή συγκυρία.

Με μόνο κίνδυνο, το ρίσκο του εκδότη (αν δηλαδή τύχει να πτωχεύσει η εταιρεία που εξέδωσε ομόλογα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο καλάθι του αμοιβαίου κεφαλαίου). Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από το ευρύτερο κοινό, αλλά και στο πλαίσιο της διάθεσης προϊόντων με υψηλές αποδόσεις και σχεδόν μηδενικό ρίσκο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα βγουν και άλλες παρόμοιες εκδόσεις μέσα στο έτος.

Προγράμματα

Σε ισχύ είναι ακόμη τα αντίστοιχα προγράμματα της Εθνικής (Α/Κ Δήλος Extra Income) και της Eurobank (DiS GF Target Maturity III), που διατίθενται έως τις 17 Μαρτίου, καθώς και το Optima Greek Income από την Optima Bank, με ετήσιο μέρισμα έως 3,25% και ελάχιστο ποσό τα 1.000 ευρώ. Στις 28/2 έληξε το πρόγραμμα της Πειραιώς (Α/Κ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2028 Ευρωπαϊκό Ομολογιακό), το οποίο, όπως και της Alpha Bank -που έληξε 10/2-, είχε πολύ μεγάλη απήχηση.

*Δημοσιεύτηκε στο Money Pro στις 4 Μαρτίου 2023.