Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένει η αγορά τη δημοσίευση το απόγευμα της Τρίτης των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2022 της Εθνικής Τράπεζας, που μεταξύ των ελληνικών τραπεζών ηγείται σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας, έχοντας τον μεγαλύτερο δείκτη στο σύστημα (CET I, Fully Loaded 15,2% το περσινό εννεάμηνο και ακόμη υψηλότερα στο σύνολο του έτους).

Ο λόγος δεν είναι μόνο για τα hot σημεία του ισολογισμού της στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η συνεχιζόμενη σημαντική αύξηση της οργανικής κερδοφορίας και η εντυπωσιακή πρόοδος στη διαμόρφωση των NPE έπειτα από προβλέψεις, αλλά, και οι προθέσεις της περί μερίσματος.


Στο τιμόνι της Τράπεζας, ο κ. Παύλος Μυλωνάς είχε ήδη προϊδεάσει τους θεσμικούς επενδυτές ότι η Εθνική, τουλάχιστον από πλευράς ισολογισμού και προοπτικών, έχει τη δυνατότητα να διανείμει μέρισμα ακόμη και για τη χρήση του 2022. Ένα σενάριο αρκετά πιθανό, για το οποίο η διοίκηση της Τράπεζας θα υπέβαλε αίτημα στον SSM, περιμένοντας την έγκριση του Επόπτη πριν προχωρήσει στην υλοποίηση.


Το σκεπτικό αυτό εντασσόταν στο γενικότερο κλίμα αυξημένης κερδοφορίας και κεφαλαιακής ισχύος, στη λογική του «μπορούμε από πλευράς οικονομικών δεδομένων». Επειδή όμως οι σκέψεις αυτές αφορούσαν τις συζητήσεις του εννεαμήνου 2022, κάπου στο τέλος της περσινής χρήσης, δεν είναι σίγουρο, αν με τις σημερινές συνθήκες θα εξακολουθούν να ισχύουν αναλλοίωτες.


Δεν αποκλείεται, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα όπως αποτυπώθηκε πολύ πρόσφατα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων ένεκα πληθωρισμού, να προκαλέσει δεύτερες σκέψεις για τη διανομή κερδών για την περσινή χρήση. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η Εθνική αποφασίσει τελικά να αναβάλει για έναν χρόνο αργότερα (για τα κέρδη του 2023) τη διανομή μερίσματος ή αν θα εμμείνει στην αρχική της γραμμή, με το επιχείρημα των ισχυρών κεφαλαίων και κερδών.

Η συζήτηση στην αγορά ξεκίνησε στο τέλος της περασμένης εβδομάδος, με αφορμή την απόφαση της Εurobank να καθυστερήσει τη διανομή μερίσματος για έναν χρόνο μετά και να διανείμει το 25% των κερδών της για τη χρήση 2023, το 2024. Βέβαια, η εν λόγω τράπεζα προχώρησε στην απόφαση αυτή έχοντας βάλει πλώρη για την πλήρη απεμπλοκή της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Επαναγοράζοντας η Eurobank την οριακή συμμετοχή του ΤΧΣ, μόλις 1,4% και μάλιστα κάτω από τη λογιστική της αξία, ενισχύει τα κέρδη ανά μετοχή και ανταμείβει τους μετόχους της με μία άλλη εναλλακτική.


Τα 3 εντυπωσιακά νούμερα της Εθνικής Τράπεζας το ΄22
Στο προκείμενο των αυριανών αποτελεσμάτων, η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να εστιάσει σε 3 βασικές πτυχές του ισολογισμού της, που έχουν ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες:

Κεφαλαιακή επάρκεια. Με τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα (το εννεάμηνο ήταν 15,2%) η Εθνική θα δείξει με τα νούμερα του συνόλου της περσινής χρήσης, ότι διατηρεί το προβάδισμα, επαυξημένο ακόμη περισσότερο.
Οργανική κερδοφορία. Η τάση που ήταν ήδη εμφανής στα προηγούμενα τρίμηνο για συνέχιση της αύξησης των οργανικών κερδών φαίνεται να κυριαρχεί στο σύνολο του έτους, με το τέταρτο τρίμηνο να καταγράφει σημαντικά μεγαλύτερους ρυθμούς ανόδου.
Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Η επιτυχής μείωση των κόκκινων ανοιγμάτων της Εθνικής δεν αποτυπώνεται μόνο στο ποσοστό ΝPE, που είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην αγορά ( 6,1% ήταν το εννεάμηνο) αλλά – κυρίως- στο σύνολο των δανείων της κατηγορίας αυτής, μετά από προβλέψεις, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόοδος που έχει γίνει στο μέτωπο αυτό είναι εντυπωσιακή. Μάλιστα, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, το άλμα της Εθνικής Τράπεζας στην εξυγίανση του ισολογισμού της και ειδικά στο κομμάτι των υπολοίπων, μετά από προβλέψεις, είναι μακράν το μεγαλύτερο στο σύνολο του πιστωτικού συστήματος.