Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος έχει πολλές παραμέτρους και πολλά θέματα που πρέπει να ρυθμίσετε, προτού προχωρήσετε.

Κατά κύριο λόγο αφορά «νάρκες» που άφησε πίσω της η αλλαγή νομοθεσίας του Ασφαλιστικού επί ΣΥΡΙΖΑ!

1. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Όταν έχουν συμπληρωθεί ταυτόχρονα, τόσο οι ελάχιστες απαιτούμενες από τη συνταξιοδοτική νομοθεσία ημέρες ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας, τότε μιλάμε για θεμελίωση.

2. Άσκηση δικαιώματος συνταξιοδότησης. Από τη στιγμή που υπάρχει θεμελιωμένο δικαίωμα, υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία χορήγησης.

3. Αίτηση για σύνταξη. Κατατίθεται ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ, με τους κωδικούς του TAXISnet. Οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν την αίτηση συνταξιοδότησης μέσω Διαδικτύου, μπορούν να ενημερώνονται επίσης ηλεκτρονικά. Επίσης, δικαιούνται να λάβουν προσωρινή σύνταξη άμεσα, με ποσό που θα προσεγγίζει το ποσό της οριστικής.

4. Υποβολή αίτησης. Κατατίθεται στην αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία συντάξεων του τελευταίου φορέα. Για τους μισθωτούς αρμόδιο είναι το υποκατάστημα του τόπου κατοικίας. Για τους αυτοαπασχολουμένους και τους ελεύθερους επαγγελματίες αρμόδιο είναι το υποκατάστημα της έδρας της δραστηριότητας.

5. Δικαιολογητικά. Συμπληρώνετε τον αριθμό μητρώου του τελευταίου Ταμείου και συγκεντρώνετε τα δικαιολογητικά.

6. Χρόνος σύνταξης. Το πλέον κρίσιμο σημείο που καθορίζεται από τη σειρά προτεραιότητας, την πληρότητα φακέλου και από τις ορθές προσυνταξιοδοτικές διαδικασίες.

7. Χρόνος διεκπεραίωσης. Μέχρι πρότινος, αυτό το κομμάτι της διαδικασίας ήταν το πιο δύσκολο. Πολλές φορές στο παρελθόν απαιτούνταν μέχρι και 3 έτη! Στη διαδοχική ξεπερνούσαν και τα 4 έτη. Επίσης, μόνο για σοβαρό λόγο μπορούσε να γίνει επίσπευση της διαδικασίας. Μετά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, το «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων έχει εκμηδενιστεί στις κύριες και το αμέσως επόμενο διάστημα και στις επικουρικές, με την έκδοση συντάξεων να απαιτεί έως δύο μήνες.

8. Προσωρινή σύνταξη. Όλοι έχουν δικαίωμα προσωρινής σύνταξης, εκτός εάν έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να τους χορηγηθεί. Οι προσωρινές συντάξεις χορηγούνταν μέχρι πρόσφατα εντός 2 έως 6 μηνών. Η προσωρινή σύνταξη κυμαίνεται από 384 έως 768 ευρώ. Αν υποβληθεί ηλεκτρονικά, η σύνταξη λόγω γήρατος υπολογίζεται στο 80% του ποσού της οριστικής.

9. Συντάξιμες αποδοχές. Είναι η διαίρεση των αποδοχών από 01/01/2002 μέχρι και την παραμονή της αίτησης συνταξιοδότησης διά του συνολικού χρόνου ασφάλισης της ίδιας περιόδου.

10. Υπολογισμός ανταποδοτικής σύνταξης. Αν δεν υπάρχει χρόνος ασφάλισης πριν από το 2022 τουλάχιστον πέντε ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2023 για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών αναζητείται χρόνος και κατά το πριν από το 2002 χρονικό διάστημα και μέχρι τη συμπλήρωση έως πέντε ετών ασφάλισης.

11. Εθνική σύνταξη. Για τη χορήγηση της πλήρους εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ χρειάζονται τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Επιπλέον, μόνιμη και νόμιμη διαμονή 40 ετών στην Ελλάδα. Για καθένα έτος ασφάλισης λιγότερο, το ποσό μειώνεται κατά 1/40. Στα 15 έτη ασφάλισης, η Εθνική πέφτει στα 345,60 ευρώ.

12. Σύνταξη και χρέη. Όσοι χρωστούν στον ΟΑΕΕ μπορούν να πάρουν σύνταξη, αν οι οφειλές τους από ασφαλιστικές εισφορές δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ. Τη λαμβάνουν με παρακράτηση από τη σύνταξη σε 40 μηνιαίες δόσεις. Αν τα χρέη ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ πληρώνεται το επιπλέον ποσό εντός 2μήνου και ξεκινά η καταβολή της σύνταξης. Στον ΕΤΑΑ το όριο από τα 15.000 ευρώ πάει στα 20.000 ευρώ και στους αγρότες στα 6.000 ευρώ.

13. Εργασία συνταξιούχων. Όσοι εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% των τακτικών αποδοχών.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 24/3