Συνάντηση των κορυφαίων ρυθμιστικών αρχών του χρηματοπιστωτικού τομέα των ΗΠΑ συγκάλεσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, καθώς τα προβλήματα της Deutsche Bank υποδηλώνουν ότι η τραπεζική κρίση που εξαπλώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη διευρύνεται, ανέφερε το Bloomberg.

Δεν αναφέρθηκε χρόνος για τη συνεδρίαση του λεγόμενου Συμβουλίου Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC), ενός φορέα που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών, και οι συζητήσεις θα είναι κλειστές για το κοινό, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι μετοχές της Deutsche Bank σημείωσαν μεγάλη πτώση, υποδηλώνοντας πιθανή μετάδοση από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη, εν μέσω αυτού που έχει περιγραφεί ως αύξηση του κόστους ασφάλισης του χρέους του γερμανικού δανειστή έναντι χρεοκοπίας.

Τα μέλη του FSOC περιλαμβάνουν τους επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) και πολλών άλλων ρυθμιστικών οργανισμών.

Deutsche Bank: Το «μαύρο πρόβατο» των ευρωπαϊκών τραπεζών - Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Στην Deutsche Bank έχουν εστιάσει αγορές και επενδυτές, καθώς φαίνεται ότι αποτελεί το επόμενο «μαύρο πρόβατο» του ευρωπαϊκού banking, ενόσω εντείνονται οι ανησυχίες για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας «βουλιάζει» κατά 14%, στη χειρότερη συνεδρίαση από το 2020, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στα όρια των 8 ευρώ (χαμηλό 5μήνου).

Την ίδια ώρα, το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας -γνωστό και ως CDS- εκτοξεύεται στις 220 μονάδες βάσης, καταγράφοντας απότομη άνοδο κατά τουλάχιστον 80 μονάδες βάσης μέσα σε λίγες ώρες.

«Είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση των αγορών, όπου πρώτα πουλάς και μετά κάνεις ερωτήσεις» δηλώνει ο Πολ ντε λα Μπάουμε, αναλυτής της FlowBank. «Οι traders δεν έχουν διάθεση για ρίσκο, προκειμένου να κρατήσουν τις θέσεις τους, δεδομένου του υπάρχοντος τραπεζικού ρίσκου και του τι συνέβη με την Credit Suisse». «Εξακολουθεί να υπάρχει μια τεράστια ανησυχία ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σ’ ένα βαρύτερο γεγονός για τις αγορές» σπεύδει να προσθέσει, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Μην ξεχνάμε ότι οι μνήμες από την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse, η χρεοκοπία της οποίας απετράπη στο… παρά πέντε, είναι αρκετά νωπές, ενώ πριν μερικές ημέρες είχαν προηγηθεί και οι καταρρεύσεις των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ (Silicon Valley Bank, Signature Bank, Silvergate).

Όλα αυτά, εύλογα, έχουν υπονομεύσει αισθητά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι αντιδρούν σπασμωδικά σε κάθε ερέθισμα ή πληροφορία. Έτσι, η Deutsche Bank, η οποία βρίσκεται σε περίοδο ανάκαμψης έπειτα από μια σειρά διαδοχικών κρίσεων, φαίνεται ότι αποτελεί το τελευταίο (χρονικά) «χτύπημα».