Τον κώδωνα του κινδύνου για περισσότερες καταρρεύσεις και λουκέτα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, κάνοντας λόγο για μια «αργά κυλιόμενη κρίση» στην αγορά.

«Το τίμημα για τις δεκαετίες εύκολου χρήματος»

Η κατάρρευση της SVB αποτελεί ένδειξη του «τιμήματος που πληρώνουμε για δεκαετίες εύκολου χρήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φινκ σε επιστολή του προς επενδυτές και διευθυντικά στελέχη.

Κατηγόρησε την ταχεία αύξηση των επιτοκίων ως «το πρώτο ντόμινο που έπεσε»,  ακολουθούμενο από την κατάρρευση της SVB σημειώνοντας ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες περιφερειακές τράπεζες.

Σημείωσε ότι η άμεση αντίδραση των αρχών βοήθησε στην σταθεροποίηση των αγορών, αλλά υπενθύμισε το παράδειγμα της δεκαετίας του ΄80 όταν προκλήθηκε τσουνάμι καταρρεύσεων με θύματα πάνω από 1.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν οι συνέπειες του εύκολου χρήματος και των ρυθμιστικών αλλαγών θα διαδοθούν σε ολόκληρο τον περιφερειακό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ με περισσότερους ελέγχους και λουκέτα».

Προβλέπει περιορισμό του δανεισμού από τις τράπεζες και στροφή των επιχειρήσεων στις αγορές που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για επενδυτές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Αλλά και εδώ υπάρχει κίνδυνος ενός ακόμη ντόμινο.

Επεσήμανε τέλος ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει επίμονα ισχυρός, ενώ αναφέρθηκε και στον αστάθμητο γεωπολιτικό παράγοντα.

Σημειώνεται ότι οι παρατηρήσεις Fink είναι εξαιρετικά σημαντικές, δεδομένου ότι η BlackRock έχει μεγάλες συμμετοχές σε πολλές αμερικανικές εταιρείες.